Το νέο, κεντρώο κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (PP) ανακοίνωσε απόψε ότι κατέληξε σε συμφωνία με άλλα τρία κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς περιόδου πολιτικής αστάθειας στη Βουλγαρία.

«Η συμφωνία μόλις υπογράφηκε από όλους τους εταίρους του (κυβερνητικού) συνασπισμού» ανέφερε ο Κίριλ Πέτκοφ, 41 ετών, ο συνιδρυτής του κόμματος και υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού.

«Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρίας που συντάσσεται ένα τόσο λεπτομερές έγγραφο», εξήγησε, αναφερόμενος στη συμφωνία, έκτασης 140 σελίδων.

Η σύνθεση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί αύριο Σάββατο και θα ακολουθήσει η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, την Δευτέρα.

Μπόικο Μπορίσοφ

Με τη συμφωνία αυτή η Βουλγαρία φαίνεται να γυρίζει τη σελίδα του Μπόικο Μπορίσοφ, του πολιτικού που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή σχεδόν επί μία δεκαετία, οι επικριτές του οποίου τον κατηγορούν για διαφθορά. Μολονότι ηττήθηκε στις εκλογές του Απριλίου και του Ιουλίου, τα άλλα κόμματα δεν κατάφεραν να ενωθούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Απέναντι σ’ αυτό το αδιέξοδο, δύο επιχειρηματίες, απόφοιτοι του Χάρβαρντ, ο Κίριλ Πετκόφ και ο Άσεν Βασίλεφ, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο μια εκστρατεία για την κατάκτηση της εξουσίας, αφού γοήτευσαν τους Βούλγαρους με τη δράση τους στους κόλπους της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Δύο μήνες αργότερα, έκαναν την έκπληξη, συγκεντρώνοντας ποσοστό σχεδόν 26%, μπροστά από το συντηρητικό κόμμα Gerb του Μπορίσοφ.