Μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι το βασικό συμπέρασμα είναι η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση. Μιλώντας στο Mega, ανέλυσε τις πολιτικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες που ακολουθούν.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την τροποποίηση του Άρθρου 86 του Συντάγματος, επισημαίνοντας πως πρόκειται για σημαντική θεσμική αλλαγή. Διευκρίνισε ότι καμία ποινική ρύθμιση δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, ενώ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές αντιδράσεις και τη στάση της αντιπολίτευσης.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας, όπου κυβερνητική πλειοψηφία να συγκροτεί προκαταρκτική επιτροπή κατά εν ενεργεία υπουργού. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση αυτή κατάργησε τη βραχεία αποσβεστική προθεσμία και εισήγαγε την δυνατότητα εξεταστικών επιτροπών από την αντιπολίτευση, αναρωτώμενος αν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που έχει προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές.

Ο Μ. Βορίδης αναγνώρισε ότι ο πολιτικός λόγος έχει δηλητηριαστεί από ακραία ρητορική, επισημαίνοντας χαρακτηρισμούς όπως “δολοφόνοι” και “συγκάλυψη”. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιχειρήσει να προστατεύσει κανέναν από τη Δικαιοσύνη, αντίθετα, έχει λάβει διοικητικά μέτρα για να διευκολύνει τη διερεύνηση υποθέσεων.

Σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων, παραδέχθηκε ότι απαιτούνται περισσότερες ενέργειες για την αναβάθμιση της ασφάλειας. Ανέφερε ότι στόχος είναι η προσαρμογή στα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και η διασφάλιση ενός σύγχρονου και λειτουργικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα της απώλειας που υπέστησαν. Ωστόσο, επισήμανε ότι οι συγγενείς έχουν και δικονομικό ρόλο, ο οποίος επιτρέπει την υποβολή ποινικών αξιώσεων κατά κυβερνητικών στελεχών. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπουργοί έχουν το δικαίωμα να απαντούν στις κατηγορίες.

Βορίδης για Δημοσκοπήσεις και Πολιτική Νομιμοποίηση

Αναφορικά με την αμφισβήτηση της πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτή προέρχεται από τις εκλογές και τη Βουλή. Τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης και ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους.

Αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση ακούει τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ύπαρξη μιας μεγάλης διαδήλωσης δεν συνεπάγεται απώλεια πολιτικής νομιμοποίησης.

Τέλος, αναρωτήθηκε γιατί ο Σωκράτης Φάμελλος ζητά εκλογές, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταγράφει σημαντική πτώση στις δημοσκοπήσεις, από το 17% των εκλογών στο 6% σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: