Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Όπως διαπιστώνετε, το πολιτικό σκηνικό γίνεται βαρύ, πολύ βαρύ!

Τα συμφέροντα έχουν απασφαλίσει κατά του Κυριάκου, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ που προφανώς έχει αποκτήσει ανοιχτή γραμμή, μέσα από γέφυρες που κάποιοι έχουν ρίξει, να σφυροκοπάει την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα!

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ήδη φέρεται να έχει αποφασίσει να προκηρύξει νωρίτερα τις εθνικές εκλογές και οι πληροφορίες λένε πως πρώτη επιλογή είναι το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου με δεύτερη επιλογή την Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου, μια εβδομάδα πριν την Κυριακή του Πάσχα!

Ωστόσο με αφορμή την σκανδαλολογία που αναπτύσσεται, η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός δέχεται συνεχείς εισηγήσεις για να προκηρύξει εκλογές εδώ και τώρα! Να προκηρυχθούν τον Νοέμβριο περί τα τέλη ή μέσα του Δεκέμβρη και να πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο!

Όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση των πραγμάτων! Αν θα υπάρξουν αποκαλύψεις που επιβεβαιώνονται ή θα παραμείνουν να σέρνονται λόγια του αέρα!

Ο κάθε πικραμένος- τελειωμένος νομίζει ότι τον παρακολουθούσαν!

Γιατί η μεγάλη πλάκα είναι, πως με αφορμή τις δήθεν υποκλοπές, ο κάθε πικραμένος – τελειωμένος που νομίζει ότι είναι κάποιος σημαντικός στο σύστημα, λέει ότι τον παρακολουθούσαν!

Όλα τα φαντάσματα του παρελθόντος, ξαφνικά απέκτησαν υπόσταση, τρομάρα τους!

Κάτι δημοσιογράφοι που ξέμειναν στην εποχή του Ανδρέα και μπλέκουν το σήμερα με το χθες, ενώ έχουν μάθει να κάνουν αρπαχτές κάτω από τη μύτη των αφεντικών τους!

Και κάποιοι πολιτικοί της κακιάς ώρας που πασχίζουν να δείξουν προς τα έξω ότι κατείχαν πληροφόρηση την οποία τους την υφάρπαζαν! Για να δούμε τι θα δούμε!

Τα σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και αυτοί που πράγματι έκαναν το παιχνίδι

Επειδή ξαφνικά ακούγεται ότι τα «σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ» εξαφανίστηκαν, «έκαναν φτερά» από το Μαξίμου, όπως διαρρέουν οι γνωστοί προβοκάτορες- πράκτορες- βαθιά λαρύγγια, διερωτώμαι όλοι αυτοί που σήμερα κάνουν κουμάντο στην αυλή του πρωθυπουργού, δεν έχουν μαζέψει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τις μέρες ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Αλήθεια, προεκλογικά, μέχρι και τις εκλογές του 2019, ποιος έκανε κουμάντο στο γραφείο του Μητσοτάκη;

Ποιος διένειμε το καυτό υλικό στους δημοσιογράφους και τους εκδότες για σκάνδαλα και «αρπαχτές»; Άρα, ποιος ξέρει για τυχόν σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ; Και γιατί δεν μιλάει;

Επιπλέον, ποιος ή ποιοι καθάρισαν τον Μίμη τον καμπούρα από τα δικαστικά; Αυτοί που έφυγαν ή αυτοί που έμειναν;

Ποιος δεν ήθελε να ανοίξει μέτωπο με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τα είχαν καλά με τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτοί που έφυγαν ή αυτοί που έμειναν; Ας μην συνεχίσω…

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τον «υπεράνω υποψίας» μιζαδόρο – διαμεσολαβητή για τα εξοπλιστικά!

Επειδή εσχάτως πολλά και διάφορα ακούγονται για πρόσωπα που τυχόν ενεπλάκησαν σε προμήθειες εξοπλιστικών και έπαιξαν ρόλο από την πλευρά των Γάλλων στα Rafalle και τις φρεγάτες, ενώ τώρα προσπαθούν να κάνουν παιχνίδι με τις κορβέτες, έχω την αίσθηση και την πληροφόρηση, ότι σύντομα θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Και θα αποκαλυφθεί πρόσωπο «υπεράνω υποψίας», της «καλής κοινωνίας» που προέρχεται από τα παραδοσιακά δεξιά τζάκια, ως διαμεσολαβητής – μιζαδόρος, που όπως εκ των πραγμάτων προκύπτει, αυτή είναι και η βασική επαγγελματική δραστηριότητα του! Συνεχίζεται…

Άσχετο 1

Το παπαδαριό ετοιμάζεται για νέο γύρο εκποίησης ιερών ατακτοποίητων ακινήτων διά μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών!

Με πρώτη την Βουλιαγμένη! Το καλύτερο φιλέτο! Οπότε λαμόγια, ψεύτο – εφοπλιστές, νταβατζήδες νοτίων Προαστείων και άλλοι πολλοί σπεύδουν να πάρουν θέση!

Άσχετο 2

Επιμένω ότι κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, δεν πρόκειται να κατακυρώσουν τον διαγωνισμό για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κανένα εκ των δύο υποψηφίων κοινοπρακτικών σχημάτων!

Για να ξέρετε, οι Ελληνοαμερικανοί που εμπλέκονται θεωρούνται παντελώς αναξιόπιστοι!

Δύσκολα θα βγει η “χειμερινή εξίσωση” στο ενεργειακό πρόβλημα της Ε.Ε.

*** Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη παραμένει το μεγάλο πρόβλημα, που έχει ανατρέψει ριζικά τα οικονομικά δεδομένα και έχει στείλει τον πανάκριβο λογαριασμό στους καταναλωτές και στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει βέβαια κατά σχεδόν 65% από το υψηλό όλων των εποχών του Αυγούστου. Παραμένουν όμως εξαιρετικά υψηλές. Οι αποθηκευτικοί χώροι στην Ε.Ε. έχουν γεμίσει και τα πλοία με φορτία LNG, είναι τώρα τόσα πολλά και – όπως σας ενημερώσαμε ήδη – περιμένουν υπομονετικά είτε τη σειρά τους να ξεφορτώσουν είτε να πωλήσουν σε καλύτερες τιμές αύριο, λειτουργώντας ουσιαστικά ως πλωτές αποθήκες…

*** Οικονομικοί αναλυτές, εξηγώντας τους φόβους τους, αναφέρουν ότι το αέριο γύρω στα 115 ευρώ ανά μεγαβατώρα εξακολουθεί να ισοδυναμεί περίπου με 180 δολάρια το βαρέλι, σε όρους πετρελαίου. Τα συμβόλαια, όμως, του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου είναι πάνω από το ισοδύναμο των 230 δολαρίων το βαρέλι. Αλλά, όπως εξηγούν, ακόμα και αν καταφέρει η Ευρώπη να ξεπεράσει με “λογικές απώλειες” (…) τους χειμερινούς μήνες, σε κάθε περίπτωση, τα γερμανικά αποθέματα φυσικού αερίου θα έχουν σχεδόν εξαντληθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως και τα αντίστοιχα των άλλων χωρών, ίσως αυτά και νωρίτερα του αναμενομένου, με ότι κι αν αυτό σημαίνει σε δελτίο ή περικοπές στην κατανάλωση.

Γαλλία, Κίνα, Ιαπωνία εξακολουθούν να αγοράζουν τεράστιες ποσότητες ρωσικού LNG

*** Οι ρωσικές αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκαν τον Οκτώβριο πλησιάζοντας επίπεδα ρεκόρ. Οι εξαγωγές LNG από τη Ρωσία σημείωσαν ετήσια αύξηση 1,1% τον Οκτώβριο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στη Ουκρανία. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατακόρυφη πτώση των ροών προς την Ευρώπη μέσω αγωγών, μετά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Δύσης και Κρεμλίνου.

*** Οι κορυφαίες χώρες εισαγωγής ήταν η Γαλλία, η Κίνα και η Ιαπωνία. Ειδικά οι αγοραστές στην Κίνα αύξησαν τις παραγγελίες ρωσικού LNG για να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις στην αγορά spot. Έχει σημασία να επισημανθεί ότι μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν άμεσες κυρώσεις στο ρωσικό LNG, αλλά η αύξηση των εξαγωγών δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση ενόψει του χειμώνα, καθώς ο κρύος καιρός θα αυξήσει την κατανάλωση και η παγκόσμια προσφορά φυσιολογικά θα μειωθεί. Κάποιες κυβερνήσεις, αλλά και ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ως επί το πλείστων, θέλουν να σταματήσουν είτε τις πρόσθετες αγορές είτε να σταματήσουν εντελώς τις παραλαβές από τη Ρωσία. Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά του καιρού, από εδώ και στο εξής.

Τα χειρότερα περιμένουν οι γερμανικές επιχειρήσεις

*** Η κατάσταση στη Γερμανία είναι λίγο πολύ γνωστή, καθώς η εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο ήταν μακράν η μεγαλύτερη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρωτόγνωρες συνθήκες για επιχειρήσεις και καταναλωτές επικρατούν ήδη, χωρίς ακόμα να έχει δείξει τις διαθέσεις του ο χειμώνας και χωρίς να δοκιμαστούν οι αντοχές των αποθηκών που έχουν σχεδόν γεμίσει. Οι φόβοι είναι υπαρκτοί, γεγονός που διαφαίνεται και από το πως βλέπουν τα πράγματα οι Γερμανοί βιομήχανοι.

*** Ποτέ, λοιπόν, δεν ανησυχούσαν τόσο πολύ για τις πωλήσεις τους οι γερμανικές εταιρείες, καθώς η ενεργειακή κρίση τους δημιουργεί προβλήματα και στην παραγωγή με τα αυξημένα κόστη, αλλά και στις εξαγωγές, λόγω των υφεσιακών καταστάσεων της παγκόσμιας οικονομίας. Φοβούνται και δικαίως ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, αναμένοντας τις εξελίξεις κατά τους επόμενους μήνες.

*** Σύμφωνα με έρευνα που έγινε μόλις προ ημερών, περίπου το 52% των γερμανικών επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση των δραστηριοτήτων του κατά τους επόμενους 12 μήνες. Τα στοιχεία αυτά που καταδεικνύουν το κλίμα υπό το οποίο εργάζονται και προγραμματίζουν οι εταιρείες, προέκυψαν από δημοσκόπηση σε 24.000 επιχειρήσεις, που διεξήχθη από την Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων. Και, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά των τελευταίων δεκαετιών, μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 8% δήλωσε ότι αναμένει βελτίωση των πωλήσεων του. Ουσιαστικά, πρόκειται για τις χειρότερες προβλέψεις που έχουν γίνει από το 1985!

Πυρ και μανία Σταϊκούρας-Χατζηδάκης για τις ασφαλιστικές εισφορές

*** Μαθαίνω εξ εγκύρου πηγής, ότι κυρίως ο Σταϊκούρας, αλλά και ο Χατζηδάκης είναι έξαλλοι με όσους από το κυβερνητικό στρατόπεδο προωθούν την ιδέα του παγώματος των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών. Αυξήσεις που ήταν προγραμματισμένες και έχουν τη σφραγίδα Βρούτση, αλλά που φορείς της αγοράς, όπως το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, ζητούν να παγώσουν τουλάχιστον προσωρινά, ενώ ζητά και νέα ρύθμιση 120 δόσεων για να μπορέσουν οι βιοτέχνες και επαγγελματίες να ανταπεξέλθουν.

*** Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι μόνο οι φορείς (που κατά ορισμένους κυβερνητικούς συμβούλους είναι… βαλτοί), αλλά πολιτικά και κομματικά στελέχη, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη, που ζητούν ακριβώς το ίδιο, εξοργίζοντας ιδίως τον Σταϊκούρα. Ο οποίος λέγεται ότι δεν τηλεφώνησε ο ίδιος στην διαφοροποιούμενη και σε άλλες περιπτώσεις βουλευτή, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί, αλλά το… καθήκον αυτό ανέλαβε ο πιο ήπιος Χατζηδάκης – ο ίδιος ή κάποιος συνεργάτης του δεν είμαι βέβαιος. Αποτέλεσμα, πάντως, δεν υπήρξε όπως μου μεταφέρουν, τουναντίον…

Επιστολή

Κύριε υπουργέ της Αναπτύξεως, μάλλον σας παρέσυρε ο ενθουσιασμός από την ανάδειξη της χώρας σε πρώτη παγκοσμίως, σε σχέση με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος από το 2019, ανεβαίνοντας 16 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2021 η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι στην ίδια εκδήλωση, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΒ, είπατε το…ιστορικό (λάθος;) ότι «συχνά στη Βουλή ακούω ότι είμαστε ”κυβέρνηση του ΣΕΒ”. Όταν μου το λένε εμένα αυτό, το θεωρώ τίτλο τιμής και όχι κατηγορία». Προσέξτε, δεν ψηφίζουν μόνο οι βιομήχανοι και έρχονται εκλογές, οι οποίες ποτέ δεν ήταν…προσωπικές.

ΚΟΥΙΖ 1

Αλήθεια, πότε θα δούμε αναλυτικά και τις δύο εκδοχές των business plan που απέστειλαν οι τράπεζες στον SSM, δηλαδή τις παραδοχές και τα νούμερα του βασικού σεναρίου, αλλά και του δυσμενούς σεναρίου, πολύ περισσότερο;

ΚΟΙΥΖ 2

Ποιο στέλεχος του ΤΧΣ φοβούνται περισσότερο οι τράπεζες και γιατί; Ίσως επειδή είναι…ξένος, θα μπορούσε να είναι μία πιθανή απάντηση, αλλά δεν αρκεί.

Οι παράμετροι του deal της Intracom Defence, που “ψήνεται”

*** Πηγές που συνήθως έχουν καλή πληροφόρηση γύρω από τα τεκταινόμενα στον όμιλο της Intracom, μου μετέφεραν την πληροφορία ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης, αφενός δεν βιάζεται, να πάρει αποφάσεις, σχετικά με την τύχη της Intracom Defence. Αφετέρου αυτό που συζητά με δύο κυρίως ξένους ενδιαφερόμενους, είναι όχι να πουλήσει όλο το πακέτο και να φύγει, όπως συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση της Ιντρακάτ, αλλά να παραμείνει με ένα σημαντικό ποσοστό, εκχωρώντας και το μάνατζμεντ της εξειδικευμένης και περιζήτητης από μεγάλα ξένα σπίτια θυγατρικής του ομίλου

*** Ταυτόχρονα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η προοπτική αυτόνομης εισόδου της Intracom Defence σε ξένο χρηματιστήριο (Λονδίνο ή Φρανγκφούρτη), αλλά μετά την πραγματοποίηση του deal και αφού προηγηθεί μία αρκετά γενναία αύξηση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα καλύψει ο ξένος όμιλος, αποκτώντας όπως προαναφέραμε και το μάνατζμεντ. Αυτά μου μετέφεραν και σας μεταφέρω και αμαρτίαν ουκ έχω αγαπητέ Πρόεδρε

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!