Όταν η Βάσω Παπανδρέου το 1998 επισκέφτηκε το Ιράν με μια κίνησή της έσπασε το πρωτόκολλο, προκαλώντας συζητήσεις έως σήμερα. Η τότε υπουργός Ανάπτυξης έφτασε στην Τεχεράνη τον Νοέμβριο του 1998, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για το πώς θα εμφανιστεί στη χώρα διήρκησαν περίπου 15 ημέρες.
Βάσω Παπανδρέου: Η άρνηση της να φορέσει μαντήλα
Αιτία της πολυήμερης διαπραγμάτευσης ήταν η προάσπιση των γυναικειών δικαιωμάτων, που πρέσβευε η Βάσω Παπανδρέου. Η τότε υπουργός Ανάπτυξης αρνήθηκε να φορέσει μαντήλα και να ακολουθήσει τον αυστηρό, ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στο Ιράν.
Ο Παναγιώτης Λούσκος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της αποστολής του υπουργείου στο Ιράν, είχε αναφερθεί με ανάρτησή του στην απόφαση της Βάσως Παπανδρέου να σπάσει το πρωτόκολλο, αλλά και τις συγκινητικές στιγμές που βίωσαν λίγο πριν μπουν στο αεροπλάνο της επιστροφής, όταν Ιρανές – που ανήκαν στους Φρουρούς της Επανάστασης. Την πλησίασαν και πέταξαν με τη σειρά τους και τις δικές τους μαντήλες.
Όσα περιγράφει ο Παναγιώτης Λούσκος για την Βάσω Παπανδρέου
Ο Παναγιώτης Λούσκος περιγράφει: «Είχα την τύχη τον Νοέμβριο του ’98, να συμμετέχω σε εκείνη την ιστορική επίσκεψη της τότε υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου στο Ιράν και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, μερικές αναμνήσεις μου. Η Ελληνική αντιπροσωπεία αριθμούσε 13 άτομα. Δέκα από τους συμμετέχοντες ήταν άνδρες και τρεις ήταν γυναίκες. Η κάθετη άρνηση της Βάσως Παπανδρέου να συμμορφωθεί με την θεοκρατική ενδυματολογική υποχρέωση του Ιρανικού καθεστώτος, για την είσοδο στη χώρα τους, οδήγησε σε μια διαπραγμάτευση 15 ημερών με την Ιρανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Τελικά το καθεστώς συμβιβάστηκε, υποχώρησε και επέτρεψε στην Υπουργό και μόνο γι’ αυτή την είσοδο στο Ιράν, χωρίς τη σκληρή ενδυματολογική τους παράδοση. Αν θυμάμαι καλά τέτοια έγκριση είχε δοθεί μέχρι τότε, σε ξένη επισκέπτρια, για πρώτη φορά».
Ο κ. Λούσκος συνεχίζει την περιγραφή του για όσα έγιναν στο Ιράν: «Η πτήση είχε γίνει με το κυβερνητικό αεροσκάφος και κατά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης και προτού πατήσουμε το πόδι μας σε ιρανικό έδαφος, τέσσερις φρουροί της επανάστασης πάνοπλοι, εισήλθαν εντός του αεροσκάφους, κάνοντας εξονυχιστικό έλεγχο για τα συμφωνηθέντα ενδυματολογικά των τριών γυναικών. Υπήρχε 24ωρη φύλαξη όλων μας από τους Φρουρούς της Επανάστασης τόσο στις επίσημες μετακινήσεις μας, όσο και στο ξενοδοχείο διαμονής μας, από τους πάνοπλους, που ούτε το πρόσωπό τους είχαμε δει ΠΟΤΕ. Δεν θα αναφερθώ στις λεπτομέρειες της επίσκεψης, πάρα μόνο σ’ ένα γεγονός.
Μετά από δέκα μέρες παραμονής ήρθε η ώρα της αναχώρησής μας. Πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο συνοδεία πάντα των φρουρών της επανάστασης, όταν πια είχαμε ανέβει στο αεροπλάνο συνέβη το εξής απρόσμενο και ταυτόχρονα συγκινητικό: οι 4 Φρουροί της Επανάστασης έβγαλαν τις μαντήλες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους. Μείναμε με ανοιχτό το στόμα όταν διαπιστώσαμε μετά από δέκα μέρες ότι οι φρουροί ήταν γυναίκες. Αγκάλιασαν τη Βάσω Παπανδρέου και ξέσπασαν σε λυγμούς πάνω της, λέγοντας το “πόσο σημαντικό και συμβολικό” ήταν γι’ αυτές, ότι μια ξένη επισκέπτρια κατόρθωσε και μπήκε στη χώρα, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του καθεστώτος».