Για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέροντας πως λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, δεν θα τελειώσουν άμεσα τα μέτρα.

Σύμφωνα με ό,τι υποστήριξε, αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς το χρονικό διάστημα το οποίο θα διαρκέσει, σημείωσε πως «για μερικά χρόνια θα έχουμε τον φόβο».

«Η επιδημία είναι εδώ, θα υπάρχει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε αρχικά ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

«Θα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την ανάγκη ατομικής προστασίας όταν είμαστε σε χώρους που υπάρχει πολύς κόσμος, δηλαδή συναυλίες, γήπεδα, μεγάλες συγκεντρώσεις, ταξίδια. Θα πρέπει να τα κάνουμε με προσοχή», συμπλήρωσε.

Και επανέλαβε πως «είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσα χρόνια έχουμε ακόμα μπροστά μας. Οπως είχα πει πρόπερσι, θα πάρει δύο με τρία χρόνια».

«Καμπανάκι» Βατόπουλου για τις μεταλλάξεις

Μάλιστα, σχολίασε πως ο εμβολιασμός, τα rapid tests και τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα «όπλα» κατά του κορωνοϊού.

Οσο αφορά στις μεταλλάξεις, είπε πως «ο ιός μεταλλάσσεται εύκολα. Εχουμε άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα», σχολιάζοντας πως μπορεί να υπάρχουν μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο, «σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό», αν και ακόμα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Τα δύο σενάρια για το πώς θα «καταλήξουμε» να αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό

«Θα υπάρξει κάποιο σημείο ισορροπίας. Στη χειρότερη περίπτωση θα έχουμε ακόμα μια γρίπη για την οποία θα παίρνουμε προφυλάξεις και στην καλύτερη θα έχουμε ένα κρυολόγημα. Αλλά το πότε θα συμβεί αυτό, δεν το ξέρουμε», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας, σχολίασε πως «δεν θέλω να χρησιμοποιώ όρους ότι πετύχαμε ή αποτύχαμε. Από την αρχή είχαμε πει ότι για να σταματήσει η μετάδοση, πρέπει να υπάρχει ανοσία ώστε να υπάρχει προφύλαξη».

Πάντως, για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε πως «δεν μπορούν να είναι κλειστά για τρίτη χρονιά. Το στοίχημα είναι να βρεθεί ο τρόπος να παραμείνουν ανοιχτά. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα».