H κύρωση της τροποιημενης σύμβασης παραχώρησης τμήματος του λιμανιού του Πειραιά στην εταιρία Cosco πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, 158 βουλευτές υπερψήφισαν, έναντι 142 που αντιστάθηκαν στις ρυθμίσεις. Πέραν της ισχυρής Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά στην Ολομέλεια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο σύνολό τους καταψήφισαν, για διαφορετικούς το καθένα λόγους.

Επί της αρχής ψήφισαν 299 βουλευτές: 158 «ναι», 141 «κατά», 0 «παρών».

ΟΛΠ: Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων

Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων του ΟΛΠ.

Στα θετικά στοιχεία, η εταιρεία γύρισε σε καθαρό ταμείο.

Στα αρνητικά, τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 50.7% σε ετήσια βάση λόγω της αύξησης των αμοιβών προσωπικού και τρίτων, των παροχών τρίτων και των προβλέψεων για επίδικες υποθέσεις.

Επίσης, οι ελεύθερες ταμειακές ροές υποχώρησαν κατά 66.4% σε ετήσια βάση λόγω της αύξησης των επενδύσεων.

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα €72.0εκ. (+8.3% σε ετήσια βάση), το μικτό κέρδος στα €33.4εκ. (+11.7%), τα έξοδα στα €13.1εκ. (+50.7%), τα λειτουργικά κέρδη στα €31.3εκ. (+0.8%) και τα καθαρά κέρδη στα €15.1εκ. (-2.8%). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €4.6εκ. λόγω της αύξησης των επενδύσεων στα €14.3εκ. Από €3.5εκ. πέρυσι.

Τέλος, το καθαρό ταμείο διαμορφώθηκε στα €2.9εκ.

Boυλή: Δυσφορία των φορέων Πειραιά, για την μη τήρηση των δεσμεύσεων της Cosco

Τις απόψεις τους για την τροποποίηση της σύμβασης του Δημοσίου με τον ΟΛΠ Α.Ε. και το σχετικό νομοσχέδιο που τελεί υπό συζήτηση, εξέφρασαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του Πειραιά, καθώς και παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ανέφερε πως τα περισσότερα ζητήματα που θέτει η τοπική αυτοδιοίκηση σε σχέση με τη σύμβαση παραχώρησης, δυστυχώς δεν έχουν εισακουστεί, και δεν έχει υπάρξει διαβούλευση όπως περιμέναμε. Το άγχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε, δεν είναι αν το 51% των μετοχών της Cosco στην ΟΛΠ Α.Ε. θα ανέβει στο 67%. Υπήρχαν όμως επενδύσεις, που θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει ήδη και οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία για την κοινωνία.

Σημασία έχει ότι τα έργα δεν προχώρησαν και αυτό είναι κρίσιμο, τόνισε ο κ. Μώραλης, προσθέτοντας ότι «ως δήμαρχος του Πειραιά δεν πιστεύω ότι φέρει καμία ευθύνη το ελληνικό Δημόσιο για αυτές τις καθυστερήσεις, διότι θεμιτά είναι δικαίωμα όλων των κατοίκων να προσφεύγουν όταν εκείνοι κρίνουν ότι κάτι είναι στραβό – και τα ελληνικά δικαστήρια θα πρέπει να αποφασίσουν σε κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε ή να σταματήσει ή να προχωρήσει ένα έργο. Η στασιμότητα δεν βοηθάει κανέναν, ούτε την επένδυση, ούτε την πολιτεία, ούτε το επιχειρείν».

Λάθος επίσης χαρακτήρισε ο κ. Μώραλης τη μείωση της εκπροσώπησης της τοπικής αυτοδιοίκησης στο ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ. Η σύμβαση παραχώρησης του 2016, ήταν για την τοπική αυτοδιοίκηση μια κακή σύμβαση – και αυτό συνεχίζεται, σημείωσε.

Με την σειρά του, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, ανέφερε πως με την τροποποίηση αυτή μεταφέρεται ένα επιπλέον ποσοστό του 16% στην Cosco, χωρίς εκείνη να έχει εκπληρώσει τη βασική της υποχρέωση. Κάποια στιγμή, είπε, θα πρέπει να γίνει ένας λογαριασμός και να δούμε αυτά τα 5 χρόνια τι μπήκε στο ελληνικό Δημόσιο και τι στα ελληνικά ταμεία από αυτήν την επιλογή. Η συμφωνία αυτή, ανέφερε ο δήμαρχος, έτσι και αλλιώς από την αρχή ήταν μια κακή σύμβαση παραχώρησης για εμάς. Σημείωσε ότι υπεύθυνοι για τις καθυστερήσεις των έργων δεν είναι οι πολίτες που διαμαρτύρονται και προσφεύγουν στα δικαστήρια, αλλά οι επιλογές που έχουν γίνει, και οι οποίες δεν σέβονται περιβαλλοντικά κάποια πράγματα.