Στη καταψήφιση των έργων υποδομών για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών στο Μάτι και την ανατολική Αττική προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για έργα που ανασυγκρότησης των περιοχών που καταστράφηκαν από τις φονικές πυρκαγιές στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 103 άνθρωποι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αποσυρθεί η συμφωνία για τα έργα στο Μάτι

Συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν ψήφισε το νομοσχέδιο αλλά και ζήτησε να αποσυρθεί επικαλούμενη πως στην αρχική συμφωνία υπήρχε πρόβλεψη για τη δημιουργία νοσοκομείου. «Να αξιοποιήσουμε τα χρήματα της Κυπριακής δημοκρατίας για τη δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, με τον παρευρισκόμενο υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά να απαντά: «μετά από συνεννόηση με την Κύπρο συμφωνήθηκε ως βέλτιστη αξιοποίηση να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά για την κοινωνική κατοικία! Με βάση τη συμφωνία αυτή εξελίσσεται ο σχεδιασμός και έγιναν συνεννοήσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για σκάνδαλο επισημαίνοντας: «εχθές και σήμερα τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα το οποία αναδεικνύουν μείζονα θέματα ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά αυτής της σύμβασης. Επειδή δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση οφείλουμε να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τη διαδικασία».

Ταγαράς: Ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία

«Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια! Λυπάμαι όταν εξαντλείτε όλες τις ακρότητες. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα (…) Καταλάβατε αλλά δεν θέλετε να πείτε! Το ελάχιστο που οφείλουμε είναι ένα ευχαριστώ στη Κυπριακή πλευρά. Πολλά χρειάζονται και νοσοκομεία και αντιπλημμυρικά έργα! Τώρα προχωράμε σε αυτά επ’ αυτού ποια είναι η άποψή σας; η απόσυρση του νομοσχεδίου; Όλα πρέπει να γίνουν αλλά τώρα δίνεται η ευκαιρία να τελειώσουμε με ένα από αυτά. Δεν μπορούμε να φτάνουμε σε ακραίες συμπεριφορές», πρόσθεσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί και με την συνεισφορά της Βουλής (έχει τοποθετήσει 10 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της), λέγοντας πως μέχρι τις εκλογές του 2019 εκταμιεύτηκαν 6,9 εκατ. ευρώ και άλλα 7,5 εκατ. ευρώ μετέπειτα.

«Το σχήμα διαχειριστικού ελέγχου ήλεγξε τις χρήσεις 2018,2019, 2020 και οι 3 χρήσεις ευρέθησαν εντάξει και απομένει η χρήση του 2021, που θα ελεγχθεί και αυτή». Ο κ. Τασούλας εξήγησε πως οι βασικοί χορηγοί του όλου σχήματος που έχει συγκεντρώσει 37 εκατ. ευρώ είναι η Βουλή, ο ΟΑΕΔ, η ΤτΕ και δωρεές ιδιωτών (1,5 εκατ. ευρώ). Ο κ. Τασούλας σημείωσε επίσης πως έχουν δοθεί πάνω περί τα 821.000 ευρώ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση 11 μελετών για το ειδικό χωρικό σχέδιο αλλά και άλλα 550.000 ευρώ για τις δαπάνες αποζημίωσης και αποκατάστασης και πάνω από 400.000 στο ΤΕΕ για δαπάνες υλοποίησης του δεύτερου σταδίου των πολεοδομικών μελετών.

Το μνημόνιο συνεργασίας που ψηφίζεται σε λίγη ώρα, εκτός από τη ΝΔ, έχει δηλώσει πως θα στηρίξει και το ΚΙΝΑΛ.