«Φωτιά» έχουν πάρει οι συζητήσεις για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και έστειλαν θετικά μηνύματα στους επενδυτές.
Η εταιρία όχι μόνο παρουσίασε συνολική βελτίωση σε όλα τα μέτωπα, αλλά έκανε τη μεγάλη έκπληξη με την ανακοίνωση μερίσματος, κάτι που σπάνια βλέπουμε από αυτήν!
Και μιλάμε για μια εντυπωσιακή πορεία, καθώς η ΕΛΧΑ κατάφερε να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαιά της στα 1,025 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τη λογιστική αξία στα 2,73 ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 39,2 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει πως η εταιρεία καταφέρνει να διαχειρίζεται εξαιρετικά τις υποχρεώσεις της, ακόμα και στο τελευταίο τρίμηνο, όπου παραδοσιακά «στριμώχνονται» οι πληρωμές.
Όμως, το μεγάλο «μπαμ» έγινε στον καθαρό δανεισμό! Η εταιρεία τον μείωσε στα 643 εκατ. ευρώ, από 813 εκατ. ευρώ που είχε στα τέλη του 2023.
Αυτό μεταφράζεται σε 17% μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους μέσα στο 2024! Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου άλλες εταιρίες δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον δανεισμό τους.
Στα έσοδα, οι πωλήσεις και οι όγκοι πωληθέντων σημείωσαν άνοδο, με τα συνολικά μεγέθη του έτους να φτάνουν τους 585 χιλιάδες τόνους, από 561 χιλ. τόνους πέρυσι.
Τα περιθώρια κέρδους ανέβηκαν και στις δύο βασικές κατηγορίες προϊόντων:
Αλουμίνιο: 6,32% στο Q4 (από 6,20% πέρσι)
Χαλκός: 3,5% στο Q4 (από 2,73% πέρσι)
Αυτή η άνοδος, σε συνδυασμό με τα μειωμένα κόστη ενέργειας και διάθεσης, αλλά και τη δραστική μείωση του δανεισμού, έφεραν αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα.
Και τώρα η ΒΟΜΒΑ: Η ΕΛΧΑ ανακοίνωσε μέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή, μια απόδοση 4,17% με βάση το χθεσινό κλείσιμο στα 2,155 ευρώ!
Για μια εταιρία που συνήθως δεν δίνει μέρισμα, αυτό είναι κάτι αδιανόητο!
Και τώρα, όλοι αναρωτιούνται: θα ακολουθήσει και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ την ίδια πορεία;