Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, όχι ο αυθεντικός αλλά του Υπερταμείου, είχε δεχθεί καταγγελίες για τον Κωνσταντόπουλο των ΕΛΤΑ, που συνδέθηκε με την υπόθεση Πάτση και ήθελε να τον αλλάξει, αλλά δεν το έπραξε λόγω παρεμβάσεων όπως φημολογείται αλλά και γιατί τον πρόλαβαν οι εξελίξεις!

Και τώρα τρέχει και δεν φτάνει να προλάβει τις καταστάσεις, ως καθ ύλην αρμόδιος για τα ΕΛΤΑ τα οποία υπάγονται στην ΕΕΣΥΠ!

Καλώς ή κακώς ο Δημητριάδης (όχι ο original) φέρει το βάρος της πολιτικής – και όχι μόνο- ευθύνης ως προϊσταμένη αρχή, για τα έργα και τις ημέρες της διοίκησης Κωνσταντόπουλου, Μπαλούρδου και λοιπών δυνάμεων!

Υπό την έννοια αυτή, η θέση του αρχίζει να διαφαίνεται επισφαλής!

Και δεν τον σώζουν ούτε croque Madame , ούτε croque Monsieur!

Ωστόσο πολύ φοβάμαι ότι η υπόθεση Κωνσταντόπουλου δεν φαίνεται να είναι η μόνη για την οποία ο Δημητριάδης που τρώει croque Madame κάθε πρωί στο πρώην Zonars στη Βουκουρεστίου έχει δεχθεί καταγγελίες και ως συνήθως, μέσα στην ένοχη ανοχή του, τις έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων!

Οι πληροφορίες λένε πως ο Δημητριάδης (ο ιμιτασιόν) έχει δεχθεί πλήθος καταγγελιών για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Σαχίνη, για τα έργα και τις ημέρες του οποίου ωρύονται οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση που ήδη πραγματοποιούν τέταρτη μέρα κατάληψης στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, όπου σε κάθε παρουσία του ο «τεχνοκράτης του γλυκού νερού» Σαχίνης γιουχάρεται από το σύνολο του παρευρισκόμενου προσωπικού!

Οι σύλλογοι των εργαζομένων φέρονται να έχουν προβεί σε καταγγελίες προς τον Δημητριάδη του Υπεραταμείου για κατασπατάληση χρημάτων της ΕΥΔΑΠ σε πρόσληψη συμβούλων, καθώς και για ένα ιλιγγιώδες μπάτζετ διαφημιστικής προβολής της τάξης των 2 εκατ. ευρώ που μοιράστηκε όπως καταγγέλλουν σε «ημέτερα» media για να εξασφαλιστεί η σιωπή για την θλιβερή εικόνα της επιχείρησης, που έδινε μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου σε κερδοσκόπους μετόχους τύπου Πόλσον χωρίς να έχει κέρδη και που κόβει το νερό στους φουκαράδες μεροκαματιάρηδες που έχει ισοπεδώσει η κρίση για 100 ευρώ!

Παράλληλα η Δικαιοσύνη διερευνά το μείζον σκάνδαλο με τις εισπρακτικές εταιρίες, τον διαγωνισμό της Ψυττάλειας καθώς και τους «ημέτερους» δικηγόρους με τις υπέρογκες αμοιβές για «μαϊμού εισπράξεις, όπως καταγγέλλεται!

Ποιος ή ποια λοιπόν κρατάει τον Σαχίνη στη θέση του και ακούγεται ότι παρεμβαίνει στον ιμιτασιόν Δημητριάδη για να μην τον αποπέμψει;

Οι εφοπλιστές – διακινητές παράνομου και λαθραίου ρωσικού πετρελαίου «σπρώχνουν» τις διοικήσεις τους να διεκδικήσουν θέσεις σε ψηφοδέλτια Επικράτειας και την πολιτική σκηνή!

Μαθαίνω ότι οι εφοπλιστές που τελούν το κοινωνικό έργο της παράνομης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου και λοιπών προϊόντων θησαυρίζονταν εις βάρος της κοινωνίας και του λαού που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του από την εκτίναξη της ακρίβειας, διεκδικούν θέσεις στα ψηφοδέλτια Επικρατείας και την ενεργό πολιτική σκηνή ευρύτερα και ειδικότερα.

Βλέπετε, εμφανίζουν λόγω των ειδικών συνθηκών και ενόψει των μέτρων της ΕΕ για αυστηρές κυρώσεις στη μεταφορά παράνομου και λαθραίου πετρελαίου από τα ρωσικά λιμάνια, μια ανάγκη πολιτικής κάλυψης με ταυτόχρονη συμμετοχή στην Εξουσία!

Για το λόγο αυτό φέρονται να «σπρώχνουν» μέλη των θεσμικών φορέων τους να αναλάβουν πολιτική δράση, να εκφέρουν σαφή πολιτικό λόγο και στο τέλος της ημέρας να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια, κατά προτίμηση Επικράτειας και ει δυνατόν σε θέση εκλόγιμη!

Παράλληλα φέρονται να πιέζουν τους αρχηγούς των κομμάτων προς αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιώντας μέχρι και στενά συγγενικά τους πρόσωπα στην προσπάθεια να τους επηρεάσουν σχετικά…

Γιατί η αλήθεια είναι πως δυστυχώς ο Πούτιν δεν μπορεί ακόμη να τους εντάξει στη Ρωσική Δούμα! Υπομονή, σιγά – σιγά θα γίνει κι αυτό …

Ο fund manager – διαχειριστής επενδυτικής τράπεζας «τα έχει βάλει» με προβεβλημένο «παράγοντα» της κεντρικής εξουσίας που τον άφησε έξω από μεγάλη δουλειά!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές ότι, πολύ γνωστός fund manager και διαχειριστής στην Ελλάδα επενδυτικής τράπεζας, με προνομιακή κατά το παρελθόν σχέση με την κεντρική εξουσία, που είχε συνηθίσει να παίρνει όλες τις δουλειές, είναι «πυρ και μανία» με γνωστό «παράγοντα» της εξουσίας, προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος που έχει ειδικές σχέσεις με ισχυρούς ομίλους, τον οποίο φέρεται να περνάει «γέννες δεκατέσσερις»!!!

Γιατί άραγε; Τι συνέβη και διέρρηξε τις σχέσεις;

Αληθεύει ότι ο fund manager ζήτησε και ανέμενε την (εύλογη βάσει της σχέσης τους) παρέμβαση του «παράγοντα» – πολιτικού προσώπου για να πάρει κάποια μεγάλη δουλειά, χωρίς να είναι σαφές αν πρόκειται για δουλειά του δημοσίου ή ιδιωτική, πιθανότατα μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου;

Και επειδή ο «παράγων» «τον έγραψε», ο παρολίγον τραπεζίτης συστημικής τράπεζας, του το «κρατάει μανιάτικο» και τον «στολίζει» όπου σταθεί κι όπου βρεθεί!!!

Μια ιστορία «ξεπλύματος» ευαίσθητου πολιτικού προσώπου, την οποία η Κρατική τράπεζα φέρεται να έστειλε στην Ανεξάρτητη αρχή και …ο φάκελος «χάθηκε στο δρόμο»!!!

Σας είχαμε αποκαλύψει ότι ένας «ευαίσθητος» οικονομικός παράγων με πρόσβαση στα υψηλά πατώματα της εξουσίας, πραγματοποιούσε εμβάσματα υψηλότατων χρηματικών ποσών σε ένα (νόμιμο) φιλαράκι, που διατηρεί λογαριασμό σε κρατική τράπεζα!

Ωστόσο παρά τις συνεχείς οχλήσεις στελεχών της κρατικής τράπεζας, να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων του, ο «ευαίσθητος» οικονομικός παράγοντας τους αγνόησε παντελώς!

Είδαν κι αποείδαν τα στελέχη της τράπεζας, τσαντίστηκαν κιόλας με την αδιαφορία και την αλαζονεία, και έστειλαν τον φάκελο στην αρχή για το ξέπλυμα!

Εσχάτως, έφθασαν στην στήλη ανωνύμως και κάποιες πρόσθετες πληροφορίες! Ο «ευαίσθητος» οικονομικός παράγων, διαθέτει εξοχική οικεία σε αριστοκρατικό κυκλαδονήσι ενετικής αρχιτεκτονικής!

Την οποία υπερπολυτελή οικία ενοικιάζει σε έναν νταραβερτζή της επιχειρηματικής, χρηματιστηριακής και τραπεζικής πιάτσας, έναν τύπο που είναι «μέσα σε όλα», από διαγωνισμούς και δουλειές του δημοσίου μέχρι εξαγορές και διαχείριση ιδιωτικοποιήσεων τραπεζών!

Ποια είναι άραγε η μεταξύ τους σχέση; Υπήρχε έμμισθη ( ή παροχή υπηρεσιών) επαγγελματική σχέση κατά το παρελθόν;

Δεν υπάρχουν άραγε λόγω ρόλου και θέσης, ηθικά -και ουσιαστικά – ασυμβίβαστα; Εντέλει μήπως ο χρηματιστηριακός νταραβερτζής είναι …μπροστινός του «ευαίσθητου» οικονομικού και πολιτικού παράγοντα;

Πέραν όμως των πραγματικών και αντικειμενικών στοιχείων της πολύ σοβαρής αυτής υπόθεσης, ο φάκελος του εν λόγω «ευαίσθητου» πολιτικού ανδρός, που σνόμπαρε τις Αρχές και δεν πήγε να δώσει εξηγήσεις όπως θα όφειλε και όπως θα έπραττε ο κάθε συνεπής φορολογούμενος πολίτης, μου λένε ότι …χάθηκε στον δρόμο!

Μολονότι η Κρατική τράπεζα έκανε την σχετική καταγγελία, η συγκεκριμένη υπόθεση «εξαφανίστηκε» μυστηριωδώς και παραδόξως!

Τι άραγε συνέβη; Έφτασε στην Αρχή και θάφτηκε; Ή μήπως δεν έφτασε ποτέ από την κρατική τράπεζα που κάνουν κουμάντο «τα καλά παιδιά» του χρηματοπιστωτικού συστήματος;

Τα κόκκινα δάνεια, ο Άρειος Πάγος και η επόμενη ημέρα – Δεν σας λένε όλη την αλήθεια

*** Στο περίμενε όλοι- servicers, funds, τράπεζες, υπουργείο Οικονομικών και φυσικά δανειολήπτες, ενόψει της επικείμενης απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Και ευλόγως, γιατί διακυβεύονται πολύ σοβαρά συμφέροντα αφενός και αφετέρου γιατί χιλιάδες δανειολήπτες αναμένουν με αγωνία την απόφαση που θα δώσει τέλος στην αναμονή τους και στις σχέσεις τους με έναν εκ των τριών εμπλεκόμενων που προανέφερα. Θα δώσει όμως, πράγματι, τέλος; Εδώ ταιριάζει απολύτως το “ναι και όχι”. Θα το κατανοήσετε στη συνέχεια.

*** Κατ΄αρχήν, κανένας δεν εξηγεί γιατί οι τράπεζες κατηύθυναν τους servicers να χρησιμοποιήσουν τον νόμο του 2003 για τους πλειστηριασμούς ακινήτων που προέρχονται από υποθήκες κόκκινων δανείων και όχι τον αντίστοιχο νόμο του 2015, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα διαφορετικές ερμηνείες από διαφορετικά τμήματα του Ανώτατου Δικαστηρίου. Δυστυχώς, είτε από άγνοια είτε εσκεμμένα, ακόμα και τα πιο αναλυτικά ρεπορτάζ των Μέσων Ενημέρωσης, δεν αναφέρουν το ουσιώδες: ότι ο μεν νόμος του 2003 προέβλεπε απαλλαγή από τη φορολόγηση της συναλλαγής, οπότε και συνέφερε φυσικά όλους και για αυτό τον προτιμούσαν κατά κόρον οι διαχειριστές, ενώ ο νόμος του 2015 προβλέπει φορολόγηση του τιμήματος των πράξεων του πλειστηριασμού!

*** Και πείτε τώρα ότι έρχεται η ημέρα που κοινοποιείται η απόφαση του Αρείου Πάγου. Αν δικαιώνει τους servicers, funds και τράπεζες (που πάνε “πακέτο” όπως αντιλαμβάνεστε), τότε οι χαμένοι θα είναι οι δανειολήπτες, που προσέτρεξαν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν τις επιλογές των διαχειριστών και να προστατεύσουν την περιουσία τους και όσοι ακόμα (χιλιάδες) περίμεναν την προστασία των εντεταλμένων θεσμικών οργάνων της Πολιτείας. Αν όμως η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου λάβει απόφαση, παρόμοια με αυτές τμημάτων του, που δικαίωσαν δανειολήπτες και απαγόρευσαν πράξεις πλειστηριασμού από servicers;

*** Εδώ είναι το ζουμί! Ο μεν υπουργός Οικονομικών, αφού περιέγραψε το πως και το γιατί των όρων του “Ηρακλή” και ποιοι φορείς της Ε.Ε. και εγχώριοι τους έχουν εγκρίνει, ουσιαστικά, χωρίς να το πει ανοιχτά, υπονόησε ότι η συντεταγμένη Πολιτεία, θα λάβει τις αποφάσεις της. Δηλαδή, ποιες; Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στην πρόσφατη έκθεση της κεντρικής τράπεζας, “ανέλαβε” να μας το εξηγήσει, ουσιαστικά καταγράφοντας την πρόθεση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών να φέρουν νομοθετική ρύθμιση, που θα λύνει το θέμα, τουτέστιν τα χέρια των servicers!

*** Αν αληθεύουν οι πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση – τροπολογία είναι ήδη έτοιμη από τους νομοτεχνικούς συνεργάτες του υπουργείου Οικονομικών και προβλέπει ότι, υπό προϋποθέσεις (…) θα μπορούν και οι διαχειριστές να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς, αφού πρώτα όμως υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της τράπεζας που εξέδωσε το δάνειο. Η πληροφορία μεταφέρεται βεβαίως με πάσα επιφύλαξη, αλλά, ούτως ή άλλως μπορεί στο μείζον αυτό θέμα να δώσει τη μία ή την άλλη λύση το Ανώτατο Δικαστήριο

Προχωράει κι αν όχι γιατί το Μετρό Θεσσαλονίκης;

*** Ενόψει μίας επίσκεψης στη συμπρωτεύουσα, αλλά και λόγω του ξαφνικού θανάτου του λαμπρού καθηγητή Δικαίου στο Αριστοτέλειο και στη Δημόσια Σχολή Δικαστών Λάμπρου Μαργαρίτη (και συγγενή μου, καλή του ώρα) είπα να επικοινωνήσω με κάποιους φίλους. Μεταξύ αυτών και ένας εργολάβος-μηχανικός, που ήξερα ότι έχει πάρει κάποιες μικρές υπεργολαβίες του όλου έργου του Μετρό. Όταν τον ρώτησα πως πάνε οι εργασίες, έκπληκτος τον άκουσα να μου λέει ότι έχουν σταματήσει τα συνεργεία του να εργάζονται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Και όπως με πληροφόρησε, υπάρχει γενικότερα μία πολύ μεγάλη καθυστέρηση σε όλο το εύρος των εργασιών, που δεν οφείλεται κατά τη γνώμη του μόνο στην απόσπαση και μεταφορά των επίμαχων αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου.

*** Επιμένοντας να ρωτάω τι κατά τη γνώμη του φταίει και τα έργα, αν δεν έχουν σταματήσει, καθυστερούν πέρα από κάθε πρόβλεψη, η απάντησή του ήταν ότι “όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει”. Και ότι “υπάρχει εμπλοκή, για την οποία ευθύνονται και το Δημόσιο και ο ανάδοχος και οι πολιτικές παρεμβάσεις”. Μου εκμυστηρεύτηκε μάλιστα ότι “η κακοδαιμονία αφορά και αντικρουόμενα συμφέροντα εργολάβων, καθώς η απαιτούμενη συνεργασία τους, με ευθύνη του αναδόχου, δεν υπάρχει, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την ολοκλήρωση του έργου σε κάποιο μέλλοντα χρόνο, αλλά και την ορθή κατασκευή των απαραίτητων συνοδευτικών εργασιών”.

*** Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το αρμόδιο υπουργείο έχει πλήρη γνώση όσων συμβαίνουν, γιατί ακόμα και αν υπερβάλλει (που δεν υπερβάλλει, γιατί γνωρίζω πόσο προσεκτικός και μετρημένος είναι πάντα στις απόψεις του) ο συνομιλητής μου και φίλος από τα παλιά, καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Αυτό το έργο, καταραμένο είναι, τι στην ευχή, κοντεύει να φτάσει σε καθυστέρηση ακόμα και αυτή την περιβόητη εκτροπή του Αχελώου, όπου και το ομώνυμο γεφύρι της Άρτας…

Αποφασίζουν (;) σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

*** Η Κομισιόν έδωσε τις προτάσεις της για…διαβούλευση, σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά γενικώς δεν άρεσαν σε κανέναν, άσχετα αν το λένε φωναχτά ή όχι, πλην βεβαίως της Γερμανίας και του πυρήνα της. Το όριο των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που τέθηκε και το οποίο πρέπει να κρατήσει για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια να υπάρξει η λειτουργία του προτεινόμενου μηχανισμού ανάσχεσης της τιμής, θεωρήθηκε ότι ούτε λειτουργικό είναι στην παρούσα φάση ούτε πολύ περισσότερο λύνει κάποιο πρόβλημα στις οικονομίες και στις επιχειρήσεις, που εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένες στις διαθέσεις των κερδοσκόπων και του LNG και του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

*** Μέχρι χθες το βράδυ υπήρξαν κάποιες προσπάθειες κοινής αντίδρασης ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα εναντιωθούν, ποιοι και πως, στο σημερινό Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας. Την προσπάθεια αυτή, όπως μαθαίνω, την στηρίζουν και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των χωρών του Νότου, όχι όμως σε συλλογικό επίπεδο (π.χ. ΣΕΒ για τα καθ ημάς), όπως θα έπρεπε και θα ήταν φυσικά πολύ πιο αποτελεσματικό ως κίνηση κορυφαίων συλλογικών φορέων της βιομηχανίας. Ες σήμερον, λοιπόν, τα σπουδαία…

ΚΟΥΙΖ 1

Η πληροφορία από συνήθως πολύ καλά ενημερωμένη πηγή. Με την ηγεσία αντιπολιτευόμενου κόμματος συναντήθηκαν μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών, δύο προβεβλημένοι επιχειρηματίες, χωρίς βεβαίως να γνωρίζουν την εγγύτητα των επαφών τους. Φυσικά και δεν είναι ασύνηθες το φαινόμενο, αλλά το γεγονός ότι δεν διέρρευσε το παραμικρό, ίσως “κάτι” δείχνει…

ΚΟΥΙΖ 2

Το επαναφέρω και έχω το λόγο μου. Ποια ομάδα της Super League έχει δώσει mandate σε μεγάλο ξένο για την εύρεση αγοραστή; Βέβαια, δεν “πωλείται όπως είναι επιπλωμένο”, καθώς η προίκα έχει διαχωριστεί. Και επαναλαμβάνω, μην πάει ο νους σας στο προφανές, λόγω οικονομικής κρίσης και συγκυριών…

Τα Μέσα Ενημέρωσης και οι αγορές

*** Τα σκαμπανεβάσματα τιμών, ειδικά στο χώρο των ενεργειακών προϊόντων, δίνουν την ευκαιρία, όπως είναι γνωστό, στους κάθε είδους κερδοσκόπους να τζογάρουν και να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη. Αλλά και μεγάλες ζημίες, αν δεν…εναρμονιστούν με τις ταχύτατες εναλλαγές τιμών ακόμα και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, λεπτών ή ωρών. Ρόλο, όμως, πολλές φορές παίζουν άθελά τους (το ηθελημένα, είναι άλλης κατηγορίας παίγνιο και στην Ελλάδα το γνωρίζουμε από την “χρυσή” εποχή του Χρηματιστηρίου) ακόμα και τα κάποια από τα πιο γνωστά διεθνώς Μέσα Ενημέρωσης, όπως εν προκειμένω η Wall Street Journal.

*** Μόλις βγήκε στο φως το δημοσίευμά της για πιθανή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, η τιμή του βρέθηκε να καταγράφει τεράστια πτώση. Αλλά, μετά από δύο περίπου ώρες, το πετρέλαιο κέρδισε πάλι ότι απώλειες κατέγραψε από την δημοσίευση της πληροφορίας και μάλιστα έκλεισε και σε υψηλότερη της προηγούμενης ημέρας τιμή! Αντιλαμβάνεστε ότι οι απανταχού σορτάκηδες ήταν οι πρωταγωνιστές της ημέρας και του γεγονότος, που είχε αφετηρία μία πραγματική πληροφορία, που αφορούσε σε κάποιες σχετικές συζητήσεις, αλλά δεν προχώρησε η σχετική πρωτοβουλία κάποιων χωρών. Κάποιοι φυσικά αποκόμισαν πολύ μεγάλα ημερήσια κέρδη, άλλοι κατέγραψαν επίσης μεγάλες ζημίες – έτσι είναι οι νόμοι των χρηματαγορών.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι.