«Πρέπει να αμυνθούμε ενάντια σε σχεδόν ολόκληρο τον ρωσικό στρατό. Όλοι οι ετοιμοπόλεμοι ρωσικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε αυτήν την επίθεση», ανέφερε αρχικά, επισημαίνοντας ότι «τα μέτωπα των μαχών εκτείνονται σε μήκος περισσότερων των χιλίων χιλιομέτρων», απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα, σε τοποθέτηση στο Φόρουμ της Μπρατισλάβας, GLOBSEC 2022, ο κ. Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να αυξήσει τις προμήθειες οπλικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ώστε να ωθήσει τις πολεμικές συγκρούσεις προς ένα «σημείο καμπής», το οποίο θα επέτρεπε στο Κίεβο να φθάσει στην τελική επικράτηση.

«Οι διαιρέσεις στην Ευρώπη δημιουργούν ευκαιρίες προς εκμετάλλευση από τη Ρωσία· στην ανατολική Ουκρανία, εκατό άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και περίπου πεντακόσιοι τραυματίζονται σε καθημερινή βάση», προσέθεσε.

Ολοκληρώνοντας, υπενθύμισε το αίσθημα ευγνωμοσύνης του Κιέβου προς τη Δύση, για τη –μέχρι στιγμής– έμπρακτη στήριξη.

Η Ρωσία κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της –στρατηγικής σημασίας– πόλης Σεβεροντονιέτσκ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και μάχες σε όλα τα μέτωπα. Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονιέτσκ ύστερα από σφοδρές μάχες, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για «εδαφικά κέρδη στον νότο».

Την ίδια ώρα, οι δεσμεύσεις δυτικών κρατών για την αποστολή περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο «πυροδότησαν» απειλές από τη Μόσχα.

Η κατάληψη του Σεβεροντονιέτσκ έχει μεγάλη σημασία για τη Ρωσία, καθώς πρόκειται για την προσωρινή πρωτεύουσα πόλη της περιφέρειας Λουχάνσκ.

Η Μόσχα έχει σκοπό να κυριεύσει ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς, η οποία διαθέτει αξιόλογη βιομηχανική βάση.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «επιτύχει εν μέρει» στη μάχη για τη Σεβεροντονιέτσκ, σύμφωνα με χθεσινή (01/06) ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου.