Με στοχοθεσία για πωλήσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ και EBITDA (ΟPR) στα 41 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,4% έναντι του 2023, καθως και κέρδη προ φόρων 26 εκατ. ευρώ (+23,3%) θα κινηθεί στην τρέχουσα χρήση η διοίκηση του Ομίλου Fourlis, χωρίς σε αυτά τα μεγέθη να περιλαμβάνονται οι επιδόσεις της Trade Estates.

Όπως ανέφερε ο Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της FOURLIS Συμμετοχών στη γενική συνέλευση των μετόζων που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, ο Όμιλος επιστρέφει στην προ ετών πρακτική να δημοσιοποιεί guidance για τα μεγέθη κάθε οικονομικής χρήσης. «Το πράττουμε έπειτα από 14 χρόνια, είμαστε προσεκτικοί στους στόχους που βάζουμε και πρέπει να έχουμε συντηρητισμό στα guidance που δίνουμε», τόνισε. Έτσι, ο CEO του Ομίλου, Δημήτρης Βαλαχής παρείχε τις κατευθυντήριες γραμμές για την πορεία της Fourlis στη τρέχουσα χρήση που προβλέπουν, όπως σημειώθηκε παραπάνω, πωλήσεις στα επίπεδα των 550 εκατ. ευρώ (έναντι 535 εκατ.ευρώ στη χρήση του 2022), χωρίς επαναλαμβάνεται σε αυτά τα μεγέθη να περιλαμβάνονται οι επιδόσεις της Trade Estates η οποία δίνει ανεξάρτητο guidance για την πορεία της. Ο κ. Βαλαχής ανέφερε πως η δουλειά της νέας διοίκηση ήδη αποτυπώνεται στις δραστηριότητες και τα μεγέθη του ομίλου τονίζοντας πως θα συνεχίζει να δίδεται έμφαση στη βελτίωση των επιδόσεων σε όλες τις δραστηριότητες λιανικής, στην αξιοποίηση της ψηφιοποίησης και στην επέκταση της παρουσίας του ομίλου στις αγορές που έχει παρουσία.

Επηρεάζει η ακρίβεια

Ο κ. Φουρλής υπογράμμισε επίσης πως η κατάσταση στο retail παραμένει δύσκολη καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα έχει επηρεάσει αισθητά το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα.

Ακόμη, έπειτα από ερώτηση μετόχου πως η αξία του Ομίλου και η αποτίμησή του στο Χρηματιστήριο είναι υποτιμημένη, εξήγησε τους λόγους που συμβαίνει αυτό αναφέροντας πως πρόκειται για ένα συνδυασμό γεγονότων που αφορούσε την οικονομική κρίση, τις επιπτώσεις στο λιανεμπόριο από τον Covid και τη σύγχυση που υπάρχει στην επενδυτική αγορά για για το μοντέλο και τις δραστηριότητες του ομίλου. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα ξένου αναλυτή ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις της Trade Estates έκανε λόγο για βεβαρυμένη δανειακά εικόνα της Fourlis. Χαρακτήρισε κομβικό το 2025 για τον Όμιλο καθώς θα αποτυπωθούν τα οφέλη από τις νέες επενδύσεις που υλοποιούνται, την απο-ενοποίηση της trade Estates και την ενίσχυση της αξίας των retail δραστηριοτήτων.

Αναφορικά με τις νέες επενδύσεις, στο επίκεντρο έρχονται το retail park στην Πάτρα όπου εκεί θα λειτουργήσει κατάστημα ΙΚΕΑ μέχρι το τέλος του έτους, αντίστοιχα στο Ηράκλειο μέσα στο 2025 και βέβαια στο Ελληνικό μέσα στο 2027. Τέλος, μέσα στον επόμενο μήνα θα λειτουργήσει με την νέα του μορφή το Fourlis Hub στο ακίνητο που στεγάζει το κατάστημα ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ενώ για τα Intersport αναμένεται μεγαλύτερη ανάπτυξη Σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Το franchise των καταστημάτων HOLLAND & BARRETT του Ομίλου Fourlis συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία, παρουσιάζοντας αισιόδοξες επιδόσεις.

Διαβάστε ακόμη