Όσοι παρακολούθησαν την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα παρατήρησαν ότι όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας φορούσαν στρατιωτικές στολές. Άλλωστε η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας έχει μακρά ιστορία όσον αφορά τις υπηρεσίες τις στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η Ελισάβετ είχε υπηρετήσει στη βοηθητική υπηρεσία γυναικών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός και προήχθη πέντε μήνες αργότερα σε επίτιμη λοχαγό (Junior Commander). Παράλληλα και ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε συμμετάσχει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάλιστα είχε πάρει μέρος στη Μάχη της Κρήτης και, κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας του Ταινάρου, βρισκόταν στον έλεγχο των προβολέων του θωρηκτού HMS Valian. Για τη συμμετοχή του σε αυτές τις επιχειρήσεις τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό. Έτσι λοιπόν και ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ ακολούθησε τα βήματα των γονέων του και εντάχθηκε στις βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο νέος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε τη στρατιωτική του σταδιοδρομία στις 8 Μαρτίου 1971, όταν εκπαιδεύτηκε ως πιλότος στο κολέγιο Cranwell της RAF. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της δεύτερης χρονιάς του στο Κέιμπριτζ μετά από δικό του αίτημα πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση. Τον Σεπτέμβριο του 1971 και αφότου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του πήγε στο Νταρτμουθ και συγκεκριμένα στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στη βασιλική του βιογραφία η ενεργή υπηρεσία του ξεκίνησε στο αντιτορπιλικό HMS Norfolk

Το 1974, ο νέος βασιλιάς εντάχθηκε στον Royal Naval Air Station Yeovilton όπου εκπαιδεύτηκε ως πιλότος ελικοπτέρου. Μετά την απόκτηση των σχετικών διπλωμάτων τοποθετήθηκε στην 845 Ναυτική Αεροπορική Μοίρα που βρισκόταν στο αεροπλανοφόρο HMS Hermes.

Προαγωγές του Βασιλιά Κάρολου Γ’ στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο μεταξύ προτού γίνει αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε βήμα – βήμα στα στρατιωτικά αξιώματα. Όταν έγινε πρίγκιπας της Ουαλίας τοποθετήθηκε στη θέση του Συνταγματάρχη στο Βασιλικό Σύνταγμα της Ουαλίας. Το 1975, έγινε συνταγματάρχης της Ουαλικής Φρουράς.

Ακολούθως ανέλαβε τη διοίκηση του δικού του πλοίου, του ναρκαλιευτικού HMS Bronington, το 1976, αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευση υποπλοιάρχου στο Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Greenwich. Τους τελευταίους δέκα μήνες της τακτικής του θητείας υπηρέτησε στο HMS Bronington, έως τον Δεκέμβριο του 1976. Τον Ιανουάριο του 1977 προήχθη στο βαθμό του Πλοιάρχου και ολοκλήρωσε την ενεργό υπηρεσία του στο Βασιλικό Ναυτικό την ίδια χρονιά

Προτού κλείσει 30 χρόνια ζωής διορίστηκε συνταγματάρχης του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών. Όμως παρά το γεγονός ότι ήταν έμπειρος στις πτώσεις με αλεξίπτωτο, την πρώτη φορά που επιχείρησε να κάνει άλμα κόλλησε ανάποδα στα σκοινιά. Το αποτέλεσμα ήταν η εκπαίδευσή του ως αλεξιπτωτιστής να μην ολοκληρωθει. Παρ’ όλα αυτά ζήτησε να εκπαιδευτεί εκ νέου, καταφέρνοντας εν τέλει να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του.

Τα χρόνια πέρασαν και πήρε και άλλες προαγωγές ταυτόχρονα με τα γενέθλιά του, το 1988, το 1998 και το 2002. Το 2006 έγινε ναύαρχος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, στρατηγός στον στρατό, και αρχιστράτηγος στη βασιλική πολεμική αεροπορία. Πλέον από τη στιγμή που ανέβηκε στον θρόνο αυτομάτως γίνεται επικεφαλής των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έχει παρασημοφορηθεί για τις υπηρεσίες του στις βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς να έχει μάχιμη υπηρεσία, ενώ συνέχισε να πετάει μέχρι και το 1994.