Μετά την απόσυρση της τροπολογίας η κυβέρνηση σε συνεννόηση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (και όταν εννοούμε εμπλεκόμενες πλευρές αναφερόμαστε στα Υπουργεία εκείνα που επηρεάζονται από την συγκεκριμένη τροπολογία) προσπάθησε να βρει μια νέα λύση η οποία θα άφηνε απόλυτα ικανοποιημένους τόσο το Δημόσιο όσο και τις ομάδες.
Και όπως φαίνεται βρήκε με μια νέα τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο στον Πανιώνιο αλλά και σε άλλες ομάδες που βρίσκονται σε επίσης δύσκολη θέση, όπως είναι ο Ηρακλής, να έχουν την δυνατότητα ανόδου στις επαγγελματικές κατηγορίες και να μπορούν παράλληλα να αρχίσουν να ξεχρεώνουν τα χρέη προς το κράτος.
Αρχικά να ξεκαθαριστεί πως δεν χαρίζεται κανένα χρέος προς τον Πανιώνιο. Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία το χρέος προς το Δημόσιο παραμένει με την βασική διαφορά πως η Πολιτεία περνάει ρύθμιση με την οποία θα μπορεί να πληρώνεται το ποσό αυτό μέσω των κρατήσεων σε εισιτήρια και τηλεοπτικές μεταδόσεις.
Αυτό σημαίνει πως το χρέος δεν πάει στα φυσικά πρόσωπα, άρα δεν απαλλάσσεται ο Ιστορικός από τα χρέη προς το Δημόσιο, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να τα παίρνει κανονικά εάν κι εφόσον ο Πανιώνιος κερδίσει την άνοδο στις επαγγελματικές κατηγορίες. Μια λύση που μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη, αν σκεφτεί κανείς πως και το κράτος θα έχει την δυνατότητα να αποκομίζει ένα ποσό έναντι του χρέους, αλλά και ο σύλλογος θα μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του έχοντας κάνει την ρύθμιση μέσω των εισιτηρίων και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων χωρίς το χρέος αυτό να τον πνίγει.
Την ίδια ώρα το χρέος ως προς τους τρίτους και τα φυσικά πρόσωπα ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι. Σύμφωνα με το νόμο Βασιλειάδη όταν μια ομάδα που θα συσταθεί σε ΠΑΕ και θα επιστρέψει σε κάποια από τις επαγγελματικές κατηγορίες, επιστρέφει με το 50% των χρεών προς τα φυσικά πρόσωπα. Τώρα με τη νέα τροπολογία η ΠΑΕ καθίσταται υπόχρεη για το 50% των αμιγώς αγωνιστικών οφειλών (σε παίκτες για παράδειγμα) και υπό προϋποθέσεις για το υπόλοιπο 50% και το σύνολο των μη αγωνιστικών οφειλών.
Τι σημαίνει αυτό; Αν παράδειγμα ο Πανιώνιος χρωστάει στον Γεσίλ 100.000 ευρώ, το 50% του ποσού θα πρέπει να το πληρώσει ο σύλλογος, δηλαδή 50.000 ευρώ ενώ το υπόλοιπο 50% από τον εκκαθαριστή και στη συνέχεια από τα φυσικά πρόσωπα. Εάν τελικά δεν μπορούν τα φυσικά πρόσωπα να πληρώσουν τις οφειλές τους (πχ. ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου να μην έχει περιουσία στο όνομά του, τότε το ποσό αυτό θα μπορεί να το διεκδικήσει από την ΠΑΕ). Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν πάρει εύλογο χρονικό διάστημα ο Πανιώνιος μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει. Βέβαια, όλα αυτά με το σκεπτικό ότι φυσικά πρόσωπα και Πανιώνιος δεν φτάσουν σε κάποια συμφωνία για διακανονισμό.
Εν κατακλείδι η νέα τροπολογία δεν είναι φωτογραφική για κανένα σύλλογο, αφού δεν του χαρίζει κάποιο χρέος, αλλά είναι μια τροπολογία που φέρνει στο τραπέζι μια βιώσιμη λύση και για τις δύο πλευρές. Τόσο για τον Πανιώνιο που θα μπορεί και να ανέβει ακόμα και αν έχει μικρότερη πηγή εσόδων, αλλά και για το Δημόσιο που θα μπορεί να παίρνει πίσω τμηματικά όλο το ποσό που χρωστάνε οι «κυανέρυθροι» στο κράτος.
Πηγή: Gazzetta