Περίπου τα μισά από τα 2,2 δισεκατομμύρια παιδιά του κόσμου μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμο κίνδυνο, εξαιτίας των συνεπειών της περιβαλλοντικής μόλυνσης και της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με αναφορά της Unicef.

Κάθε παιδί του πλανήτη κινδυνεύει από την κλιματική κρίση και φαινόμενα όπως οι δριμείς καύσωνες, οι πλημμύρες, οι κυκλώνες, η ατμοσφαιρική μόλυνση, η ξηρασία και οι σχετικές με την κλιματική αλλαγή ασθένειες. 1 δισεκατομμύριο παιδιά, ωστόσο, ζουν σε κάποια από τις 33 χώρες του πλανήτη που πλήττονται από τρεις ή τέσσερις συνέπειες της κλιματικές αλλαγής ταυτόχρονα.

Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται η Ινδία, η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες και πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η αναφορά βρήκε ότι 920 εκατ. παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην έλλειψη νερού, 820 εκατ. στους καύσωνες και 600 εκατ. σε ασθένειες (π.χ. ελονοσία, δάγκειος πυρετός) που προέρχονται κυρίως από κουνούπια και άλλα έντομα, οι πληθυσμοί των οποίων ευνοούνται από την κλιματική αλλαγή.

Οι 10 χώρες που πλήττονται σφοδρότερα από την κλιματική αλλαγή είναι συνολικά υπεύθυνες μόνον για το 0,5% των εκπομπών που βλάπτουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Η αναφορά της Unicef αποτελεί την πρώτη του είδους της, που συνυπολογίζει και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, όπως η φτώχεια, η πρόσβαση στο καθαρό νερό, στην ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

«Ουσιαστικά, η έρευνα αναδεικνύει τις πιθανότητες που έχει ένα παιδί να επιβιώσει της κλιματικής κρίσης», λέει ένας εκ των συντακτών της αναφοράς, ο Νικ Ρις.

«Πρόκειται για την πρώτη φορά που μια αναφορά δίνει ξεκάθαρη εικόνα των περιοχών όπου τα παιδιά απειλούνται περισσότερο από την κλιματική κρίση, καθώς και των τρόπων με τους οποίους απειλούνται», λέει η διευθύντρια της Unicef, Χενριέττα Φορ. «Η εικόνα αυτή είναι πολύ κακή. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει παιδί στον κόσμο, που να μην επηρεάζεται».

«Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον κλιματικό κίνδυνο», προσθέτει η Φορ. «Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο φαγητό και νερό ανά μονάδα του σωματικού τους βάρους και είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, έχουμε ακόμα περιθώρια για να αντιδράσουμε», επισημαίνει.

«Η βελτίωση της πρόσβασης που έχουν τα παιδιά σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και αγαθά μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσής τους σε αυτές τις συνθήκες».

Η αναφορά ζητά την συμπερίληψη περισσότερων νέων σε όλες τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που θα λάβει χώρα στη Γλασκώβη τον ερχόμενο Νοέμβρη.

«Οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί θα επηρεάσουν το μέλλον των παιδιών», λέει η Φορ. «Τα παιδιά και οι νέοι θα πρέπει να αναγνωριστούν ως οι νόμιμοι κληρονόμοι του πλανήτη που όλοι μοιραζόμαστε».

Η Μίτζι Τζονέλ Ταν, μια νεαρή ακτιβίστρια από τις Φιλιππίνες, που συμμετείχε στην έρευνα της Unicef, δήλωσε: «Ένας από τους λόγους, για τους οποίους έγινα ακτιβίστρια για το κλίμα, είναι το γεγονός ότι γεννήθηκα μέσα στην κλιματική αλλαγή.

Έχω ακόμη πολύ ζωηρές αναμνήσεις απ’ όταν μελετούσα τα μαθήματά μου στο σπίτι, υπό το φως κεριών, ενώ έξω από το σπίτι μου μαίνονταν τυφώνες που μας στερούσαν το ηλεκτρικό ρεύμα. Μεγάλωσα με τον φόβο ότι θα πνιγώ μέσα στο ίδιο μου το υπνοδωμάτιο, ως αποτέλεσμα κάποιας πλημμύρας».

Τις σκέψεις της για την κατάσταση μοιράστηκε και η γνωστή νεαρή οικολόγος, Γκρέτα Τούνμπεργκ: «[Οι νέοι] δεν είμαστε απλώς θύματα της υπόθεσης, αλλά ηγούμαστε της μάχης ενάντια στην κλιματική κρίση. Ο κόσμος, συνολικά, δεν αντιμετωπίζει την κρίση ως μια επείγουσα κατάσταση. Αναλωνόμαστε σε συζητήσεις και στο πώς θα παρουσιάσουμε διάφορα πράγματα ως δήθεν “οικολογικά”, αντί να αναλάβουμε πραγματική δράση. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν εκατομμύρια κόσμου που έχει κινητοποιηθεί, ιδιαίτερα νέου κόσμου και αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τα πολλά μικροκλίματα της Ελλάδας, πλεονέκτημα στην κλιματική αλλαγή