Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή, η εκλογή του προεδρείου, παρουσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Στις 10:30 ξεκίνησε η διαδικασία. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Με 270 ψήφους επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.  Την υποψηφιότητα του κ. Τασούλα στήριξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την διαδικασία έλλειπαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς δεν έχει επιστρέψει από τις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε για να βραβευτεί από το Χάρβαρντ, ο κ. Οθωνας  Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) που επίσης λείπει στις ΗΠΑ, η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και ο κ. Ζεϊμπέκ Χουσεϊν (ΣΥΡΙΖΑ).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η κυρία Όλγα Γεροβασίλη και οι οι κ.κ. Μπουρχαν Μπαράν και Σωκράτης Βαρδάκης υπερψήφισαν τον κ. Τασούλα μέσω επιστολικής ψήφου.

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας βρισκόταν την ώρα της ψηφοφορίας στην κηδεία της Τζινας Πολίτη.

Ο Κώστας Τασούλας, μετά την επανεκλογή του στο προεδρείο της Βουλής, είπε: «Αφού εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στο σώμα για την γενναιόδωρη επανεκλογή μου και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση της υποψηφιότητάς μου, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και στον λαό των Ιωαννίνων που για 10η συνεχόμενη φορά με όρισε εκπρόσωπό του στο βουλευτήριο».

«Θα υπηρετήσω την προετοιμασία της Βουλής για την επόμενη που θα ανταποκριθεί στη λαϊκή βούληση στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η επόμενη Βουλή θα είναι γόνιμη, καρπερή, δημιουργική. Από σήμερα κατανοούμε όλοι ότι το φευγαλέο της ζωής της Βουλής, δεν μειώνει τη σημασία της εκλογής σας. Ευχαριστίες σε όλους και καλή μάχη στην προεκλογική περίοδο», πρόσθεσε στον χαιρετισμό του ο κ. Τασούλας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, πρότεινε για δ’ αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επαναπρότεινε για ε’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, πρότεινε εκ νέου για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, πρότεινε τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Μετά την εκλογή του προεδρείου του σώματος, αναμένεται η διάλυση της Βουλής με Προεδρικό Διάταγμα, μετά τη διαπίστωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας, και η προκήρυξη νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Διαβάστε περισσότερα