Ο οίκος δημοπρασιών VERGOS Auctions συμπλήρωσε 35 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες.

Η VERGOS Auctions ιδρύθηκε το 1989 από τον Πέτρο Βέργο και δραστηριοποιήθηκε αρχικά στις δημοπρασίες σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, χαρτών και χαρακτικών.

Σήμερα κατέχει ηγετική θέση στις ελληνικές δημοπρασίες με εξειδίκευση στα σπάνια βιβλία, στα έργα νεοελληνικής τέχνης καθώς και στα φιλελληνικά, ιστορικά και λαϊκά αντικείμενα.

Συνεχής αναβάθμιση

Ο Οίκος έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 150 δημοπρασίες μέσω των οποίων έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 60.000 αντικείμενα μέχρι σήμερα, με πολλά εξ αυτών να ξεπερνούν σημαντικά τις εκτιμήσεις.

Παγκόσμια και πανελλαδικά ρεκόρ τιμής πώλησης έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί όπως για τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Κωνσταντίνο Παρθένη, τον Takis, τον Γιάννη Κουνέλλη αναδεικνύοντας τη δυναμική της εγχώριας δευτερογενούς αγοράς τέχνης, ενώ όλοι οι καταξιωμένοι ζωγράφοι και γλύπτες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους στις δημοπρασίες του Οίκου.

Ο Οίκος αναπτύσσεται συνεχώς μέσω της επέκτασης σε νέες κατηγορίες και της συνεχούς αναβάθμισης εξατομικευμένων υπηρεσιών που παρέχει ενώ κατά τα τελευταία χρόνια, έχει επιτύχει τριπλασιασμό του ετήσιου κύκλου εργασιών.

H επετειακή Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου στο Ζάππειο θα έχει κεντρικό ρόλο στη φετινή αυτή χρονιά – ορόσημο για την πορεία του Οίκου, με την μνημειώδη «Σύνθεση από την ελληνική ιστορία» του Κωνσταντίνου Παρθένη να αποτελεί το κορυφαίο έργο αυτής, με αρχική τιμή εκτίμησης 250.000 – 350.000 ευρώ.

Αγάπη για τον πολιτισμό

Ο Ανδρέας Βέργος, Managing Director της VERGOS Auctions, δηλώνει σχετικά με τη φετινή επέτειο:

Είμαι συγκινημένος που μετά από 35 χρόνια, αφού ο πατέρας μου πραγματοποίησε την πρώτη δημοπρασία του Οίκου, είμαστε σήμερα μία πολυάριθμη ομάδα που μας ενώνει ένα κοινό χαρακτηριστικό, η αγάπη μας για τον πολιτισμό. Η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση που δείχνουν προς τον Οίκο μας συλλέκτες, μουσεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και οι σχέσεις ζωής που έχουν αναπτυχθεί με το φιλότεχνο κοινό, μας γεμίζουν υπερηφάνεια και είναι η καλύτερη επιβράβευση σε μία πορεία χρόνων που είχε επιτυχίες αλλά, όπως είναι φυσικό και αρκετές δυσκολίες. Η τέχνη, το βιβλίο, η παράδοση, η ιστορία και ότι άλλο απαρτίζει την πολιτιστική μας ταυτότητα, θα συνεχίζουν να μας εμπνέουν. Για να γινόμαστε ολοένα καλύτεροι, ανεβάζοντας τον πήχη σε κάθε δημοπρασία μας ακόμη πιο ψηλά.

Αξιοσημείωτη πορεία με κοινωνικό πρόσωπο

Η αρχή έγινε το 1989 όταν ο Πέτρος Βέργος ίδρυσε τον Οίκο δημοπρασιών ΒΕΡΓΟΣ, που αρχικά δραστηριοποιήθηκε στις δημοπρασίες σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, χαρτών και χαρακτικών. Η επιλογή της πρώτης κατηγορίας δημοπρασιών του Οίκου δεν ήταν τυχαία, αφού ο Πέτρος Βέργος διατηρούσε ήδη τον Εκδοτικό Οίκο ΒΕΡΓΟΣ.

Η Νεοελληνική Τέχνη ήταν η επόμενη κατηγορία δημοπρασιών, σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, ως φυσικό επακόλουθο των σχέσεων της οικογένειας Βέργου με την τέχνη και το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι γενικότερα.

Η κατηγορία της Νεοελληνικής Τέχνης και Γλυπτικής έμελλε να γίνει η ‘ναυαρχίδα’ των δημοπρασιών του Οίκου. Στις δημοπρασίες της κατηγορίας αυτής έχουν περιληφθεί χιλιάδες έργα από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και 20ού αιώνα.

Μέχρι και σήμερα, οι δημοπρασίες αυτές παραμένουν ισχυρός πόλος έλξης του συλλεκτικού και φιλότεχνου κοινού και σημείο αναφοράς για τον Οίκο. Η Ιστορία της χώρας μας και ο Φιλελληνισμός εμπνέουν τη νέα κατηγορία δημοπρασιών που προστίθεται το 2009 με φιλελληνικά, ιστορικά και λαογραφικά αντικείμενα.

Πλάνο εκσυγχρονισμού

Νέα πορεία με αέρα ανανέωσης έρχεται το 2014, όταν αναλαμβάνει το «τιμόνι» της εταιρίας ο Ανδρέας Βέργος, γιος του Πέτρου.

Το πλάνο εκσυγχρονισμού στο οποίο επενδύει σταδιακά ο Οίκος, περιλαμβάνει αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των δυνατοτήτων που αυτές παρέχουν σε οργανωτικό και εμπορικό επίπεδο, νέα εταιρική εικόνα με ανανέωση εταιρικής ταυτότητας και ιστοσελίδας, διεξαγωγή όλων των δημοπρασιών μέσω διαδικτύου (συνδυαστικά με τη φυσική δημοπρασία), καθώς και αναβάθμιση του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών του Οίκου προς πωλητές και αγοραστές.

Παράλληλα, επιτυγχάνεται ανάπτυξη με επέκταση της δραστηριοποίησης του Οίκου σε νέες κατηγορίες δημοπρασιών, όπως αυτές των πολύτιμων κοσμημάτων και των δημοπρασιών έργων τέχνης με προσιτές τιμές εκκίνησης.
Στη νέα αυτή περίοδο, ο Οίκος μετονομάζεται σε VERGOS Auctions.

Το κοινωνικό πρόσωπο του Οίκου

Η φιλανθρωπική πλευρά της Τέχνης σμιλεύει το κοινωνικό πρόσωπο του Οίκου μέσα στα χρόνια, τόσο μέσα από τις σχετικές δημοπρασίες, όσο και μέσα από την ενεργή υποστήριξη σε πολιτιστικές δράσεις, όπως εκθέσεις και καταλόγους Μουσείων, λευκώματα τέχνης, εκτιμήσεις συλλογών που ανήκουν σε φορείς κ.ά. Παράλληλα, όλες οι εκθέσεις του Οίκου είναι ανοιχτές για το κοινό, ενώ διοργανώνονται δωρεάν ιδιωτικές ξεναγήσεις για σχολεία και άλλους φορείς.

Σημαντικά χρηματικά ποσά έχουν συγκεντρωθεί μέσω των φιλανθρωπικών δημοπρασιών του Οίκου για την υποστήριξη της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή, για την αποπεράτωση του Μουσείου Μαρία Κάλλας που αποτελεί σήμερα ένα κόσμημα για την Αθήνα, για την υποστήριξη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των Παιδιών τους του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και πρόσφατα για την ΕΛΕΠΑΠ, μέσω της δημοπράτησης μέρους της συλλογής του Χρύσανθου Πανά.

Διαβάστε ακόμη: