Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συνομίλησε με τη δημοσιογράφο και επικεφαλή του fyi.news ‘Ελενα Παπαδημητρίου στα πλαίσια του 9oυ Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

“Ο πλανήτης διέρχεται συνεχόμενες κρίσεις, από την υγειονομική, στην ενεργειακή κρίση, την κρίση πληθωρισμού και την κλιματική κρίση”, εξήγησε ο Υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι “Στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης είχα τη τιμή να είμαι Υπουργός Υγείας και πρέπει να σας πω ότι, αν και αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και αχαρτογράφητα νερά, καταφέραμε να κάνουμε την κρίση, ευκαιρία”.

“Η κλιματική κρίση έρχεται στη ζωή μας με τον πιο σκληρό τρόπο”, συμπλήρωσε ο Υπουργός και εξήγησε ότι η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση «γέρνει» περισσότερο στο κομμάτι της πρόληψης και λιγότερο της αντιμετώπισης/διαχείρισης. Όπως εξήγησε ο Υπουργός, τραγωδίες θα συμβούν, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η μείωση των επιπτώσεών τους, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο είναι «χτισμένο» γύρω από τις κρίσεις.

Στην ερώτηση πού τελειώνει το έργο της Πολιτικής Προστασίας και πού αρχίζει η ατομική ευθύνη, δίνοντας ως παράδειγμα την εμπειρία του ως παίκτης μπάσκετ, απάντησε ότι η προσπάθεια είναι ομαδική.

“Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ερχόμενης δεκαετίας”, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι αυτό που έχει αξία είναι η καλή συνεργασία της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών, η έγκαιρη ενημέρωση αλλά και η σωστή εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση αλλα φυσικά και η ανανέωση εξοπλισμού (οχήματα, drones, αεροσκάφη κ.α.). Για το τελευταίο θα ανακοινώσει σύντομα τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας που θα φέρει νέο εξοπλισμό στο κράτος από το 2025.

Διαβάστε ακόμη: