search

ALERT

Βαρυμπόμπη: Εγκλωβισμένοι στην φωτιά -Διάσωση με ελικόπτερα

Στο σημείο τόπου έχει σπεύσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ζήτησε να γίνουν εναέριες ρίψεις σε συγκεκριμένα σημεία με στόχο να προστατευτούν εργοστασιακές εγκαταστάσεις.

Φωτια στην Βαρυμπομπη

Αναφορές για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν γίνει στην αστυνομία, που αυτή την ώρα πραγματοποιεί επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών, ενώ με νέο μήνυμα από το 112 εκκενώνονται οι Θρακομακεδόνες προς τις Αχαρνές.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., επειδή είναι δύσκολη η πρόσβαση στα σημεία έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να γίνει με ασφάλεια η απομάκρυνση.

FIRES_NEO2

Εν τω μεταξύ διακόπηκε και πάλι η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά και από το ύψος της Λυκόβρυσης προς Λαμία.

Στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, αλλά και στις Αδάμες  έχει φτάσει η φωτιά και ήδη καίγονται κατοικίες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής με μήνυμα στο 112 και ήδη οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή.

Ύστερα από προειδοποιήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, με εντολή του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Πατούλη εκκενώθηκαν προληπτικά όλα τα σπίτια της περιοχής. Εκκλήσεις απευθύνουν στους κατοίκους να μεταφερθούν σε ασφαλή περιοχή.

Τείχος επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων έχει δημιουργηθεί γύρω από τις φλόγες, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά το ρεύμα της Χελιδονούς, καθώς έτσι η πυρκαγιά θα επεκταθεί στην Κηφισιά. Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι, που δυσκολεύουν τη «μάχη» με τη φωτιά.

Πριν από λίγο, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης εμφανίστηκαν άλογα, που απελευθερώθηκαν από τους Ιππικούς Ομίλους που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα.

Μάχη με το χρόνο

«Καίγονται σπίτια, να φύγουν όλοι»

Μιλώντας στο MEGA ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, απηύθυνε δραματική έκκληση, καλώντας όλους τους κατοίκους της περιοχής να φύγουν από τα σπίτια τους.

«Η κατάσταση ξέφυγε πραγματικά. Αυτήν την στιγμή έχει περάσει μέσα στον οικισμό της Βαρυμπόμπης και καίγονται σπίτια. Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους να φύγουν. Είναι κόλαση πραγματική, κάνω έκκληση να απομακρυνθεί ο κόσμος, να φύγουν όλοι από την Βαρυμπόμπη, η φωτιά είναι τεράστια» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και προσέθεσε:

«Εξαπλώνεται με τεράστια ταχύτητα προς τον οικισμό, έκκληση να φύγουν οι κάτοικοι».

Ανεξέλεγκτα μέτωπα

Σε τρία μέτωπα δίνουν μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει και καίει τα πάντα στο πέρασμά της στην Βαρυμπόμπη.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, πρόκειται για μια επικίνδυνη φωτιά, η οποία, σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής έχει πάρει έκταση. Στην περιοχή πνέει βορειοδυτικός άνεμος, χαμηλής έντασης, ο οποίος κινεί την φωτιά νότια και ανατολικά με κατεύθυνση προς την Εθνική οδό.

varimpompi-main

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τον χρόνο, καθώς στόχος είναι η οριοθέτηση της πυρκαγιάς πριν πέσει η νύχτα. Γι αυτό και οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα είναι συνεχείς.

Η επιχείρηση κατάσβεσης επικεντρώνεται σε τρεις εστίες: Στην Ανω Βαρυμπόμπη, στον Ιππικό Ομιλο, όπου έχουν απομακρυνθεί εργαζόμενοι και άλογα, ενώ το μέτωπο που ανησυχεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αυτό που κινείται προς τον οικισμό Αδάμες.  Εκεί, η Πυροσβεστική έχει στήσει ένα «τείχος» από επίγειες δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς.
Οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του οικισμού Αδάμες, όπου κατευθύνεται η φωτιά.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης , εφόσον χρειαστεί, ωστόσο επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι απειλούνται κτίσματα. Η φωτιά κατακαίει μεγάλη έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας. Μερικά εξ αυτών είναι δύσκολα προσβάσιμα. Στο σημείο τόπου έχει σπεύσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ζήτησε να γίνουν εναέριες ρίψεις σε συγκεκριμένα σημεία με στόχο να προστατευτούν εργοστασιακές εγκαταστάσεις.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη – Νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής

Ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για τεράστιο μέτωπο, ενώ προειδοποίησε ότι κοντά στη Βαρυμπόμπη, η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή και πέρασε στην πλατεία Βαρυμπόμπης και ζητά ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Εκκενώθηκε κατασκήνωση

Εκκενώθηκε η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό» στη Βαρυμπόμπη. Και τα 80 παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη» και από εκεί τα παρέλαβαν οι γονείς τους.

Ενεργοποιήθηκε το 112

Ταυτόχρονα η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα πριν από λίγο μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, στους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν καμινάδες, πόρτες και παράθυρα για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους.

«Επείγουσα ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 03-08-2021, 14.25. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαρυμπόμπης ή Κρυονερίου, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Αναστέλλονται δρομολόγια του τρένου

Αναστέλλονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 56,58 και 59 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα και ομοίως τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.