search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Δεν έγινε χρήση του παράνομου λογισμικού από κανένα κυβερνητικό φορέα

Ο Μάκης Βορίδης τοποθετήθηκε για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από παράνομα λογισμικά.

Βορίδης: Δεν έγινε χρήση του παράνομου λογισμικού από κανένα κυβερνητικό φορέα

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υπόθεση των παρακολουθήσεων που βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Ο κ. Βορίδης είπε ουσιαστικά ότι δεν είναι παράνομο να έχεις λογισμικό παρακολούθησης, αλλά παράνομη είναι η υποκλοπή. Δεν είναι δηλαδή η κατοχή π.χ. του Predator ή άλλου κακόβουλου λογισμού παράνομη, αλλά ότι κάποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Κι ότι η κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει θα απαγορεύσει την εμπορία αυτού του λογισμικού.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εσωτερικών ανάφερε: «Η εμπορία του λογισμικού αυτού δεν είναι παράνομη, μπορεί να καταστεί παράνομη με νομοθεσία. Η παράνομη πράξη που έχουμε εδώ δεν είναι η κατοχή του λογισμικού, είναι η υποκλοπή. Μόνο η κατοχή μπορεί να είναι προπαρασκευαστική πράξη. Λέμε ότι εμείς θα απαγορεύσουμε στην Ελλάδα την εμπορία αυτού του λογισμικού. Αυτό θα είναι κάτι που θα γίνει πρώτη φορά στην Ευρώπη και θα το κάνει η Ελλάδα».

Σε ερώτηση για ότι δεν μπορεί να βγαίνει ο πρωθυπουργός και να λέει ότι στην Ελλάδα γίνονται παρακολουθήσεις αλλά δεν ξέρει ποιος τις κάνει, ο Μάκης Βορίδης απάντησε:

«Στην Ελλάδα γίνονται εγκλήματα και ορισμένα είναι ανεξιχνίαστα. Και ανθρωποκτονίες γίνονται, δεν τις εξιχνιάζονται όλες … Τα στοιχεία λέγεται ότι τα έχει ο κ. Βαξεβάνης, οποιοσδήποτε άλλος, δεν τα έχει … Δεν έχει κανείς υποχρέωση να αποδείξει ότι δεν συμβαίνει κάτι, γενικώς. Αυτό που δεν συμβαίνει, δεν επιδέχεται αποδείξεως.

Ωστόσο, με βάση τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει: ”Όποιος αθέμιτα διαθέτει στο εμπόριο ή με άλλον τρόπο προσφέρει προς εγκατάσταση ειδικά τεχνικά μέσα για την τέλεση των πράξεων της παρ. 1 ή δημόσια διαφημίζει ή προσφέρει τις υπηρεσίες του για την τέλεσή τους τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή”.

Επομένως, ο κ. Βορίδης τι εννοεί ότι δεν είναι παράνομο; Μήπως προδικάζει την ύπαρξη στοιχείων ότι τελικά το Predator υπήρξε στην Ελλάδα αλλά αυτό δεν είναι παράνομο;».

Διαβάστε ακόμη: