Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος

Ο βασιλιάς Κάρολος θα επιστρέψει στα δημόσια καθήκοντα μετά τη θετική ανταπόκριση στη θεραπεία για τον καρκίνο, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ.

Ο βασιλιάς πρόκειται να επιστρέψει στα δημόσια βασιλικά του καθήκοντα, καθώς η ιατρική του ομάδα να είναι «πολύ ενθαρρυμένη» από την πρόοδο της θεραπείας του καρκίνου.

Ο μονάρχης λαμβάνει εξωνοσοκομειακή περίθαλψη από τις αρχές Φεβρουαρίου και παρά τα καλά νέα, πηγές του παλατιού τόνισαν ότι η Αυτού Μεγαλειότητα συνεχίζει ακόμη τη θεραπεία.

Menai Bridge- Η άλλη όψη της υγείας του

Η κατάσταση της υγείας του βασιλιά Καρόλου επιδεινώνεται διαρκώς – Ετοιμο το σχέδιο Menai Bridge για την κηδεία του.
Την ώρα που τηρείται σιγή ιχθύος σχετικά με την πορεία της Υγείας του Καρόλου που έχει διαγνωστεί με καρκίνο, αξιωματούχοι του παλατιού φαίνεται πως ανανεώνουν τα σχέδιο σχετικά με το «Operation Menai Bridge», δηλαδή την επιχείρηση που αφορά την κηδεία του Βασιλιά.

Μάλιστα, πηγή φιλικά προσκείμενη στον Κάρολο σχολίασε στο Daily Beast πως η εξέλιξη της υγείας του δεν είναι ενθαρρυντική: «Είναι αποφασισμένος να νικήσει τον καρκίνο και όλοι έχουν πέσει πάνω του. Όλοι παραμένουν αισιόδοξοι, αλλά είναι πραγματικά πολύ άρρωστος. Περισσότερο από ό,τι αφήνουν να φανεί».

Βέβαια αξιωματούχοι του παλατιού αναφορικά με την ανανέωση των σχεδίων για την κηδεία του κάνουν λόγο για μια τυπική διαδικασία που δεν συνδέεται με την πορεία της υγείας του Μονάρχη.

Ο σοβαρός καρκίνος του παγκρέατος

Υπενθυμίζεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος δεν αποκάλυψε ποτέ από ποιον καρκίνο πάσχει, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν ήταν καρκίνος του προστάτη, ο οποίος είναι μια από τις πιο θεραπεύσιμες μορφές της νόσου.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες πριν υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε στο «In Touch» ότι ο Κάρολος πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος αλλά και ότι έχει μόλις δύο χρόνια ζωής.

«Ο βασιλιάς Κάρολος είναι πολύ πιο άρρωστος από ό,τι αφήνει να εννοηθεί το Παλάτι. Και απλά δεν είναι σε θέση να διευθύνει την πολυτάραχη οικογένειά του, τα επιχειρηματικά συμφέροντα του στέμματος και να εκπληρώνει τα καθημερινά καθήκοντα της μοναρχίας», αποκάλυψε μέλος του στενού κύκλου του στις αρχές Μαρτίου. Επιπλέον, τόνισε ότι «Ο καρκίνος του τον τρώει ζωντανό. Είναι πολύ αδύναμος. Η κατάσταση είναι απελπιστική».

Η «Επιχείρηση Menai Bridge»

Η «Επιχείρηση Menai Bridge» θα περιλαμβάνει γνωστά πρωτόκολλα. Όταν ο μονάρχης πεθάνει, η σορός του Καρόλου θα μεταφερθεί από την αίθουσα του θρόνου στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, στο Westminster Hall. Θα αναπαυθεί με τιμές και η επίσημη κηδεία του θα πραγματοποιηθεί εννέα ημέρες αργότερα. Κατά πάσα πιθανότητα θα ταφεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Η ιστορία του ανθρώπου πίσω από το στέμμα

Ο Κάρολος Γ’ γεννήθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου 1948. Ήταν το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, και έτσι σε ηλικία 4 ετών έγινε ο πρώτος διάδοχος του θρόνου, όταν η μητέρα του, Ελισάβετ Β’, στέφθηκε Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αντίθετα από τις βασιλικές συνήθειες, η εκπαίδευσή του έλαβε χώρα σε ιδιωτικό σχολείο και όχι αμιγώς στο παλάτι. Φοίτησε σε Αγγλία και Σκωτία και το 1967 εισήχθη στο Trinity College του Cambridge, από όπου και αποφοίτησε το 1971 με πτυχίο Bachelor στις τέχνες. Ο Κάρολος έτσι αποτέλεσε τον πρώτο κληρονόμο του στέμματος που απέκτησε πτυχίο πανεπιστημίου. Παράλληλα, έμαθε ουαλικά στο University College of Wales στο Aberystwyth, ως προετοιμασία για την ανακήρυξή του ως Πρίγκιπας της Ουαλίας από την Βασίλισσα το 1969.

Ο πρίγκιπας Κάρολος σε θεατρική πρόβα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, 1969

Σε συνέχεια των σπουδών του, φοίτησε στο Royal Air Force College και στο Royal Naval College, και από το 1971 έως το 1976 υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό.

Το 1976 ίδρυσε το “The Prince’s Trust” («Ίδρυμα του Πρίγκιπα»),μια φιλανθρωπική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό να βοηθήσει τους ευάλωτους νέους να βάλουν τη ζωή τους σε σωστή τροχιά. Μέχρι σήμερα παραμένει ιδρυτής και πρόεδρος σε ακόμα 16 φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Στην πορεία της ζωής του εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον προς την σύγχρονη αρχιτεκτονική, τις απόψεις του για την οποία ανέπτυξε στο βιβλίο του: A Vision of Britain (1989).

Πριγκίπισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Κάρολος

Γάμος με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα και Βασιλική Οικογένεια

Στις 29 Ιουλίου 1981ο Κάρολος παντρεύτηκε τη λαίδη Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ, κόρη του 8ου κόμη Σπένσερ. Ο βασιλικός γάμος έγινε στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και αποτέλεσε παγκόσμιο γεγονός για τα μέσα ενημέρωσης. Μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και τον παρακολούθησαν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι· μετά την τελετή, η Νταϊάνα πήρε τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Στις 21 Ιουνίου 1982 γεννήθηκε το πρώτο παιδί του ζευγαριού, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ της Ουαλίας και ο τότε δεύτερος στη σειρά διάδοχος του θρόνου. Το δεύτερο παιδί τους, ο πρίγκιπας Ερρίκος Κάρολος Αλβέρτος Ντέιβιντ (γνωστός ως Χάρι), γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1984.

Πρίγκιπας Κάρολος και πριγκίπισσα Νταϊάνα με τους γιούς τους, Ουίλιαμ και Χάρι

Ο γάμος του Καρόλου με την Νταϊάνα σταδιακά έγινε όλο και πιο τεταμένος εν μέσω έντονου ελέγχου από τον ταμπλόιντ Τύπο και φημών για απιστία. Στις 9 Δεκεμβρίου 1992 ανακοινώθηκε ότι ο Κάρολος και η Νταϊάνα αποφάσισαν να χωρίσουν, με το διαζύγιο να βγαίνει στις 28 Αυγούστου 1996. Παρόλα αυτά, η Νταϊάνα συνέχισε να ζει στο παλάτι του Κένσινγκτον, ώστε να ασκεί το δημόσιο έργο της και να μοιράζονται με τον Κάρολο την ευθύνη της ανατροφής των γιων τους.

Μόλις έναν χρόνο αργότερα, στις 30 Αυγούστου του 1997, η λαίδη Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι. Τα λαϊκά αισθήματα γι’ αυτήν λειτούργησαν ως απειλή για την παραδοσιακή μορφή μοναρχίας που εκπροσωπούσε ο Κάρολος, οπότε χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας εικόνας του ως διαδόχου του στέμματος. Το 2003 ο μπάτλερ της Νταϊάνα δημοσίευσε ένα υποτιθέμενα δικό της σημείωμα, το οποίο είχε γράψει το 1995, όπου ισχυριζόταν πως ο -πρώην- άντρας της σχεδιάζει ένα «ατύχημα» στο αυτοκίνητό της, ώστε να μπορέσει να ξαναπαντρευτεί. Ο βασιλιάς Κάρολος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Στις 9 Απριλίου 2005 παντρεύτηκε την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, την γυναίκα με την οποία είχε εξωσυζυγική σχέση ενώ ήταν ακόμα παντρεμένος με την Νταϊάνα. Ο γάμος τους έγινε με πολιτική τελετή, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην βασιλική οικογένεια, με τους γονείς του Καρόλου να απουσιάζουν, πιθανότατα λόγω της θέσης της Βασίλισσας Ελισάβετ ως Υπέρτατης Κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας. Η Καμίλα μετά τον γάμο πήρε τον τίτλο της δούκισσας της Κορνουάλης. Πλέον, με την βασιλική στέψη του Καρόλου, η δούκισσα αποκτά έναν νέο τίτλο, αυτόν της Βασιλικής Συντρόφου, δηλαδή της συζύγου ενός εν ενεργεία βασιλιά.

Βασιλική οικογένεια

Την επόμενη δεκαετία το δημόσιο ενδιαφέρον στράφηκε προς τους γιους του πρίγκιπα, οι οποίοι «κέρδισαν» τα φώτα της δημοσιότητας με τους βασιλικούς γάμους τους. Σύντομα όμως η δημόσια εικόνα του Καρόλου αντιμετώπισε επιπλέον δυσκολίες καθώς ο γιος του, ο Χάρι, μαζί με τη γυναίκα του, αποφάσισαν να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και έπαψαν να θεωρούνται μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Το 2021 αποκαλύφθηκε ένα σκάνδαλο που μαρτυρούσε τις σχέσεις του Πρίγκιπα Άντριου (δευτερότοκος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ και αδελφός του Καρόλου) με έναν έμπορο λευκής σαρκός. Έπειτα από αυτό, ο Άντριου αποποιήθηκε τους στρατιωτικούς τίτλους του και παραιτήθηκε από όλες τις βασιλικές πατρωνίες του. Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρησιμοποιεί στο εξής τον τίτλο της «Βασιλικής Υψηλότητας» και οι άλλοι ρόλοι του θα ανατεθούν στα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Διαβάστε ακόμη: