Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα. Τη Βασίλισσα Σοφία και την αδελφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη, υποδέχθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Ξενάγησε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.


Η βασιλομήτωρ Σοφία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την επετειακή έκθεση με τίτλο: «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τα έργα που αποτυπώνουν τους ηρωικούς αγώνες των Ελλήνων από την πολιορκία του Μεσολογγίου και την ηρωική έξοδο μέχρι τη μεγάλη νίκη, αλλά και τα πρόσωπα του Αγώνα που συνθέτουν την επετειακή έκθεση της Πινακοθήκης. Τον ενθουσιασμό της έδειξε και για τις υπερσύγχρονες νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Πινακοθήκης που στεγάζουν τον μοναδικό εικαστικό πλούτο της Ελλάδας.

Επίσκεψη στους Λειψούς

Το μοναδικό για τα παγκόσμια δεδομένα, έργο του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας στο πλαίσιο του προγραμματισμένου ταξιδιού της στους Λειψούς τη Δευτέρα 31 Μαΐου

Την 82χρονη Βασίλισσα συνόδευσαν στο νησί της Καλυψούς ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Ισπανός Πρέσβης Enrique Viquera Rubio και η αδερφή της Βασίλισσας, Ειρήνη. Η σημαίνουσα αποστολή περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Καταφυγίου στον κόλπο της Βρουλιάς που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών.

Όταν ολοκληρωθεί το Καταφύγιο που έχει και την ενεργή υποστήριξη του Ισπανικού Βασιλικού Οίκου, θα λειτουργεί ως κέντρο περίθαλψης για θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, ως χώρος μόνιμης φιλοξενίας για δελφίνια που ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία, καθώς και ως ερευνητικό κέντρο.

Το καινοτόμο αυτό έργο υλοποιεί το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος με τη στήριξη του Δήμου Λειψών και αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στη προστασία του οικοσυστήματος του Αιγαίου, ενώ παράλληλα εξελίσσεται σε ένα διεθνές πρότυπο καλής περιβαλλοντικής πρακτικής.