Ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή ο αναπτυξιακός νόμος. Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ, κατά το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25, επιφυλάξεις εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, να κάνει λόγο για «μεταρρυθμιστική τομή με ένα νέο σύστημα, ευέλικτο, λειτουργικό και φιλικό για τους επενδυτές», και την αντιπολίτευση να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά του, κυρίως ως προς την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ολοκληρώθηκε από την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η επεξεργασία του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, «Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη».

Το νομοσχέδιο, μετά από τέσσερις πολύωρες συνεδριάσεις της Επιτροπής, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων του, μόνο από τη Νέα Δημοκρατία.

Κατά του νομοσχεδίου, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων, τάχθηκαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση και ψήφισή του από την Ολομέλεια, η οποία προσδιορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 25 και Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

Παπαθανάσης: Ποτέ δεν απαξιώσαμε τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο -Είμαστε στο ξεκίνημα διαρθρωτικών αλλαγών
Την ανάγκη επιμέρους βελτιωτικών αλλαγών επισήμαναν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων οι Θεόφιλος Λιονταρίδης, Στράτος Σιμόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης, Στέφανος Γκίκας, Χρήστος Κέλλας και Μανούσος Βολουδάκης.

Κλείνοντας τη συζήτηση στην Επιτροπή και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επανέλαβε ότι «στην εξαντλητική διαβούλευση που διήρκεσε ενάμιση χρόνο, με όλους ανεξαιρέτως τους εταίρους και τους αρμόδιους φορείς, λήφθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις και απόψεις που κατέθεσαν».

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, τέσσερις είναι οι παρεμβάσεις που διαφοροποιούν τον νέο αναπτυξιακό νόμο από τον προηγούμενο:

εισάγει τα θεματικά καθεστώτα,
απλοποιεί την γραφειοκρατία και διευκολύνει τις χαμηλότερες επενδύσεις,
υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο και οι μη περιφερειακές ενισχύσεις, και
καθιερώνεται ένα πολύ ευέλικτο, γρήγορο πληροφοριακό σύστημα.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν 13 ειδικά καθεστώτα που δημιουργούν τον δικό τους κλάδο και κανείς δεν μπορεί να τους πάρει τα χρήματα που τους αντιστοιχούν. Εμείς προσθέσαμε τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού κινδύνου στο νέο επιχειρείν. Αυτό αφορά νέους που δεν έχουν ξαναεπενδύσει ή ξαναεπιχειρήσει ενώ παράλληλα με τον νέο νόμο, αντί του 38,5% της επένδυσής τους που θα έπαιρναν, τώρα θα καλύπτεται το 70% του επενδυτικού τους σχεδίου. Παράλληλα, στις απολιγνιτικές περιοχές δημιουργείται νέο ειδικό καθεστώς στήριξης τους, χωρίς περιορισμούς», υπογράμμισε.

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι εμβληματικός και θα συνοδεύει την πατρίδα για πολλά χρόνια σηματοδοτώντας την ανάπτυξη που θέλουμε. Θα ανοίγει το παράθυρο, ώστε να λάβει πόρους και από άλλα διαρθρωτικά ταμεία, δίνοντας ένα κλίμα φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.