Μια περίεργη και συγχρόνως ύποπτη εξέλιξη λαμβάνει χώρα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο «δήθεν» έχει αυξήσει τις δανειοδοτήσεις και τις ροές χρήματος προς τις επιχειρήσεις!

Και μάλιστα καυχάται γι ‘ αυτό, αποκρύπτοντας ωστόσο την αλήθεια ότι οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται σε ολίγους, εκλεκτούς, ημέτερους και κυρίως ξένους επενδυτές, που αντί να φέρνουν φρέσκο χρήμα στη χώρα μας, που έχει ανάγκη η οικονομία και ο τόπος, παριστάνουν τους «μάγκες με ξένα κόλλυβα» όπως λέει ο σοφός λαός!

Και είναι γεγονός ότι σχεδόν όλες ανεξαιρέτως οι εξαγορές και επιθετικές κινήσεις των ξένων επενδυτών, κυρίως στο χώρο των ξενοδοχείων και του real estate αλλά και επιχειρηματικών κέντρων πραγματοποιούνται με ντόπια κεφάλαια που καλύπτουν κατά πληροφορίες σχεδόν το 100% της επένδυσης, χωρίς ο ξένος επιχειρηματικός παράγοντας να αναλαμβάνει κανένα απολύτως ρίσκο και με μόνες εγγυήσεις το προϊόν της απόκτησης, τις μετοχές της εξαγοραζόμενης εταιρίας και τα περιουσιακά της στοιχεία!

Το γεγονός τούτο είναι τουλάχιστον πρωτοφανές, στρεβλό και ύποπτο, καθώς ΚΑΜΜΙΑ ξένη τράπεζα δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις επενδυτικές κινήσεις των εν λόγω επιχειρηματικών κέντρων, τα οποία το «έχουν παραξηλώσει» αγοράζοντας με χρήμα του ελληνικού λαού ξενοδοχεία και ακίνητα και χρηματοδοτώντας – στο τζάμπα επί της ουσίας- μεγάλα επενδυτικά projects και επιθετικές κινήσεις!

Επί του προκειμένου, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα φέρεται να το έχει …παραξηλώσει, με την μόνιμη και συστηματική – προκλητική χρηματοδότηση σε Εβραίους ξενοδόχους – και όχι μόνο- που με τη συνδρομή πολλών και διαφόρων νταραβεριτζήδων της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής, από κοινού με …υπουργούς, παπάδες, και μάνατζερ της συμφοράς που όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν, πάνε να βουτήξουν τα φιλέτα του Κράτους και της …Εκκλησίας!

Και μπορεί οι τράπεζες να υποστηρίζουν ότι με την αύξηση των επιτοκίων βγαίνουν κερδισμένες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι το πραγματικό κέρδος θα προσδιοριστεί στον τελικό λογαριασμό, διότι αν ο επενδυτής αποδειχθεί αφερέγγυος ή ανίκανος να διαχειρισθεί την επένδυση, το δάνειο θα σκάσει, θα καταστεί επισφαλές!

Άρα πρωτίστως εκείνο που θα πρέπει να απασχολεί την τράπεζα είναι η φερεγγυότητα του πελάτη και δευτερευόντως το ύψος του δανείου.

Τέλος, είναι απαράδεκτο την ώρα τούτη κατά την οποία γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, οι εγχώριες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να είναι αποκλεισμένες προς όφελος της διαπλοκής, των μεγάλων συμφερόντων και των αμφίβολης προέλευσης και φερεγγυότητας ξένων επενδυτών, όπως ενδεικτικά αναφέρονται οι Εβραίοι των ξενοδοχείων, που στην κυριολεξία χωρίς να βάλουν ούτε ένα ευρώ έχουν αγοράσει τη μισή Αθήνα, με τις πλάτες των τραπεζιτών…

Οι Ανακριτές «έπιασαν δουλειά», σχετικά με υπόθεση απάτης, υπεξαίρεσης και ξεπλύματος, με οικόπεδα – φιλέτα, σε Μύκονο και Τήνο – Δύσκολοι καιροί για «οικοπεδοφάγους», νταραβεριτζήδες, «μαύρα ράσα» και «κελεμπίες»!

Μαθαίνω ότι…Οι ανακριτικές Αρχές έπιασαν δουλειά σχετικά με μια υπόθεση που αφορά σε αγοραπωλησίες οικοπέδων – φιλέτων σε Μύκονο και Τήνο!

Οι εμπλεκόμενοι πολλοί και επώνυμοι, οι οποίοι λίαν συντόμως θα περάσουν τις πύλες των ανακριτικών γραφείων προκειμένου να απολογηθούν για πράξεις και παραλείψεις!

Τα κατηγορητήρια είναι βαρύτατα!

Πρόκειται για υποθέσεις απάτης, υπεξαίρεσης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος όπου οι πρωταγωνιστές θεωρούνται σημαίνοντα πρόσωπα (του Θεού και της κοινωνίας) της ελληνικής πραγματικότητας που δραστηριοποιούνται σε τομείς προβολής!

Δύσκολοι καιροί για «οικοπεδοφάγους», «ξενοδόχους», νταραβεριτζήδες, «μαύρα ράσα» και ορισμένους «κελεμπίες»!

Τα «προσύμφωνα» των νταραβεριτζήδων με Ιερές Μονές και τα προϊόντα εγκλήματος σε γη, τους έκαψαν!

Ποια δύο προβεβλημένα πρόσωπα με αναφορές στο Μέγαρο Μαξίμου και πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, έχουν κόψει τις επαφές μεταξύ τους;

Δύο προβεβλημένα πρόσωπα με αναφορές στο Μέγαρο Μαξίμου και πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, φέρεται να έχουν κόψει κάθε σημείο επαφής μεταξύ τους, οι σχέσεις τους να περνούν βαθιά κρίση και στους πολιτικο- επιχειρηματικούς διαδρόμους αλλά και σε τρίτους να εκφράζονται αρνητικά ο ένας για τον άλλον!

Δύο εφοπλιστές των ανοικτών θαλασσών και της ακτοπλοΐας, βασικοί μέτοχοι ιστορικών αθηναϊκών ομάδων, αποτελούν τους νέους προνομιακούς συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση εκ των έσω, ότι δύο προβεβλημένοι εφοπλιστές έχουν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα καταστεί προνομιακοί συνομιλητές του Μ. Μαξίμου και του πρωθυπουργού προσωπικά!

Κατά τις ίδιες πηγές που διαθέτουν πρόσβαση στα άδυτα της κεντρικής εξουσίας, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται πλέον να συνομιλεί πολύ τακτικά, σχεδόν καθημερινά και με τους δύο προβεβλημένους εφοπλιστές των ανοικτών θαλασσών αλλά και της ακτοπλοΐας, οι οποίοι έχουν το κοινό στοιχείο ότι είναι βασικοί μέτοχοι δύο μεγάλων και ιστορικών αθηναϊκών ομάδων!

Μάλιστα και οι δύο εφοπλιστές – και όχι μόνο- διαθέτουν σοβαρή πρόσβαση στα media!

Ο ένας άμεσα και ο άλλος …έμμεσα (είτε χρηματοδοτώντας συγκεκριμένα ΜΜΕ, είτε επιδιώκοντας να αποκτήσει τον έλεγχο τηλεοπτικού σταθμού), παρέχοντας ήδη υπηρεσίες στο κυβερνητικό αφήγημα και στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις κάθε μορφής συγκρούσεις του με ισχυρά οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα!

Και ίσως αυτό, το τελευταίο, να είναι εκείνο που τελικά ενώνει ακόμη περισσότερο τους δύο εφοπλιστές με τον πρωθυπουργό!

Πολύ σοβαρή σύγκρουση δυο εκ των βασικών μετόχων σε εισηγμένο επιχειρηματικό όμιλο με πολυποίκιλη δραστηριότητα, που προέκυψε μετά από big deal και αύξηση μαμούθ, με φόντο το μάνατζμεντ και τις …συμπεριφορές!

Πολύ σοβαρή εσωτερική σύγκρουση δύο εκ των βασικών μετόχων, σε επιχειρηματικό όμιλο με πολυποίκιλη δραστηριότητα, εισηγμένο στο Χρηματιστήριο, βρίσκεται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα σε εξέλιξη!

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές με γνώση εκ των έσω, οι οποίες δεν αμφισβητούνται, οι δύο πλευρές με ότι εκπροσωπούν, φέρονται να βρίσκονται σε οξεία αντιπαράθεση τόσο όσον αφορά την άσκηση του μάνατζμεντ αυτή καθ’ εαυτήν, αλλά και σε σχέση με την έπαρση και την αλαζονεία που η Διοίκηση αντιμετωπίζει το πλέγμα των βασικών μετόχων, τόσο εκείνων που υφίσταντο πριν το μεγάλο deal που άλλαξε τα μεγέθη και την εικόνα του ομίλου, όσο και εκείνων που προέκυψαν μετά από αύξηση κεφαλαίου μαμούθ και την είσοδο πολύ ισχυρών ονομάτων της εγχώριας οικονομικής ζωής στο επιχειρηματικό σχήμα!

Ήδη οι πολύ σοβαρές αυτές διαφωνίες, που έχουν πλέον διαρρεύσει στην επιχειρηματική και χρηματιστηριακή πιάτσα, προοιωνίζουν – στον βαθμό που διατηρηθούν – δύσκολες μέρες στον εν λόγω όμιλο ο οποίος θα κινδυνεύσει ακόμη και να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη, εάν δεν επέλθει ένα modus vivendi μεταξύ των ισχυρών παικτών – παραγόντων – μετόχων!

Διαβάστε ακόμη: