Τα «Κορίτσια στον ήλιο» είναι μια αισθηματική ταινία ελληνικής παραγωγής του 1968, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Βόγλη, την Ανν Λόμπεργκ, τον Βαγγέλη Καζάν και την Μιράντα Μυράτ!

Πρόκειται για μια ελληνική ταινία που άφησε εποχή.

Τότε που ο έρωτας βρισκόταν στο απόγειο της αθωότητας του!

Όταν ένας φτωχός Βοσκός και μια Αγγλίδα τουρίστρια μπορούσαν να ερωτευθούν με τα μάτια όσο κι αν η γλώσσα τους δυσκόλευε να συνεννοηθούν!

Η περίφημη ατάκα του Γιάννη Βόγλη «Στάσου Μύγδαλα» που έμεινε στην ιστορία, απεικόνιζε την αγνή πρόθεση του Βοσκού να προσφέρει κάτι από την φτώχεια του στην Αγγλίδα τουρίστρια με το αγγελικό πρόσωπο που ερωτεύθηκε με μια ματιά.

Τα λίγα μύγδαλα που θέλησε να της προσφέρει έκαναν την ξένη τουρίστρια να φοβηθεί και να αρχίσει να τρέχει με τον Βοσκό Βόγλη πίσω της να την κυνηγάει φωνάζοντας «Στάσου Μύγδαλα»!

Μια ενέργεια που τον οδήγησε στη φυλακή κατηγορούμενο για απόπειρα βιασμού!

Η υπέροχη αυτή ταινία, που κρύβει άδολα συναισθήματα και αναδεικνύει τον πλούσιο εσωτερικό κόσμο ενός ακαλλιέργητου και μπρουτάλ βοσκού, που η όμορφη Αγγλίδα δεν μπορούσε να καταλάβει τι της έλεγε, τις αγνές προθέσεις του, μην νομίζετε ότι δεν βρίσκει χώρο να αναδειχθεί και να αποτυπωθεί στην εποχή μας μέσα από μια νέα έκφανση και σύγχρονες συμπεριφορές!

Και όμως, υπάρχει και σήμερα «Βοσκός» που τρέχει πίσω από μια όμορφη κοπέλα, όχι Αγγλίδα, ούτε τουρίστρια, αλλά «παρουσιάστρια» φωνάζοντας «Στάσου μύγδαλα», προσφέροντας κάτι από την δική του φτώχεια, μια θέση ψηλά, στην λίστα …της καρδιάς του!

Δεν ξέρω αν ακούνε μαζί και το περίφημο «Ένα πρωινό» του Σταύρου Ξαρχάκου που τραγούδησε η Μαρία Δημητριάδη και αποτέλεσε και το soundtrack της ρομαντικής ταινίας, εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ο «Βοσκός» παρά τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από την τραχιά εμφάνιση του και τον ακαταλαβίστικο λόγο του, τρέφει αγνές προθέσεις και όπως ο Γιάννης Βόγλης στα «Κορίτσια στον Ήλιο» τρέχει πίσω από το όμορφο κορίτσι, όχι για να το …δείρει ή το …βιάσει, αλλά για να του εκφράσει τον έρωτα στην πιο αγνή μορφή!

«Ένα πρωινό», την ώρα που ανατέλλει ο Ήλιος…

Τα «μαύρα» του εφοπλιστή: Η αδυναμία του ιδιόρρυθμου «μικρομετόχου» που διαχρονικά περιέφερε την καθοριστική ψήφο του!

Πως το καταφέρνει αποδώ , πως το καταφέρνει αποκεί, τελικά ο γνωστός και επώνυμος πάμπλουτος και ιδιόρρυθμος εφοπλιστής βγαίνει πάντα κερδισμένος, εκμεταλλευόμενος διαχρονικά όλες τις συγκρούσεις στον όμιλο όπου κατέχει μετοχική θέση!

Τα άρπαξε από τον ένα «Δ», χρησιμοποίησε τον άλλον «Δ», έπαιξε το προσωπικό του παιχνίδι όσο κανείς! Σκεφτείτε να είχε και ανάγκη κιόλας!!!

«Μαύρα» από τον ένα, «μαύρα» από τον άλλο, 2 φορές έχει παίξει το γύρω γύρω όλοι, περιφέροντας την μικρή πλην καθοριστική ψήφο του! Και μια ακόμη στο τέλος της ημέρας, «καθαρά» αυτή τη φορά όπως είπε! Σίγουρη δουλειά και εισόδημα μεγάλο. Και έλεγχος των καταστάσεων!

Στο τέλος, βέβαια, δέχτηκε την πρόταση κι έφυγε! Και πήρε το αντίτιμο «άσπρο», αν και οι πάντες στην πιάτσα γνωρίζουν την αδυναμία του στα «μαύρα»!

Δύο κυρίες (τραπεζίτισσες) υπεράνω υποψίας για την Παγκρήτια!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές ότι δύο κυρίες του τραπεζικού χώρου, υπεράνω υποψίας, υπό την έννοια ότι τα ονόματα τους δεν έχουν παιχτεί ούτε ακουστεί, είναι οι βασικές υποψήφιες για την θέση – κλειδί στην Παγκρήτια!

Δεν θέλω να γράψω πολλά, γιατί και οι 2 κατέχουν θέσεις, η μία σε «ξένη» τράπεζα και η άλλη σε μία από τις 4 συστημικές, έχοντας μάλιστα διατελέσει σε θεσμικό ρόλο κατά το παρελθόν!

Και ως εκ τούτου απολαμβάνει της εκτίμησης και του ανωτάτου θεσμικού ανδρός! Αυτά τα ολίγα προς το παρόν!

Έρχεται ισχυρή διόρθωση στη στεγαστική αγορά

*** Ισχυρές πιέσεις στην αγορά κατοικίας αναμένονται, οι οποίες ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους και εκτιμάται από παράγοντες της κατασκευαστικής και τραπεζικής αγοράς, αλλά και των ιδιοκτητών κατοικιών ότι θα επιταθούν στο προσεχές μέλλον. Και αυτό παρά το γεγονός ότι μέχρι το 2021 οι συνθήκες στον παγκόσμιο κλάδο κατοικιών, έμοιαζαν ιδανικές και ο ΟΟΣΑ κατέγραφε ότι οι τιμές των κατοικιών στις χώρες που καλύπτει έτρεχαν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 50 χρόνια. Οι τιμές κατοικιών επιδοτούνταν ουσιαστικά από τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού και από τις αποταμιεύσεις των αγοραστών.

*** Σήμερα, όμως, οι συνθήκες έχουν πλήρως διαφοροποιηθεί και η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Καταρχήν, οι ιδιοκτήτες κατοικιών βρίσκονται προ σημαντικά αυξημένων δόσεων αποπληρωμής των στεγαστικών τους δανείων. Από την άλλη, όσοι θέλουν να αγοράσουν κατοικία βλέπουν τις τιμές π.χ. ενός διαμερίσματος να βρίσκεται σε επίπεδα απρόσιτα πλέον, με βάση το κόστος διαβίωσής τους, που δεν έχει πλέον καμία σχέση με τα περυσινά επίπεδα. Η σύρραξη στην Ουκρανία με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, την εκτίναξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας, έχουν τινάξει στον αέρα κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό

*** Το οικονομικό κόστος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώθησε τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να προχωρήσουν σε σημαντική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το πιθανότερο οι μισθοί σε πραγματικούς όρους θα μειωθούν του χρόνου. Η έκρηξη στην αγορά κατοικίας που προκλήθηκε από την πανδημία στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, εκτιμάται ότι μετατρέπεται σε μία επιβράδυνση, ίσως τη μεγαλύτερη από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης, στερώντας έσοδα από τις οικονομίες και αυξάνοντας τους κινδύνους αδυναμίας πληρωμών των δόσεων από τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.

Tα αυξημένα επιτόκια και το αυξημένο κόστος διαβίωσης

*** Παράγοντες του ευρύτερου χώρου που απευθύνεται και καλύπτει η αγορά κατοικίας, μαζί φυσικά με αυτή των ενυπόθηκων δανείων, αναφέρουν ότι η συνεχιζόμενη εκτίναξη των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων στις προηγμένες οικονομίες απειλεί να ωθήσει ορισμένες αγορές κατοικιών σε βαθιά πτώση. Και μπορεί η ελληνική αγορά κατοικίας, να μην έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις περισσότερες ξένες αγορές, έχει όμως τις ιδιαιτερότητες εκείνες που την καθιστούν σαφώς πιο ευάλωτη, σε σχέση με άλλες. Ακριβώς αυτές οι ιδιαιτερότητες, είναι που συντελούν στο να εκτινάσσεται σε καλές περιόδους και αντιστρόφως να βυθίζεται με τις πρώτες δυσκολίες. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι, παρά τα πολύ μεγάλα κέρδη τους οι ελληνικές τράπεζες, έχουν περιορίσει δραστικά τη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, φοβούμενες την αδυναμία αποπληρωμής τους και νέες περιπέτειες με “κόκκινα” δάνεια, ενώ σκανάρουν διαρκώς τα υφιστάμενα, παρέχοντας, όπου θεωρούν ότι απαιτείται, επιπλέον όρους διευκόλυνσης.

*** Ακόμα και το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η παγκόσμια αγορά κατοικιών βρίσκεται σε σημείο καμπής. «Καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σφίγγουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στις τιμές, η εκτίναξη του κόστους δανεισμού και τα αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες αποτιμήσεις των κατοικιών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη πτώση των τιμών των κατοικιών», αναφέρει η έκθεση του Ταμείου για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μάλιστα, προβλέπει ότι σε ένα εξαιρετικά δυσμενές σενάριο, οι πραγματικές τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 25% τα επόμενα τρία χρόνια στις αναδυόμενες αγορές, έναντι 10% στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

*** Η επιβράδυνση της αγοράς κατοικίας ή ορθότερα η μείωση της ζήτησης κατοικιών, εύλογα θα συμπιέσει την συνολική οικονομική δραστηριότητα της χώρας, πλήττοντας τον κατασκευαστικό τομέα και τους προμηθευτές του, σε πρώτο επίπεδο. Με δεύτερο και ίσως σημαντικότερο, την αδυναμία αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων και την δημιουργία νέας γενιάς προβληματικών δανείων, με ότι αυτό συνεπάγεται, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Πολύ περισσότερο, αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι και οι εκτιμήσεις, ότι το 2023 θα είναι δυσκολότερο για όλες τις οικονομίες…

Η Κομισιόν και καθυστέρησε μήνες και εκτόξευσε στα ύψη το πλαφόν στο φυσικό αέριο

*** Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πολλάκις κατηγορηθεί είτε για ανικανότητα να χειριστεί ορθά και έγκαιρα σοβαρά προβλήματα και υποθέσεις είτε για προκλητικές κυριολεκτικά καθυστερήσεις στη λήψη κάποιων έστω αποφάσεων με… ίχνη κοινωνικής ευαισθησίας. Χθες, μετά από απαράδεκτη καθυστέρηση πολλών μηνών, που κόστισε σε όλες τις οικονομίες, φυσικά και στη δική μας, πλην της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ανακοίνωσε επιτέλους το ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

*** Η Κομισιόν όρισε, δηλαδή, ως βάση την τιμή των 275 ευρώ, σχεδόν… τριπλάσια τιμή δηλαδή, από τη σημερινή, στην οποία πρέπει να ανέβει η τιμή του TTF του χρηματιστηρίου ενέργειας της Ολλανδίας, για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Τίθεται και ως κριτήριο και το κόστος του LNG στις παγκόσμιες αγορές, μέσα από ένα σύνθετο σύστημα προσφοράς και ζήτησης συμβολαίων και παραγώγων. Πρόκειται για πρόταση φυσικά, για την οποία απαιτείται και η συμφωνία από τα κράτη μέλη. Ενδιαφέρουσες οι αντιδράσεις, από ποιες χώρες, προς ποιες κατευθύνσεις και γιατί. Θυμίζω ότι πρωτίστως μέχρι τώρα αντιδρούσε σφοδρά η Γερμανία, ακολουθούμενη από Ολλανδία και ακόμα 2-3 χώρες δορυφόρους της.

Η Πληροφορική στα…χάι της – και μάλλον το αξίζει. Αλλά, ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, ε;

*** Επανέρχομαι στον κλάδο Πληροφορικής, για τον οποίο σας έχω προϊδεάσει ότι θα έχουμε εξελίξεις και μάλιστα ηχηρές, υπό…προϋποθέσεις. Η εντυπωσιακή συμπεριφορά κάποιων μετοχών του κλάδου, ειδικά όταν αλλάζουν χέρια πακέτα μετοχών, φυσικά και δε μπορεί να είναι μία συγκυριακή κίνηση. Ούτε η ξαφνική αφύπνιση μετοχών, οι εταιρείες των οποίων σφύζουν από υγεία, ανεξαρτήτως ύψους μεγεθών. Γιατί μπορεί μία εισηγμένη του κλάδου να εμφανίζει μικρά κέρδη, αλλά ο ισολογισμός της να είναι καθρέφτης και οι προοπτικές της ιδιαίτερα θετικές.

*** Στον κλάδο θα πέσουν πάνω από 6,5 δισ. την επόμενη διετία, τα οποία με την αντίστοιχη μόχλευση τους θα φέρουν επενδύσεις, που κατά υπολογισμούς παραγόντων του κλάδου θα προσεγγίσουν τα 15 δισ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα… “μικρό Eldorado”, που θα αλλάξει άρδην τις ισορροπίες και τη σημερινή εικόνα του κλάδου και φυσικά θα αναδείξει τους νέους ισχυρούς πόλους, που θα καθ΄ ισχύσουν τα επόμενα χρόνια.

Αλαλούμ με τις άδειες δόμησης μικρών εκτάσεων

*** Αυτή η εικόνα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τη χορήγηση ή όχι αδειών δόμησης μικρών, εκτός σχεδίου οικοπέδων, που αφορά χιλιάδες εμπλεκόμενους, δεν είναι και η καλύτερη. Την πρώτη φορά, τους έθεσαν τελείως εκτός και ξεσηκώθηκαν…λαός και Κολωνάκι, γιατί εκτός σχεδίου δεν έχουν μόνο οι φτωχότεροι ή οι με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και πολλοί εύποροι ιδιοκτήτες παρόμοιων εκτάσεων.

*** Προ του κινδύνου να χαθούν…χιλιάδες ψήφοι, υπήρξε άμεση παρέμβαση από το Μαξίμου, προκειμένου το υπουργείο να βρει κάποια λύση, ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις. Και κυρίως να εξαλειφθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις, ειδικά σε μία κρίσιμη και σαφώς προεκλογική περίοδο και ενώ ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί περιόδους ανά την επαρχία. Κάπως έτσι φτάσαμε στη λύση (;) όχι της χρονικής παράτασης που ζητούσαν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες, αλλά στην παροχή δυνατότητας υποβολής αίτησης, που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα δόμησης, χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη.

Τράπεζες: Οι ασκοί έχουν ανοίξει από καιρό, το τοπίο θα είναι άλλο σε ένα χρόνο

*** Για τις επερχόμενες εξελίξεις στις τράπεζες, δεν έχετε παράπονο, το Radar.gr, σας ενημερώνει άμεσα και έγκαιρα και έγκυρα για τις εξελίξεις, τις συζητήσεις και τις επιδιώξεις αρκετών ενδιαφερομένων να αποκτήσουν μετοχική πρόσβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πέραν των Αράβων (PIF) για την Εθνική και των Ιταλών (ION) για την Πειραιώς, σε εξέλιξη βρίσκονται πολλά εκκολαπτόμενα deals, που δεν αφορούν μόνο τα ποσοστά που κατέχει στις τράπεζες το ΤΧΣ, αλλά και τα ποσοστά που κατέχουν άλλοι ιδιώτες μέτοχοι.

*** Αυτό που είναι δεδομένο και νομοτελειακό είναι το γεγονός πως σε διάστημα ενός περίπου χρόνου από τώρα, η σημερινή εικόνα, μετοχική κυρίως, αλλά και εταιρική, δεν θα είναι η ίδια. Η ανασυγκρότηση των ελληνικών τραπεζών, η απαλλαγή τους σε μεγάλο βαθμό από την πλημμυρίδα των κόκκινων δανείων και η επίτευξη εντυπωσιακών εν γένει κερδών στο εννεάμηνο εφέτος, έστω και αν για το 2023 υπάρχει…αυτοσυγκράτηση ως προς μία ανάλογη πορεία, τις έχουν καταστήσει πόλο έλξης ξένων κυρίως, αλλά και ορισμένων εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων. Για αυτό, μη σας εκπλήσσει το ότι βγαίνουν κατά διαστήματα προς τα έξω πληροφορίες ότι ο τάδε ενδιαφερόμενος μίλησε με τον δείνα μέτοχο κλπ. Υπάρχουν ακόμα πολλά… επεισόδια, μέχρι να υπάρξει και μερική ή ολική ολοκλήρωση του μελλοντικού έργου.

ΚΟΥΙΖ

Ποια ονόματα υποψηφίων – ανδρών και γυναικών – για καίριες θέσεις στις μικρές τράπεζες, κάνουν ένα… μικρό γύρο της αγοράς; Κάποια, αν ισχύουν οι πληροφορίες, συνιστούν μία…μεγάλη έκπληξη.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!