Δικαστήριο στο Βατικανό καταδίκασε σήμερα (21/1) τον πρώην διοικητή της τράπεζας της Αγίας Έδρας Άντζελο Καλόια, κρίνοντάς τον ένοχο για υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και έντεκα μηνών.

Ο 81χρονος Καλόια διετέλεσε διοικητής της τράπεζας μεταξύ του 1999 και του 2009, ενώ έγινε ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού που καταδικάστηκε για οικονομικό έγκλημα.

Η τράπεζα είναι επισήμως γνωστή ως Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων (IOR).

Επίσης το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους Γκαμπριέλε Λιούτσο, 97 ετών και τον γιο του, Λαμπέρτο Λιούτσο, 55 ετών, και οι δύο Ιταλοί δικηγόροι που ήταν σύμβουλοι της τράπεζας.

Οι τρεις κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν σε μια σκευωρία, κατά την οποία υπεξαίρεσαν χρήματα κατά τη διαχείριση αγοραπωλησίας 29 ακινήτων στη Ρώμη και το Μιλάνο που ανήκαν στην τράπεζα, το διάστημα 2001 – 2008.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι τρεις τους απέσπασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δηλώνοντας πολύ μικρότερα ποσά από τα πραγματικά των αγοραπωλησιών.

Στον Γκαμπριέλε Λιούτσο επιβλήθηκε η ίδια ποινή με τον Καλόια, ενώ ο Λαμπέρτο Λιούτσο καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών και δύο μηνών. Όλοι τους αντέκρουαν τις εις βάρος τους κατηγορίες καθ’όλη τη διάρκεια της δίκης, η οποία ξεκίνησε το 2018.