Η Δανέζικη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas προειδοποίησε για συνεχιζόμενες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας το 2023, αφού ανέφερε μεγαλύτερες από την αναμενόμενες, προσαρμοσμένες λειτουργικές ζημιές για το δεύτερο τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης. 

«Η αδειοδότηση και η ρυθμιστική αβεβαιότητα παραμένουν οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, και παρόλο που οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν περιορισθεί, αναμένουμε ότι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Henrik Andersen.

«Η Vestas συνέχισε να βελτιώνει τις επιδόσεις της κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου του έτους, παραμένουμε σε τροχιά επίτευξης των οικονομικών μας προοπτικών για το 2023», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι ζημιές προ τόκων, φόρων που επηρεάζουν τη συγκρισιμότητα ανήλθαν σε 70 εκατομμύρια ευρώ ($77 εκατομμύρια) έναντι ζημιών 182 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι και μέσης πρόβλεψης αναλυτών για ζημίες 62 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοσκόπηση.

Νέες παραγγελίες

Υπενθυμίζεται ότι η Vestas, εξασφάλισε μια νέα παραγγελία για ένα αιολικό πάρκο 50 MW που βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή της Ισπανίας. Η παραγγελία έγινε από τη Sinia Renovables, τον επενδυτικό βραχίονα της Banc Sabadell για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιματική μετάβαση. Η σύμβαση περιλαμβάνει την παράδοση 11 ανεμογεννητριών V136-4,5 MW, καθώς και την παροχή υπηρεσιών για 25 έτη. Το έργο στοχεύει να συμβάλει στην “πράσινη” μετάβαση της Ισπανικής οικονομίας και να εμβαθύνει τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ της Sinia Renovables και της Vestas. Μόλις λειτουργήσει, το αιολικό πάρκο αναμένεται να αποτρέψει την εκπομπή περίπου 44.000 τόνων CO2 ετησίως, που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 30.000 ευρωπαϊκών επιβατικών αυτοκινήτων από το δρόμο ετησίως.

Διαβάστε ακόμη: