Ανάμεσα στους Βρετανούς μουσικούς που θα «ντύοσουν» μουσικά το ιστορικό γεγονός της στέψης του Καρόλου είναι και ένας δημιουργός με καταγωγή από τα Καλάβρυτα: Ο Αλέξανδρος Λίγκας επιμελείται την ελληνορθόδοξη μουσική και τα βυζαντινά τραγούδια που θα ακουστούν στην τελετή, μια προσωπική επιλογή του βασιλιά, θέλοντας να τιμήσει τις ελληνικές ρίζες του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου. Θα ερμηνεύσει ένα εκλεκτό σύνολο ψαλτών.

Ο Αλέξανδρος Λίγκας γεννήθηκε στο Κάνσας, στις ΗΠΑ, από Έλληνα πατέρα (από τα Μαζέικα των Καλαβρύτων, όπου υπάρχει ακόμα το πατρικό του σπίτι) και μητέρα από τον Καναδά. Ο ίδιος ωστόσο μετακόμισε στη Βρετανία, όπου ίδρυσε τη χορωδία Capella Romana. Σήμερα είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ψάλτης στην ενορία του στην Οξφόρδη.

Η δισκογραφία του μετρά πάνω από τριάντα άλμπουμ, δεκάδες εμφανίσεις σε όλο τον πλανήτη, μακροχρόνια έρευνα και κορυφαίες συνεργασίες με καλλιτέχνες. Έχει αναδειχθεί, κατά κάποιον τρόπο, σε διεθνή πρέσβη της βυζαντινής και ελληνορθόδοξης μουσικής παράδοσης.

Μιλώντας για τη συμμετοχή του στην τελετή στέψης, ως καθηγητής Λειτουργιολογίας και Ορθόδοξης Μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία του Αγίου Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη, εξήγησε: «Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν και αυτός γεννημένος στην Κέρκυρα. Να τιμήσει τον πατέρα του με ελληνική ψαλμωδία. Στο Αββαείο του Ουέστμινστερ είχαν από το βασιλιά το αίτημά του για ελληνορθόδοξη μουσική και ήρθαν σε επαφή με μένα ως ερευνητή της ορθόδοξης μουσικής».

Οι καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν στο ιστορικό γεγονός

Για τον εορτασμό του γεγονότος, μια μουσική υπερπαραγωγή παγκόσμιας κλάσης θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ την επομένη της επίσημης στέψης στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στις 7 Μαΐου.

Στο σόου θα συμμετάσχουν αστέρες παγκόσμιας κλάσης, όπως η Katy Perry, ο Lionel Richie και οι Take That, χωρίς όμως τον Robbie Williams. Θα εμφανιστούν επίσης ονόματα όπως ο Andrea Bocelli, η Freya Ridings, ο Ουαλός μπασοβαρύτονος Bryn Terfel και ο συνθέτης της soul Alexis French. Μια χορωδία από ερασιτέχνες τραγουδιστές από όλη τη Βρετανία με την ονομασία «The Coronation Choir» θα δώσει το παρών. Το BBC θα είναι εκείνο που θα μεταδώσει τις παραστάσεις στις οποίες θα υπάρχουν πολλά μείγματα στυλ, αποτελώντας ένα πορτρέτο της κοινωνίας και του πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.

Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν 20.000 άτομα που έχουν επιλεγεί μέσω κλήρωσης με άλλους που έχουν προσκληθεί όπως οι Tom Cruise, Joan Collins και Gatwa.

Ο Lionel Richie δήλωσε πολύ ενθουσιασμένος που θα μπορέσει να εμφανιστεί στη συναυλία στέψης, ορίζοντας την ως ένα μοναδικό γεγονός που θα το παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

Με τη στέψη θα γραφτεί ένα ακόμη κεφάλαιο στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας και θα γιορτάσει την άνοδο του Καρόλου Γ’ στη θέση του βασιλιά μετά τον θάνατο της μητέρας του Ελισάβετ Β’ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πρόκειται μια πολύ σημαντική ημέρα για τους πολίτες, που θα δουν πώς το στέμμα που φορούσε η βασίλισσά τους για τόσα χρόνια περνά στα χέρια ενός άλλου μονάρχη.

Διαβάστε περισσότερα