Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι εγκλωβισμένοι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς, με τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση.

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Απομακρύνθηκαν οι εγκλωβισμένοι

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο.

Βαρυμπόμπη: Απομακρύνθηκαν οι εγκλωβισμένοι - Αποφύγετε τις μετακινήσεις

Αυτή την ώρα αστυνομικοί ψάχνουν πόρτα- πόρτα για ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επίσης, από τις 14 αναφορές για εγκλωβισμένους λόγω της φωτιάς στην Βαρυμπόμπη παραμένουν ακόμη τρεις σε εκκρεμότητα χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Ένωση Πνευμονολόγων για πυρκαγιά σε Βαρυμπόμπη

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Βαρυμπόπης «επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα για την προστασία ή εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά».

Ένωση Πνευμονολόγων για πυρκαγιά σε Βαρυμπόμπη – Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις, κλείστε πόρτες και παράθυρα

«Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Αν μετακινήστε με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παράκληση τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Παράλληλα τονίζουν πως «συνιστούμε στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του. Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο. Θερμή παράκληση για αποφυγή αλόγιστης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα διακοπών σε αναπνευστικούς ασθενείς που απαιτούν συνεχή λήψη οξυγονοθεραπείας».

Έκτακτη ενημέρωση από Χαρδαλιά στις 21:00

xardalias-arhtro

Έκτακτη ενημέρωση στις 21:00 θα υπάρξει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά για την μεγάλη πυρκαγιά η οποία έχει ξεσπάσει στην Βαρυμπόμπη.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να γίνει αποτίμηση για όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα και τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Η ενημέρωση θα γίνει από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής το οποίο νωρίτερα είχε επισκεφτεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω.

Κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα

Σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα καίγονται στην Βαρυμπόμπη από το πέρασμα της μεγάλης πυρκαγιάς η οποία έχει επεκταθεί και στις Αδάμες και έχει οδηγήσει τις αρχές να εκκενώσουν οικισμούς.

Όπως μετέδωσε το OPEN στην Βαρυμπόμπη το πύρινο μέτωπο πέρασε μέσα από αυλές και επιχειρήσεις αφήνοντας πίσω της στάχτες. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από την καμένη Ferrari η οποία στάχτη.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάηκε και μία μεγάλη αποθήκη μεγέθους 1.000 τ.μ. στο αεροδρόμιο του Τατοϊου.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί η περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης, μια κατασκήνωση, ο οικισμός Αδάμες και οι Θρακομακεδόνες. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 70 οχήματα, δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200, ενώ υπάρχει και συνδρομή από εθελοντές ΟΤΑ με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Οι φλόγες έχουν φτάσει έως τον πυροσβεστικό σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού, μία ανάσα δηλάδη από τον κατοικημένο ιστό της πόλης, για την κατάσβεση των οποίων επιχειρούν εντατικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Σε εφαρμογή έχουν τεθεί επίσης όλα τα σχέδια πυροπροστασίας γύρω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αγωνία για πάνω από 200 άλογα στους ιππικούς ομίλους

Επιχείρηση απομάκρυνσης των άλογων που βρίσκονται σε ιππικούς ομίλους της Βαρυμπόμπης βρίσκεται σε εξέλιξη περίπου εδώ και τρεις ώρες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

aloga-varympompi-54

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν καθώς η αστυνομία είχε κόψει την κυκλοφορία.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Δημήτρης Μαμμόπουλος ιδιοκτήτης κέντρου ιππασία Μαραθώνα η κατάσταση είναι σοβαρή: «Μιλήσαμε νωρίτερα με ιδιοκτήτες ιππικών ομίλων και μας ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να φτάσουν στους ομίλους τους για να σώσουν τα ζώα τους. Η αστυνομία έχει κόψει τους δρόμους. Έτσι ενημερώσαμε κι άλλο κόσμο και είμαστε στο δρόμο με τα φορτηγά μας ώστε να πάμε όλοι μαζί να παραλάβουμε τα ζώα. Πρέπει να συντονιστεί η όλη κατάσταση. Μιλάμε για τουλάχιστον 300 άλογα ίσως και περισσότερα που κινδυνεύουν».

Εν τω μεταξύ εμφανώς αποπροσανατολισμένα τα άλογα βγήκαν από τις εγκαταστάσεις των ιππικών ομίλων και άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Παρά τη δική τους ανησυχία, οι κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να τα βοηθήσουν, δίνοντας τους νερό και προσπαθώντας να τα απομακρύνουν προς σημεία που δεν είχαν φτάσει οι φλόγες.

Έξι κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα

Με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έχουν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης, λόγω της φωτιάς, καθώς και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251.

Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ.

Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, μία μηχανή, ένα όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα.

«Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ: Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές της περιοχής», ενημερώνει το υπουργείο Υγείας.