Ένα ηχηρό σήμα κινδύνου για την αγορά χτύπησε ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Jumbo, κ. Απόστολος Βακάκης κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας, προειδοποιώντας για τις συνέπειες των πληθωριστικών πιέσεων που έχουν ξεκινήσει ήδη να ασκούνται διεθνώς αλλά και της βίαιης διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τροφοδοτική αλυσίδα έχει διαταραχθεί με τέτοιο βίαιο τρόπο και ανατρέπονται ισορροπίες ετών με αποτέλεσμα, όπως προειδοποίησε να βρισκόμαστε παγκοσμίως ενώπιον ενός επικίνδυνου σπιράλ που μπορεί να φθάσει να επταπλασιάσει τις τιμές στο ράφι και παράλληλα να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία. Έκανε λόγο για κλυδωνισμούς τεραστίων διαστάσεων από τις ανατιμήσεις στις αγορές πρώτων υλών και στις διεθνείς μεταφορές, με σοβαρότατες παρενέργειες.

Ως εκ τούτου ο ίδιος εκτιμά πως «το 2021, πιθανόν και το 2022, να αποδειχθούν επίσης χαμένες χρονιές», όπως προειδοποίησε καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες Αρχές να εξετάσουν τι γίνεται και διατηρείται εδώ και μήνες μία κατάσταση κατά την οποία, πέραν των αυξήσεων των τιμών των πρώτων υλών, έχει δεκαπλασιαστεί το μεταφορικό κόστος ενός κοντέινερ δια θαλάσσης σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. Βακάκης σημείωσε πως οι αναλύσεις των κεντρικών τραπεζών θεωρούν αυτή την αρρυθμία στις αγορές «προσωρινή». Ωστόσο, η αίσθηση από την μικροοικονομική, επιχειρηματική καθημερινότητα, είναι ότι πιθανότατα οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κάποια στιγμή, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να μπορεί να την προσδιορίσει, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα των σημερινών.

Πάντως ο ίδιος εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε πως η Jumbo ήδη έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις, αφού όπως είπε καθημερινά παραλαμβάνει εμπορεύματα με αυξημένο κόστος.

Επαναξιολόγηση του σχεδίου δράσης

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βακάκης ανακοίνωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει να τροποποιεί τη στρατηγική του ομίλου. Πρώτα απ’ όλα, τόνισε πως πλέον η Jumbo έχει σταματήσει να αγοράζει στοκ και παράλληλα ξεκίνησε να περιορίζει τις προμήθειες της προς τους συνεργάτες – franchisees στις βαλκανικές – εκτός ΕΕ – χώρες σε μία προσπάθεια «να μην αυτοπληγωθούμε», όπως είπε.

Επίσης προχωρά σε επαναξιολόγηση της λειτουργίας των καταστημάτων, τουλάχιστον μέχρι να διαφανούν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην τροφοδοτική αλυσίδα.

Όπως είπε μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, θα λειτουργήσει στην Κραϊόβα, στη Ρουμανία, ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα με τις αποθήκες (περίπου 24.500 τ.μ). Ωστόσο η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία καθώς και το άνοιγμα ενός ακόμη καταστήματος στην Ελλάδα (Μυτιλήνη), μετατίθενται για το 2022. Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο Όμιλος διαθέτει 80 καταστήματα. Τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στην Βουλγαρία, και 14 στη Ρουμανία.

Για την πορεία της Jumbo φέτος ο ίδιος σημείωσε πως οι επιδόσεις δεν είναι άσχημες. «Τα νούμερα δεν είναι κακά. Το θέμα είναι ότι το στοκ περιορίζεται. Την κούρσα την κερδίζουμε αλλά δεν ξέρουμε τι καύσιμο έχει στο ντεπόζιτο για να ολοκληρώσουμε τον αγώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Έναντι μερίσματος

Παράλληλα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Όμιλος θα προχωρήσει πάλι σε καταβολή έναντι του μερίσματος για τη φετινή χρήση. Αυτό ισοδυναμεί με μικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή είναι ακριβώς ίσο με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε την 30η Ιουνίου 2019. Η καταβολή του μερίσματος για τη χρήση 2021, δηλαδή το ποσό των 0,47 ευρώ ανά μετοχή θα καταβληθεί στους μετόχους του Ομίλου, μέχρι το τέλος Ιουλίου και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής.

Σημειώνεται πως ο Όμιλος είχε προκαταβάλει αυξημένο μέρισμα για τη χρήση του 2020, σε σχέση με το μέρισμα της 12μηνης χρήσης που έληξε 30.06.2019 παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη χρονιά χαρακτηρίστηκε ως «χαμένη» λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Το συνολικό ποσό των 0,615 ευρώ ανά μετοχή δόθηκε στους μετόχους, με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής χρησιμοποιώντας την πολύ καλή οικονομική της θέση που προήλθε από τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, για τη στήριξη των μετόχων συνεταίρων.

Από τη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Σε αυτήν συμμετείχαν μέτοχοι και εκπρόσωποι μετόχων που έχουν στον έλεγχό τους το 80,36% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Το νέο ΔΣ με διετή θητεία, όπως εκλέχθηκε από τη ΓΣ, απαρτίζουν οι:

  • Απόστολος Ευάγγελος Βακάκης
  • Δημήτριος Κεραμεύς
  • Κωνσταντίνα Ντεμίρη
  • Σοφία Βακάκη
  • Νικόλαος Βελισαρίου
  • Φώτης Τσίγκος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος)
  • Ευανθία Αδριανού (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος)
  • Μάριος Λασανιάνος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος).