Ο κ. Κικίλιας στάθηκε στα αποτελέσματα βάσει των στόχων του φθινοπώρου, την εκτίμηση για επέκταση της τουριστικής περιόδου και την ανάδειξη νέων ταξιδιωτικών προορισμών.

«Η εφετινή τουριστική περίοδος άρχισε από τον Μάρτιο και όπως φαίνεται, θα ολοκληρωθεί στις αρχές του χειμώνα, καθώς ήδη κορυφαίοι ταξιδιωτικοί πράκτορες ζητούν προσφορές για πακέτα τον Νοέμβριο, ακόμη και τον Δεκέμβριο».

Αναφορικά με τις ταξιδιωτικές ροές αλλά και τα έσοδα, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι «οι προσπάθειες για άνοιγμα σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, αλλά και προσέλκυση ταξιδιωτών οι οποίοι ξοδεύουν πολλά χρήματα, αποδίδουν καρπούς, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», σύμφωνα με τα οποία η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2019 κατά 50% στους τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 32% από την Αυστρία, 24% από το Ισραήλ, 12% από τον Καναδά, 8% από τη Γαλλία και 1% από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στους ταξιδιώτες από την Ολλανδία, οι αφίξεις είναι ισάριθμες με αυτές του 2019, ενώ σχεδόν στα ίδια επίπεδα (στο 99%, το 95% και το 93% του 2019) είναι οι αφίξεις των ταξιδιωτών από Βέλγιο, Ελβετία και Ιταλία, αντίστοιχα.

Οι κρουαζιέρες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη και την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, η οποία, εφέτος έφθασε στους δέκα μήνες, με αποτέλεσμα οι προσεγγίσεις στα λιμάνια της χώρας να εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένες κατά 25%, σε σύγκριση με το 2019.

Ταυτόχρονα, σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία, ώστε η κρουαζιέρα να επιμηκυνθεί ακόμα περισσότερο και να καλύπτει όλους τους μήνες του χρόνου.

Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε, επίσης, την εφετινή υψηλή επισκεψιμότητα λιγότερο δημοφιλών προορισμών και την απόφαση του Υπουργείου να «φωτίσει» εκείνες τις περιοχές, «καθώς δεν υστερούν σε τίποτα από άλλες περιοχές με ισχυρό όνομα», όπως επισήμανε.

«Η χώρα μας έχει τόσο πολλά μέρη απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, με γαστρονομία υψηλού επιπέδου αλλά και δυνατότητες ανάπτυξης πολλών ειδών εναλλακτικού τουρισμού.

Θα ήταν κρίμα να μην είναι γνωστά στους ταξιδιώτες του εξωτερικού αλλά και τους Έλληνες», σημείωσε ο κ. Υπουργός, αναφέροντας ενδεικτικά μέρη, όπως η Καστοριά, η Λήμνος, η Αίγινα, αλλά και η Ναύπακτος.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω από κοντά ότι τα καταφέρνουμε, που συναντώ ανθρώπους οι οποίοι μού λένε ότι ο τουρισμός εφέτος έχει ενισχύσει σημαντικά το εισόδημά τους.

Στόχος μας, είναι η ανάπτυξη του τουρισμού σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας και η ενίσχυση της μέσης ελληνικής οικογένειας. Των ξενοδόχων, των εμπόρων, των καταστηματαρχών, του πρωτογενούς τομέα», ολοκλήρωσε ο κ. Κικίλιας.