Ανάπτυξη με ρυθμό 4,3% αναμένει για την ελληνική οικονομία το 2022 αναμένει η Unicredit, αναθεωρώντας ανοδικά τις εκτιμήσεις της, από 3,9% προηγουμένως.

Για το 2023 οι αναλυτές τις ιταλικής τράπεζας «βλέπουν» ανάπτυξη με ρυθμό 3,5%, από 4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Όσον αφορά το χρέος, ο ιταλικός οίκος αναμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, στο 182,8% του ΑΕΠ για φέτος και στο 177,3% του ΑΕΠ το 2023.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται στο 4,9% και στο 3,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2022 – 2023, με τον πληθωρισμό στο 3,8% για φέτος και στο 1,7% για το 2023.

Στα ύψη η αβεβαιότητα

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις περικλείονται από ένα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, δεδομένων των «αντίθετων ανέμων» που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, από την κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων εισαγόμενων πρώτων υλών, οι οποίες ήταν σε σταθερή ανοδική τάση ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η ελληνική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αμβλύνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενη την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού και χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τις δημοπρασίες CO2.

Ωστόσο, οι πηγές αυτές εξαντλήθηκαν πλήρως για την πληρωμή των επιδοτήσεων του Μαρτίου και είναι απίθανο η κυβέρνηση να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει παράταση των μέτρων στήριξης χωρίς να καταφύγει σε επιλογές που θα αυξήσουν το πρωτογενές έλλειμμα – κίνηση που θα απαιτούσε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.