Μια νέα απόφαση του τμήματος δογμάτων του Βατικανού άνοιξε την πόρτα στο καθολικό βάπτισμα για τρανς άτομα και μωρά ομόφυλων ζευγαριών.

Οι νέοι κανόνες, με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου, προέρχονται από ένα σύνολο ερωτήσεων ή dubia, που υποβλήθηκαν στο Dicastery for the Doctrine of the Faith (DDF) από τον Βραζιλιάνο επίσκοπο Giuseppe Negri.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχετικά με ορισμένα μυστήρια δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Βατικανού στα ιταλικά το απόγευμα της Τετάρτης.

Όσον αφορά τα τρανς άτομα, το έγγραφο λέει ότι ένα άτομο που αναγνωρίζεται ως τρανς μπορεί να βαφτιστεί όπως οποιοσδήποτε άλλος ενήλικας, «εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σκάνδαλο ή αποπροσανατολισμό» σε άλλους Καθολικούς.

Τα παιδιά που αναγνωρίζονται ως τρανς μπορούν επίσης να βαφτιστούν εάν είναι «καλά προετοιμασμένα και πρόθυμα», λέει.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι τα τρανς άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υποβληθεί σε διαδικασίες αλλαγής φύλου, μπορούν να είναι νονοί και μάρτυρες σε καθολικούς γάμους υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών μπορούν επίσης να βαφτιστούν, αρκεί να υπάρχει «βάσιμη ελπίδα ότι θα μορφωθούν στην Καθολική θρησκεία».

Το έγγραφο καθιστά σαφές ότι οι άνθρωποι που ζουν σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις εξακολουθούν να διαπράττουν αμαρτία και ότι το βάπτισμα πρέπει να έρθει με μετάνοια για τέτοιες αμαρτίες.

Το έγγραφο αναφέρει πολλά κηρύγματα του Πάπα Φραγκίσκου για την απόφαση.

«Η εκκλησία δεν είναι διόδια. είναι το σπίτι του πατέρα, όπου υπάρχει χώρος για όλους, με όλα τα προβλήματά τους», αναφέρει το έγγραφο, παραθέτοντας την αποστολική προτροπή του Πάπα το 2013, Evangelii Gaudium.

Σε κάθε περίσταση, ο ιερέας καλείται να χρησιμοποιήσει «ποιμαντική σύνεση» για να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει τη συμμετοχή ενός τρανς.

Το έγγραφο προσέθεσε ότι ο ιερέας θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη του εάν υπάρχουν άλλα άτομα στην ευρύτερη οικογένεια που μπορούν να «εγγυηθούν» τη «σωστή μετάδοση της καθολικής πίστης» στο βαφτισμένο άτομο.

Σημειώνεται ότι τα θέματα LGBTQ ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την πρόσφατη σύνοδο του Βατικανού.

Διαβάστε ακόμη: