Και τι άλλο είναι η τέχνη παρά λεπτομέρειες», έλεγε ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Πάμπλο Πικάσο υποστήριζε πως «η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια», ο Edgar Degas πως «Η Τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν» και ο Γιάννης Τσαρούχης πως «τα έργα τέχνης που δείχνουν μη ολοκληρωμένα, τελειώνουν μόνα τους με τον καιρό»…

Οπότε, αν υπάρχει ένα συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε, είναι πως τελικά στο ερώτημα «τι είναι Τέχνη», δεν υπάρχει μία αλλά αμέτρητες διαφορετικές απαντήσεις- όσες ακριβώς οι άνθρωποι που κλήθηκαν, καλούνται ή θα κληθούν ποτέ να απαντήσουν.

Κι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η Τέχνη πάντα θα μας αφορά όλους και ταυτόχρονα η «εξήγηση» γιατί πάντα οι εκθέσεις του οίκου Βέργου, που προηγούνται παραδοσιακά των μεγάλων δημοπρασιών του, θα συνιστούν σημείο αναφοράς και ενδιαφέροντος για κάθε φιλότεχνο, αφού αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά έργα καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών, τα οποία υπήρξαν για χρόνια σε ιδιωτικές συλλογές.

Μια εικαστική ατραξιόν στο Ζάππειο με ελεύθερη είσοδο

Η νέα έκθεση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, έρχεται με αφορμή την πολυαναμενόμενη δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου και ώρα 6:00μμ. στο Ζάππειο. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η Vergos Auctions ανανεώνει το ραντεβού της με συλλέκτες, φιλότεχνους και επαγγελματίες της τέχνης, παρουσιάζοντας συνολικά 129 εξαιρετικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, των οποίων η αρχική τιμή εκτίμησης ξεπερνά συνολικά τα 2 εκατ. ευρώ.

Και το σημαντικότερο είναι πως η συγκεκριμένη έκθεση εκτός από προπομπός μιας δημοπρασίας, που αναμένεται να μαγνητίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων και ξένων συλλεκτών, αποτελεί επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά μερικά αριστουργήματα νεότερης ελληνικής τέχνης. Κι ακριβώς επειδή λειτουργεί σαν το καλύτερο μάθημα Ιστορίας Τέχνης, ενδείκνυται για κάθε ηλικία. Άλλωστε ο οίκος Βέργος, στο πλαίσιο της έκθεσης και της κοινωνικής υπευθυνότητας, διοργανώνει επίσης δωρεάν ξεναγήσεις για σχολεία.

Αν βρεθείτε, λοιπόν, στο κέντρο της Αθήνας από τις 11 έως 13 Δεκεμβρίου, συνδυάστε οπωσδήποτε τη χριστουγεννιάτικη βόλτα σας με μια επίσκεψη στο Ζάππειο, όπου για τρεις ημέρες θα εκτίθενται όλα τα έργα της δημοπρασίας και φέτος κάντε τη διαφορά, μπαίνοντας στο πνεύμα των γιορτών μέσω της μαγείας της τέχνης!

Διαβάστε ακόμη: