Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.
Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 15:00 το μεσημέρι στα Βαλιμίτικα Αιγίου.
Η Βάσω Παπανδρέου ήταν κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και η πρώτη γυναίκα Επίτροπος στην τότε ΕΟΚ από το 1989 έως το 1993, όταν και είχε συγκρουστεί με συντηρητικούς ηγέτες και κυρίως με την Μάργκαρετ Θάτσερ. Ως υπουργός Εσωτερικών, θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ενώ με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά τα συλλυπητήρια που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.
Ενός λεπτού σιγή για την Βάσω Παπανδρέου
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τον θάνατο της πρώην υπουργού. «Υπήρξε αντίπαλο δέος της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε κάνοντας λόγο για μία πολιτικό «με ένα απαράμιλλο θάρρος στην άποψη της, δεν διαπραγματευόταν ποτέ και δεν υποχωρούσε από τις απόψεις της», ενώ πρόσθεσε ότι είχε έγκαιρα δει τους κινδύνους από την επέλαση των ανισοτήτων.
Για μια σπουδαία γυναίκα, που αγωνίστηκε για τις γυναίκεσς στην πολιτική, την έμφυλη βία και την ισότητα των φύλων έκανε λόγο η Ρένα Δούρου. «Δεν ξεχώριζε νεαρότερες, παρότι δεν άνηκα στο ΠΑΣΟΚ και ήμουν στον Συνασπισμό» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Βάσω Παπανδρέου, όταν επισκέφθηκε την Τεχεράνη, φόρεσε καπέλο αρνούμενη τη μαντήλα.
Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Οικονόμου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο ΠΑΣΟΚ και τους οικείους της, λέγοντας ότι «κοσμούσε τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά ήθη της χώρας», τόνισε.
Από την πλευρά της, η Σία Αναγνωστοπούλου έκανε αναφορά στην πολιτική της διαφρομή και τον αγώνα της για την ύπαρξη των γυναικών στον δημόσιο βίο.
Τον θάνατό της ανακοίνωσε ο θεράπων γιατρός της Παναγιώτης Λούσκος, με ανάρτηση στο Facebook.
Ποια ήταν η Βάσω Παπανδρέου
Γεννημένη στα Βαλιμίτικα Αιγίου, στις 9 Δεκεμβρίου 1944, η Βάσω Παπανδρέου σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.
Διετέλεσε μεταξύ άλλων υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ως Επίτροπος προώθησε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχύρωσε τον Κοινωνικό Διάλογο σε όλη την Ευρώπη.
Στα εσωτερικά, μεταξύ άλλων, είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και έπαιξε ενεργό ρόλο στην εκλογή του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία, ενώ και οι δύο ήταν μέλη της «ομάδας των τεσσάρων», μαζί με τους Θόδωρο Πάγκαλο και Παρασκευά Αυγερινό.
Η Βάσω Παπανδρέου αποσύρθηκε από την πολιτική το 2012, όταν και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στη Β’ Αθηνών, όπου εκλεγόταν. Η ίδια είχε πει τότε ότι «βραχυπρόθεσμα το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι καθόλου ευοίωνο», ενώ είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στην τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με τη χώρα να έχει εισέλθει στο μνημόνιο. Ένα μήνα πριν, είχε διαγραφεί από την τότε ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλους 21 βουλευτές, επειδή τον Φεβρουάριο του 2012 είχαν καταψηφίσει άρθρα του τότε αναθεωρημένου μνημονίου.