Μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες για τον οργανισμό μας σε όλες τις ηλικίες είναι η βιταμίνη D. Το πρόβλημα των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D αποτελεί σημαντικό πρόβλημα κυρίως στις βόρειες χώρες, αλλά η έλευση του χειμώνα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα ακόμη και για εμάς τους μεσογειακούς λαούς.
Η βασική πηγή της βιταμίνης είναι ο ήλιος και δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει ειδικά το χειμώνα να βρισκόμαστε έξω την ώρα που έχει ηλιοφάνεια. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά να διατηρούνται στον οργανισμό μας τα επίπεδα του ασβεστίου και του φωσφόρου.
Τα βασικά οφέλη της στον οργανισμό μας είναι η απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, ενίσχυση των οστών, βελτίωση της λειτουργίας του εγκέφαλου και μείωση φλεγμονών. Άτομα με έλλειψη βιταμίνης D μπορούν να παρουσιάσουν ραχίτιδα στην παιδική ηλικία και οστεομαλακία στην ενήλικη ζωή. Η έλλειψη της μπορεί επίσης να φανερωθεί με συνεχή βήχα και κρυολογήματα, κόπωση, εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, κακή υγεία των οστών και των δοντιών και κακή διάθεση.
Η ποσότητα που χρειαζόμαστε καθημερινά δεν είναι συγκεκριμένη αφού σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και έχει διαφορετικές ανάγκες. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε την ποσότητα της όταν δεν μας βλέπει ο ήλιος είναι η σωστή διατροφή.
Βασικές πήγες είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, ο χυμός πορτοκάλι , το τυρί, ο κρόκος του αυγού και τα δημητριακά.
Υπάρχουν φυσικά και τα συμπληρώματα της βιταμίνης αλλά καλό θα είναι πρώτα να κάνετε εξετάσεις και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν όντως έχετε έλλειψη.