Σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Ενιαίων Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Ως είθισται, οι καταστάσεις που αναρτήθηκαν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της επικράτειας, περιέχοντας μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά στοιχεία του ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα ΕΔΩ, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Ακόμη, οι υποψήφιοι έλαβαν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τηλέφωνό τους, εφόσον ήδη έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

Βαθμολογίες Πανελληνίων 2024: Τα τρία μαθήματα που ρίχνουν τις βάσεις

Στο μεταξύ, πτώση στις βάσεις 2024 για τα Πανεπιστήµια φέρνουν οι χαµηλές βαθµολογίες στα γραπτά των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Οπως αποκάλυψε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης, το κύριο χαρακτηριστικό εφέτος είναι ότι «η πτώση αγγίζει τα ρετιρέ, είναι δηλαδή µία οριζόντια πτώση των βάσεων και θα αφορά κυρίως τα 2ο και 3ο επιστηµονικά πεδία».

Και επισήμανε  ότι «η εικόνα που διαµορφώνεται από τις µέχρι στιγµής πληροφορίες από τη βαθµολόγηση των γραπτών αλλά και από τα θέµατα που δόθηκαν στα προς εξέταση µαθήµατα είναι πτώση παντού».

Ανά µάθηµα, σύµφωνα µε τον κ. Βαφειαδάκη, η εικόνα είναι η εξής:

  • Στη Φυσική αναµένεται «σφαγή».
  • Τα γραπτά της Εκθεσης είναι µε χαµηλότερες βαθµολογίες από τις αντίστοιχες περσινές.
  • Στα Μαθηµατικά καταγράφονται επίσης χαµηλότερες επιδόσεις.
  • Η Χηµεία έχει παρόµοιες βαθµολογίες µε πέρυσι.
  • Η Ιστορία ήταν πολύ πιο δύσκολη φέτος.
  • Τα Αρχαία Ελληνικά είχαν βαθµό δυσκολίας.
  • Στο µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας οι µέχρι τώρα βαθµολογίες είναι χαµηλές και κινούνται έως και το 14.

Στο 1ο επιστηµονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπως εκτιµά ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, η Ιστορία κατά κύριο λόγο και στη συνέχεια τα Αρχαία Ελληνικά θα οδηγήσουν σε πτωτική πορεία τις βάσεις. Οπως σχολίασε η ΟΕΦΕ, «τα θέµατα της Ιστορίας κρίνονται ως απαιτητικά, για πολύ καλά προετοιµασµένους µαθητές, εξέταζαν µεγάλο εύρος της ύλης και αναµένεται να δυσκολέψουν ακόµη και τους καλά προετοιµασµένους υποψήφιους». Πέρυσι η Νοµική Αθήνας είχε εκτοξευθεί στα 18.125 µόρια, η Νοµική Θεσσαλονίκης στα 17.640 και η Νοµική Κοµοτηνής στα 16.975 µόρια, όλες µε άνοδο των βάσεών τους από 175 έως και 475 µόρια, εικόνα που σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις, και κυρίως λόγω της Ιστορίας, δεν πρόκειται να καταγραφεί εφέτος.

Στο 2ο πεδίο, των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, σύµφωνα µε τον κ. Βαφειαδάκη η καθολική πτώση θα αγγίξει κυρίως τις Πολυτεχνικές σχολές, καθώς Εκθεση, Μαθηµατικά και Φυσική φαίνεται ότι «γκρεµίζουν» τις βάσεις. Η πτώση, όπως εκτιµά, θα είναι ενιαία και θα οδηγήσει προς τα κάτω τις βάσεις στο 2ο πεδίο, η οποία µπορεί να φτάσει ανά περιπτώσεις ακόµα και τα 1.000 µόρια. «Πολλά και δύσκολα θέµατα, γεµάτα ανούσιες και αχρείαστες παγίδες. Τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Ο χρόνος επίλυσής τους ξεπερνά κατά πολύ τις 3 ώρες, κάτι που γίνεται εύκολα και γρήγορα αντιληπτό, ενώ δεν υπήρχε διαβάθµιση θεµάτων, µε αποτέλεσµα να αδικηθούν οι µαθητές µε µεσαίες βαθµολογίες», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο της ΟΕΦΕ για τη Φυσική. Εκτιµάται ότι οι υψηλές βαθµολογίες θα είναι πολύ λιγότερες από τις αντίστοιχες περσινές και θα συµπαρασύρει η καθοδική πορεία πολλές σχολές του πεδίου αυτού.

Στο 3ο επιστηµονικό πεδίο, των Σπουδών Υγείας και Ζωής, ο κ. Βαφειαδάκης εκτιµά ότι αναµένεται καθοδική πο ρεία, επίσης λόγω της Φυσικής, ενώ η Χηµεία κινείται στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι. Θυµίζουµε ότι πέρυσι οι Ιατρικές σχολές σηµείωσαν άνοδο, αγγίζοντας και τα 19.000 µόρια, όριο που, σύµφωνα µε τις έως τώρα εκτιµήσεις, δεν πρόκειται να το πιάσουν.

Στο 4ο επιστηµονικό πεδίο, των Οικονοµικών Σχολών, η πτωτική πορεία των βάσεων αναµένεται λόγω των Μαθηµατικών, αλλά και της Εκθεσης, ενώ στα µαθήµατα της Οικονοµίας και της Πληροφορικής δεν υπήρξε µεγάλος βαθµός δυσκολίας. Από τις πρώτες βαθµολογήσεις πάντως φαίνεται ότι τα µισά γραπτά βρίσκονται κάτω από τη βάση. Οπως σχολιάζουν οι εκπαιδευτικοί, τα φετινά θέµατα των Μαθηµατικών ήταν πιο δύσκολα από τα περσινά και καλύπτουν όλο το φάσµα της ύλης. Επίσης υπογραµµίζουν ότι ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά και απευθύνονται σε πολύ καλά προετοιµασµένους µαθητές. Η καλή εικόνα των γραπτών σε Πληροφορική και Οικονοµία θα αποτελέσουν το αντίβαρο σε αυτό το πεδίο, στην πορεία των βάσεων.

Επίσης, όπως δήλωσε στο Star ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος Γιάννης Βαφειαδάκης, «η αιτία της πτώσης στις βάσεις είναι το μάθημα της Έκθεσης που πιέζει οριζόντια όλους τους υποψηφίους των Λυκείων».

Δεν ήταν όμως το μοναδικό μάθημα που δυσκόλεψε φέτος τους μαθητές στις Πανελλήνιες, καθώς όπως δήλωσε υποψήφια στο Star, «στην Ιστορία ήταν πιο δύσκολα τα θέματα», ενώ η Φυσική αναμένεται να ρίξει τις βάσεις και στις Πολυτεχνικές Σχολές και στις Σχολές Υγείας (2ο και 3ο Πεδίο).

Διαβάστε ακόμη