O καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε ότι το το 4ο κύμα της πανδημίας έχει ξεκινήσει, τονίζοντας την ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι καταγράφεται άνοδος των κρουσμάτων, χωρίς ακόμα να συνοδεύεται από αύξηση των βαριών περιστατικών και πρόσθεσε ότι «όλο το παιχνίδι παίζεται σε τρία μέτωπα», τον εμβολιασμό,  τα μέτρα ατομικής προστασίας και τη γρήγορη διάγνωση.

«Όσο περισσότερο εμβολιαστούμε τόσο το καλύτερο. Είναι όμως πρόβλημα ότι έχει εμβολιαστεί μόνο το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται είναι να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί και δε μιλάμε για αυτούς που είναι ανένδοτοι, αλλά για ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που είναι αμφίθυμο», σημείωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας.

Αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού, ο κ. Βατόπουλος έφερε σαν παράδειγμα την ηλικιακή ομάδα των 50-60 ετών, όπου είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 70%. «Στην ίδια ηλικιακή ομάδα από αυτούς που νοσηλεύονται, μόνο το 5%- 10% είναι εμβολιασμένο», επισήμανε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης των εμβολίων από το Σεπτέμβριο, είπε ότι έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Εμβολιασμοί: Πρωταθλητές τα Ιόνια, ουραγοί Ανατολική και Δυτική Αττική

Σημαντική υστέρηση στη πορεία των εμβολιασμών καταγράφεται σε πολλές και μεγάλες πληθυσμιακά γεωγραφικές περιοχές της χώρας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ανατολική και Δυτική Αττική που βρίσκονται τελευταίοι στην πανελλαδική λίστα, ενώ το ίδιο ισχύει και για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο πανελλαδικός χάρτης των εμβολιασμών στις αρχές Ιουλίου και η μετάλλαξη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εξηγεί τα καμπανάκια των ειδικών και του Πρωθυπουργού, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα στέλνει συνεχή μηνύματα  ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και όλα αυτά ενώ τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 75% την τελευταία εβδομάδα.

Σε αυτήν την ευαίσθητη συγκυρία πρωταθλητές αναδεικνύονται οι κάτοικοι των Ιωνίων νήσων με το 47% να έχει κάνει και τις δυο δόσεις, ενώ στον αντίποδα οι περιοχές η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (31%) καθώς και οι περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτική Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως και το Βόρειο Αιγαίο (32%) παρά την έξαρση που παρουσιάσει η μετάλλαξη Δέλτα στο νησί της Κρήτης και τις συνεχείς προειδοποιήσεις ειδικών και κυβερνητικών στελεχών, τα ποσοστά στην περιφέρεια Ηρακλείου συνεχίζουν να κινούνται στο 41,7% και στο Ρέθυμνο να μην ξεπερνούν το 40,5%.

Αντίθετα, οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου πελάγους αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η συγκεκριμένη περιφέρεια «προηγείται» (ποσοστιαία) στην άτυπη κούρσα και των πλήρως εμβολιασμένων, αλλά και αυτών που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση.

Τέλος, σε ότι αφορά στα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμών, μετά την περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προηγείται με 57% ακολουθούν η Αττική με 56% και η Νοτίου Αιγαίου με 53%.

Όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού με μία δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην περιφέρεια Ιονίων νήσων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 55% των κατοίκων και ακολουθεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με 52%,  η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με 45%,  η Αττική με 51%, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 39% και ακολουθούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (41% ), Δυτικής Ελλάδας (40%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (39%) και Βορείου Αιγαίου (39%).

Τέλος, σε ότι αφορά στα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμών, μετά την περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προηγείται με 57% ακολουθούν η Αττική με 56% και η Νοτίου Αιγαίου με 53%.