Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και παραδοσιακά, κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, γίνεται το βάψιμο αυγών ώστε να χρησιμοποιηθούν την Κυριακή του Πάσχα στο τραπέζι για το τσούγκρισμα.
Στην Ελλάδα τα αυγά βάφονται κατά κύριο λόγο κόκκινα ενώ σε άλλες χώρες τα αυγά βάφονται σε περισσότερα χρώματα, αρκετές φορές με περίτεχνα σχήματα, κάτι που εφαρμόζεται και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για ένα έθιμο οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του χρόνου, τότε που η χρήση χημικών ήταν άγνωστη και το βάψιμο γινόταν με φυσικά υλικά, που βρίσκονται σε κάθε κουζίνα.
Σήμερα κυκλοφορούν ειδικές βαφές που δίνουν κατά το βάψιμο αυγών έντονα ομοιόμορφα χρώματα.
Ωστόσο, όπως είπαμε, εκτός από τις βαφές αυτές υπάρχουν και παραδοσιακοί τρόποι βαψίματος όπως με ξερά φύλλα κρεμμυδιού με τα οποία τα αβγά παίρνουν ένα ελαφρύ κεραμιδί χρώμα.
Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο: Γιατί επιλέγουμε το κόκκινο χρώμα
Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, ανήμερα τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά του Πάσχα και επιλέγουμε το κόκκινο χρώμα επειδή συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που έδωσε για τη σωτηρία του κόσμου.
Η παράδοση θέλει τα αυγά που βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη να διατηρούνται 40 ημέρες εκτός ψυγείου, χωρίς να παρουσιάσουν καμία αλλοίωση και μάλιστα αν τα «διαβάσει» ο παπάς ο μύθος τα θέλει να διατηρούνται για έναν ολόκληρο χρόνο!
Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο: Οι 7 εύκολοι τρόποι για το κάνετε στο σπίτι
Αρχικά, υπάρχουν μερικές χρήσιμες οδηγίες για βαφή αυγών με τρόφιμα.
Τα αυγά δεν χρειάζεται να είναι εντελώς φρέσκα αλλά τουλάχιστον τριών ημερών για να έχει ωριμάσει η μεμβράνη που τα καλύπτει και να βαφτούν ομοιόμορφα.
Πρώτη επιλογή για βάψιμο με τρόφιμα
- Βράζουμε τα αυγά, μέχρι να γίνουν σφιχτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Στη συνέχεια βρίσκουμε τα τρόφιμα που θα χρησιμοποιήσουμε και τα ρίχνουμε σε κατσαρολάκι μαζί με νερό. Ρίχνουμε μια χούφτα για κάθε κούπα νερού. Το νερό πρέπει να καλύπτει τα υλικά μας.
- Βράζουμε τα υλικά για 10-15 λεπτά και τα αφήνουμε μέχρι να γίνει το νερό χλιαρό και να πάρει το χρώμα που επιθυμούμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ψηλό ποτήρι για κάθε υλικό και ρίχνουμε στο χλιαρό νερό 2-3 κουταλιές λευκό ξίδι.
- Ανακατεύουμε και με κουτάλι ρίχνουμε μέσα ένα-ένα τα αυγά κι τα αφήνουμε μέχρι να χρωματιστούν.
- Έπειτα προσεκτικά, τα μεταφέρουμε πάλι με κουτάλι σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να στεγνώσουν. Και επειδή το χρώμα δεν θα είναι γυαλιστερό, τα περνάμε με χαρτί βουτηγμένο σε ελαιόλαδο για να γυαλίσουν.
Δεύτερη επιλογή για βάψιμο με τρόφιμα
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το υλικό που ανταποκρίνεται στο χρώμα που επιθυμούμε και γεμίζουμε με νερό, έτσι ώστε να καλύπτει τα υλικά και να τα ξεπερνάει κατά δύο με τρία δάχτυλα. Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ρίξει αρκετό νερό, ώστε να σκεπάζει τα αυγά που θα ρίξουμε στη συνέχεια.
- Προσθέτουμε λευκό ξίδι και βράζουμε για 30 λεπτά (ή για 60′ αν θέλουμε πιο έντονο χρώμα).
- Σουρώνουμε και ρίχνουμε πάλι το νερό στην κατσαρόλα, τοποθετώντας τώρα και τα αυγά, τα οποία βράζουμε για 10 λεπτά.
- Αφήνουμε τα αυγά να στεγνώσουν καλά και τα σκουπίζουμε με ένα πανάκι που έχουμε βουτήξει σε λίγο λάδι για να γυαλίσουν.
Βάψιμο αυγών με κρασί κόκκινο
Για βιολετί ή μωβ χρώμα, το κόκκινο κρασί είναι ιδανική επιλογή.
Βάψιμο αυγών με κρεμμύδια
Επίσης, μικρή ποσότητα από φλούδες κόκκινου κρεμμυδιού μπορεί να δώσει επίσης, ερυθρό ή μωβ χρώμα στα αυγά μας.
Βάψιμο αυγών με σπανάκι
Για φυσικό πράσινο χρώμα χρησιμοποιούμε φύλλα από σπανάκι. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε μαϊντανό.
Βάψιμο αυγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής
Αφού έχουμε βράσει τα αυγά μας, βάζουμε σε μικρά μπολάκια ή σε ποτηράκια χλιαρό νερό- περίπου μέχρι τη μέση-, μια κουταλιά της σούπας ξύδι και 7 με 10 σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής. Όσο περισσότερες σταγόνες βάλουμε, τόσο πιο έντονο θα βγει το χρώμα.
Βουτάμε μέσα το αυγό και το αφήνουμε μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε.
Βάψιμο αυγών με κλωστές
- Οι κλωστές που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι κλωστές που ξεβάφουν στο καυτό νερό. Γι’ αυτό, χρησιμοποιήσαμε κλωστές φλος.
- Βρέχουμε τα αυγά για να κολλάει η κλωστή και να μην μετακινείται και αρχίζουμε να τυλίγουμε μια κλωστή γύρω από το αυγό.
- Χρησιμοποιούμε όσες κλωστές θέλουμε σε ό,τι χρώμα προτιμάμε.
- Αφού τελειώσουμε με το τύλιγμα των κλωστών, μετά, καλύπτουμε το αυγό με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ανάλογα πόσο σφιχτά θα το κλείσουμε, η βαφή θα απλωθεί ελεύθερα ή θα αφήσει σημάδια από τις κλωστές.
- Στη συνέχεια, βάζουμε τα αυγά σε κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό βρύσης και τα βράζουμε για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τα πιάσουμε και τα ξετυλίξουμε.
Βάψιμο αυγών με αλουμινόχαρτο
Παίρνουμε μικρά, κομμένα φυλλαράκια αλουμινόχαρτου και βάζουμε λίγη κόλλα τοποθετώντας τα πάνω στο αυγό, ώστε να καλυφθεί. Μετά παίρνουμε ένα κουτάλι και κάνουμε την επιφάνεια λεία. Τέλος, παίρνουμε μια χαρτοπετσέτα και τη βουτάμε σε ακρυλική μπογιά, περνώντας τη πάνω από το αυγό και το αποτέλεσμα είναι έτοιμο και γυαλιστερό.
Βάψιμο αυγών με γκοφρέ χαρτί
- Σε δοχεία βάζουμε λωρίδες από το γκοφρέ χαρτί. Όσο περισσότερες βάλουμε, τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα.
- Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ξύδι. Βάζουμε και ζεστό νερό και το αφήνουμε. Όσο περισσότερο, μείνει τόσο πιο βαθύ θα είναι το χρώμα.
- Βάζουμε τα βρασμένα αυγά στα δοχεία και αφήνουμε για λίγα λεπτά.
Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο: 5 tips
- Για καλύτερη απόδοση χρώματος, χρησιμοποιούμε καφέ αυγά για το κόκκινο χρώμα και άσπρα αυγά για τα υπόλοιπα χρώματα.
- Για να πετύχει επίσης, το βάψιμο των αυγών, πρέπει να τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο νωρίτερα ώστε να έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χρησιμοποιούμε ένα πανάκι με ξίδι για να καθαρίσουμε τα αυγά πριν το βράσιμο και το βάψιμο.
- Το τελικό χρώμα στα αυγά δεν θα είναι τόσο έντονο όσο κανείς αναμένει.
- Χρησιμοποιούμε γάντια για να μην λερωθούμε.
Διαβάστε ακόμη:
- Μύκονος: Καθηγήτρια κατήγγειλε 40άχρονο επιχειρηματία ότι τη νάρκωσε και τη βίασε
- Καιρός: Βελτίωση με άνοδο στη θερμοκρασία – Η πρόγνωση από την ΕΜΥ
- Jung Chae – Yul: Νεκρή βρέθηκε στο σπίτι της, η πρωταγωνίστρια του Zombie Detective του Netflix
- Η Πολίνα Πορίζκοβα γίνεται 58 και ποζάρει γυμνή στο κρεβάτι, πιο σέξι από ποτέ