Σοκ προκαλεί βίντεο – ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα το CNN και δείχνει Ρώσους στρατιώτες να πυροβολούν θανάσιμα δύο άοπλους πολίτες, στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

To βίντεο που βρέθηκε στην κατοχή του CNN, ερευνάται ως έγκλημα πολέμου από τη γενική εισαγγελία της Ουκρανίας.

Και οι δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση η οποία αντίκειται στους κανόνες πολέμου που αφορούν στους αμάχους.

Το ένα θύμα είναι ο ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας οχημάτων, η οποία στη συνέχεια λεηλατήθηκε και το δεύτερο, ένας 68χρονος άνδρας, ο οποίος εργαζόταν ως φρουρός εκεί.

Στις εικόνες διακρίνονται πέντε Ρώσοι στρατιώτες να καταφθάνουν στην αντιπροσωπεία των αυτοκινήτων και να προσπαθούν να μπουν μέσα πυροβολώντας τις κλειδαριές και σπάζοντας τη βιτρίνα.

Καθώς πλησιάζει με σηκωμένα τα χέρια ο ιδιοκτήτης, τον σταματούν, τον ψάχνουν για τυχόν όπλα, ενώ το ίδιο κάνουν και στο φύλακα, που ακολούθησε. Αν και δεν ακούγεται ήχος στα πλάνα, φαίνεται ότι γίνεται κάποια συζήτηση προτού οι στρατιώτες γυρίσουν πίσω και οι δύο άνδρες αποχωρήσουν.

Τότε δύο από τους Ρώσους στρατιώτες επιστρέφουν ξαφνικά και ανοίγουν πυρ πισώπλατα κατά των αμάχων, οι οποίοι σωριάζονται στο έδαφος. Οι εισβολείς θα προχωρήσουν στη συνέχεια στο εσωτερικό αρχίζοντας το πλιάτσικο, όπως καταγράφεται στο βίντεο.

Εν τω μεταξύ, Ρώσος στρατιώτης, 21 ετών, θα δικαστεί για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία, στην πρώτη διαδικασία του είδους στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η γενική εισαγγελέας του Κιέβου Ιρίνα Βενεντικτόβα.