Στις 1 και 2 Ιουλίου θα διεξαχθεί στην πόλη Οχρίδα και στο χωριό Οτέσεβο των Πρεσπών το πρώτο “Prespa Forum Dialogue” (Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών), με θέμα “Δυτικά Βαλκάνια: το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση της Ευρώπης”.

Την διάσκεψη διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της χώρας.

Σε αυτήν θα συμμετάσχουν περίπου 300 προσκεκλημμένοι, μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι της Σλοβενίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, της Αλβανίας και του Κοσόβου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρώην διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στη διάσκεψη θα υπάρξουν συνεδριάσεις για την οικονομία και την επιχειρηματική συνεργασία, την κοινωνία των πολιτών, τα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, αναφερόμενος στη διάσκεψη αυτή είπε πως είναι η μεγαλύτερη που έχει διοργανώσει ποτέ η χώρα του.

“Το Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών είναι μια πλατφόρμα ώστε το παράδειγμα μας να ακουστεί δυνατά σε όλο τον κόσμο και στόχος του είναι η προώθηση του δημοκρατικού διαλόγου, με παραδείγματα τη Συμφωνία της Οχρίδας, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη Συμφωνία Φιλίας με τη Βουλγαρία” σημείωσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι.