Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας ως καλεσμένος στο άνοιγμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη μεγάλη ενεργειακή κρίση που δημιουργήθηκε, αλλά και για την επιθετική στάση της Τουρκίας.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Βορίδης  τόνισε ότι: «Υπάρχει μία πραγματική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε, η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε από πολύ συγκεκριμένους λόγους κυρίως λόγω της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία γεγονός που άρχισε και ξεδιπλώνει γεωπολιτικές ανησυχίες και προβληματισμούς.

Βασική προτεραιότητα μας τώρα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που είναι  αποτέλεσμα του καθορισμού των τιμών δηλαδή της εργαλειοποίησης στην πραγματικότητα της ενέργειας στα πλαίσια ενός πολέμου που διεξάγει η Ρωσία».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει έναν πάρα πολύ επιθετικό γείτονα και ξεκαθαρίζοντας ότι οι Έλληνες στην περίπτωση μιας επίθεσης από την Τουρκία που αμφισβητεί την εδαφική μας ακεραιότητα δεν πρέπει να βρεθούν μόνοι τους.

Παράλληλα, ο Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε οικονομικά και στρατηγικά την Ουκρανία» και ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στο ενεργειακό επίπεδο, καθώς πρέπει να πάμε στην ενεργειακή αυτονομία, πρέπει να ενισχύσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη».

Υπογράμμισε δε ότι το ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη λύση και ότι σήμερα αλλάζει ολόκληρο και αναπτύσσει μία κοινή πολιτική Άμυνας.

Ακόμη, ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια σημαντικές και σοβαρές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν καθώς ο κόσμος μεταβάλλεται και θα κληθούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις».

Και πρόσθεσε ότι: «Η αλήθεια είναι ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια σημαντικές και σοβαρές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν καθώς ο κόσμος μεταβάλλεται και θα κληθούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις». «Η Ευρώπη πρέπει να έχει μία αμυντική πολιτική και είναι ανάγκη η δημιουργία ενός στρατού, ο οποίος θα είναι ενταγμένος πάντοτε κάτω από την ομπρέλα της Συμμαχίας».

Κλείνοντας, ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η Ευρώπη ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα και ότι είναι η ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: