Θετικά αντιδρά η Γερμανία στη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αγορά φρεγατών Belharra.

Η ελληνογαλλική συμφωνία «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δύο χωρών) ως κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ικανοποίηση και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων, ήταν άλλωστε και το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τη νέα αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η χώρα μας με τη Γαλλία.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ικανοποίηση από πλευράς ΗΠΑ για το γεγονός ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες.

Δένδιας: «Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία»

«Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου», τόνισε νωρίτετρα για τις τουρκικές αντιδράσεις στη συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Την τοποθέτηση αυτή έκανε κατά τη διάρκεια δηλώσεων μετά τη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σιάρτο (Péter Szijjártó), ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη σήμερα στην Αθήνα. Ο Ελληνας υπουργός χαρακτήρισε τις τουρκικές αιτιάσεις μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας «εντελώς απαράδεκτες».

Τρεις ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας – Παρισιού, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

«Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε», υπογράμμισε επιπλέον ο κ. Δένδιας, ενώ ανέφερε πως «προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξάλλου αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά».