Εγκρίθηκαν επι της αρχής τα μέτρα για την οικονομική στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Εύβοια και Βορειοανατολική Αττική από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Υπέρ των προωθούμενων διατάξεων ψήφισαν η ΝΔ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την στάση που θα κρατήσουν στην Ολομέλεια ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Στην έγκριση των διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν τους πυρόπληκτους κατοίκους των περιοχές της χώρας που όλο το προηγούμενο διάστημα δοκιμάστηκαν από τις φωτιές, προχώρησε η αρμόδια Kοινοβουλευτική Eπιτροπή.
Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν στήριξαν τις διατάξεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει επικαλούμενος ανεπάρκεια στα μέτρα στήριξης και ενόχληση για της είσοδο ιδιωτών στις αναδασώσεις. Αντίστοιχη στάση κράτησαν ΚΚΕ και Μέρα25, ενώ τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η Ελληνική Λύση δήλωσαν παρών.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου αν και υπογράμμισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει, ανέφερε στην ομιλία του ότι οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν αυτονόητα μετρα ενώ κριτική άσκησε στο άρθρο 6 υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ να φανταστώ αναδόχους αναδάσωσης να αναδασώνουν σε φρεσκοκαμένες εκτάσεις, όταν μάλιστα πρόκειται και για εταιρείες αναδόχους άλλης φύσεων έργων. Το επαναλαμβάνω αυτό, γιατί κάποια στιγμή αυτό μπορεί να αποτελέσει και πρόσχημα για άλλες μεταβολές χρήσεις».
Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας,
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, τόνισε τη σημασία της άμεσης αποκατάστασης των πληγέντων, σημειώνοντας πως η αντιπολίτευση με τη στάση της έδειξε το πλαίσιο της μικροκομματικής αντιπαράθεσης με το οποίο προσήλθε στη συζήτηση. «Θα δοθούν 23 εκατ. ευρώ στο Μαντούδι και την Ιστιαία για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών με απ’ ευθείας αναθέσεις από τους δήμους για να προχωρήσουν άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τα μέτρα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, ο κ. Σκρέκας επισήμανε την πρόνοια για κήρυξη, εντός 30 ημερών, των καμένων περιοχών ως αναδασωτέων αλλά και τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, «προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός» και «μια περισσότερο αποτελεσματική αποδοτική λειτουργία, καθώς μάλιστα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αύξηση του δυναμικού των δασικών υπηρεσιών και στήριξή τους με υλικοτεχνική υποδομή.