Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, έγραψε με ανάρτησή του, στα ελληνικά, στο Twitter «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα», με αφορμή τη θετική αξιολόγηση για το αίτημα πληρωμής, ύψους 3,64 δισ. ευρώ που υπέβαλε η Ελλάδα.

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το τρίτο αίτημα πληρωμής, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, την ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση κτιρίων, καθώς και για δάνεια για την υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή των 3,6 δισ. ευρώ. Μπράβο Ελλάδα» έγραψε ειδικότερα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα ότι εγκρίνει τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της Ελλάδας για εκτιαμίευση των 3,64 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Όπως επισημαίνεται ειδικότερα, 1,69 δισ. ευρώ προορίζονται για επιχορηγήσεις και 1,95 δισ. ευρώ για δάνεια.

Οι πόροι που θα αντληθούν αφορούν σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ άλλων μέσω της καθιέρωσης ενός πολυεπίπεδου συστήματος διακυβέρνησης που θα εξορθολογίσει την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, και για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου.

Διαβάστε ακόμη: