*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Των τραπεζών το ανάγνωσμα σήμερα προσέξτε το, θα έχει πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια, για την οποία το Radar.gr σας ενημερώνει πρώτο, έγκαιρα και έγκυρα, δεν έχετε παράπονο, ε;!

Ο …δικηγόρος πίσω από το deal της Attica bank με την Ellington!

Σας έχω γράψει και το επαναλαμβάνω: κομβικό ρόλο στην υπόθεση της Τρ. Αττικής έχει παίξει η Ειρήνη Μαραγκουδάκη, εκπρόσωπος της Ellington και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της τράπεζας, η οποία γεφύρωσε τις σχέσεις με το ΤΜΕΔΕ και οδήγησε σε επιτυχή έκβαση το όλο ζήτημα!

Ωστόσο πρέπει να ομολογήσω, ότι πολύ σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της Attica bank και υπέρ των συμφερόντων των Αμερικανών έπαιξε και ο …δικηγόρος! Ένας είναι ο δικηγόρος, μη με ρωτάτε αστεία πράγματα!

Προσωπικός φίλος του Γιάννη Στουρνάρα από παλαιότερες κυβερνήσεις, κολλητός του πρωθυπουργικού ζεύγους!

Ο δικηγόρος στα μέσα και στα έξω του Μαξίμου, στα μέσα και στα έξω της Επ. Κεφαλαιαγοράς και πάει λέγοντας!

Εμένα είναι φίλος μου, οπότε χαίρομαι με τις επιτυχίες του. Για άλλους, ζηλιάρηδες και φθονερούς τύπους της πιάτσας, δεν είμαι και τόσο σίγουρος!

Ο ρόλος Πατέλη και Λινάτσα στην υπόθεση της Τρ. Αττικής. Η σχέση των δύο ανδρών έρχεται από το παρελθόν!

Επειδή δεν θέλω να είμαι άδικος και επιθυμώ να αποδίδω τα του καίσαρος τω καίσαρι, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω την δραστική συμμετοχή στην επίλυση του ακανθώδους project δύο ακόμη προσώπων: του Αλέξη Πατέλη, οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού ο οποίος πάντα χώνεται όπως λένε οι κακές γλώσσες του Μαξίμου, ακόμη και εκεί που δεν τον σπέρνουν και ενός «παράγοντα» της αγοράς ονόματι Λινάτσα (φοβερό όνομα, σε παραπέμπει σε βέβαιη επιτυχία) που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι πάντα μέσα σε όλα τα κόλπα!

Τώρα, τι σχέση έχουν ο Πατέλης με τον Λινάτσα δεν γνωρίζω. Μου λένε όμως ότι η επαφή τους έρχεται από το παρελθόν, κατά το οποίο συνεργαζόντουσαν στενά! Και η αμοιβαία εκτίμηση του ενός για τις ικανότητες του άλλου, κρατάει προφανώς μέχρι και σήμερα!

Αφού Στουρνάρας και Μητσοτάκης πίστεψαν τον Πανταλάκη ότι το άνοιγμα ήταν 150-200 εκατ. καλά να πάθουν! Οι εκτιμήσεις του τραπεζίτη Θόδωρου έπεσαν έξω μόλις 450 εκατ.

Πάντως, για να ξέρουμε τι λέμε, αφού ο Διοικητής της ΤτΕ και ο πρωθυπουργός πίστεψαν τις εκτιμήσεις Πανταλάκη ότι το άνοιγμα της Τρ. Αττικής ήταν μόνο 150-200 εκατ. καλά να πάθουν. Και δεν είναι άμοιροι ευθυνών!

Από εκεί και πέρα όμως, είναι πραγματικά απίστευτο πώς ο Θόδωρος Πανταλάκης έπεσε έξω στους υπολογισμούς του κατά 450 εκατ. ευρώ!!!

Η τρύπα ήταν 650 εκατ. και αυτός την υπολόγιζε μάξιμουμ 200!!!

Είναι δυστυχώς αυτό που λέμε, εκτός τόπου και χρόνου!

Εντυπωσιακή και άρτια οργανωμένη η εκδήλωση – τελετή εγκαινίων της Lamda! Ομολογώ ότι δεν το περίμενα!

Ξέρετε, πολύ καλά μάλιστα, ότι όλο αυτό το σύστημα της Lamda development δεν το συμπαθώ ιδιαιτέρως (είδατε τι ευγενής έχω γίνει!!!).

Γιατί δεν έχω σχεδόν καμία εκτίμηση των ικανοτήτων τους, με τις εξαιρέσεις βέβαια σοβαρών τεχνοκρατών και στελεχών, δεν αφορίζουμε ούτε ισοπεδώνουμε τα πάντα!

Για να δείτε λοιπόν ότι είμαστε ακριβοδίκαιοι και όχι μηδενιστές, οφείλω να ομολογήσω ότι η εκδήλωση – τελετή εγκαινίων του Ελληνικού, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, ήταν πραγματικά εξαιρετικά οργανωμένη και άρτια από κάθε άποψη, ακόμη και στην πιο μικρή λεπτομέρεια! Και δεν ήταν απλό, ούτε εύκολο! Πάντα τέτοια.

Δύναμη να έχουν οι άνθρωποι να οργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις υπό πραγματικά δύσκολες συνθήκες! Γιατί, μεταξύ μας, νέα εντυπωσιακά και luxury κτίρια δεν βλέπω στο άμεσο μέλλον να ανεγείρονται.

Οπότε η δουλειά θα εξακολουθήσει να παραμένει δύσκολη.

Μπράβο όμως, γιατί εξασφάλισαν καλούς συνεργάτες, έστω σε αυτό το (σημαντικό είναι η αλήθεια) κομμάτι. Γιατί οι εντυπώσεις είναι αυτές που μένουν στο τέλος της ημέρας!

Τεράστια εξαγορά στο βιοαέριο

*** Μόλις χθες σας έλεγα για τις επενδύσεις σε βιοαέριο και βιομεθάνιο, τις οποίες η χώρα μας, αντί να ενισχύει μέσω των αρμόδιων φορέων, ουσιαστικά τις εμποδίζει, αφήνοντας το πλαίσιο λειτουργίας παρόμοιων μονάδων σε ελλιπή τουλάχιστον μορφή και αγνοώντας την άμεση αναγκαιότητα στροφής σε καθαρές και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και με πολλαπλά μάλιστα οφέλη σε ενέργεια και αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Και τα εντυπωσιακά από κάθε άποψη νέα ήρθαν από έξω.

*** Η BP, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει την αμερικανική Archaea Energy, εταιρεία παραγωγής βιοαερίου (RNG), καθώς προχωρά στην εξαγορά της για περίπου 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά παρόμοιας επιχείρησης που καταγράφηκε ποτέ, ξεπερνώντας την εξαγορά των 3,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Chevron από την εταιρεία παραγωγής βιοντίζελ Renewable Energy Group νωρίτερα φέτος. Σημειώστε ότι η BP έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της και αρχίζει να το κάνει πράξη.

*** Η εξαγορασθείσα Archaea Energy λειτουργεί 50 εγκαταστάσεις RNG σε όλες τις ΗΠΑ και η BP στοχεύει να πενταπλασιάσει την παραγωγή της έως το 2030. «Αυτό είναι ένα προϊόν που θέλουν οι πελάτες μας. Υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για αυτό το προϊόν σήμερα από ό,τι υπάρχει προσφορά», επεσήμανε ο CEO της BP, κ. Λούνεϊ, προσθέτοντας ότι ο τομέας του βιοαερίου αναμένεται να αυξηθεί 25 (!) φορές μέχρι το 2050.

ΚΟΥΙΖ 1

Για ποια κατασκευαστική εταιρεία, εισηγμένη, υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για “κάτι παραπάνω από μία συνεργασία σε έργα”, από άλλη εισηγμένη του ίδιου ευρύτερου κλάδου;

ΚΟΥΙΖ 2

Πάει πολύς καιρός από τότε που ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε ποσοστό στην Alpha Bank. Τώρα έχει υπερβάλλουσα ρευστότητα, λόγω ΙΝΤΡΑΚΑΤ και σε λίγο, λόγω INTRACOM DEFENCE, ακόμα μεγαλύτερη. Λέτε, να παρκάρει κάποια από τα ποσά αυτά σε… “τραπεζική θυρίδα”; Και αν ναι, σε ποια;

Οι φιλικές σχέσεις, θα μείνουν εκεί;

*** Χρηματιστηριακός παράγων, που γνωρίζει καλά γύρω από τις σχέσεις μεταξύ εταιρειών, φυσικά και μεταξύ των μεγαλομετόχων τους, συζητώντας για τις συζητήσεις Κούτρα – Συνατσάκη της Δομικής, μεταξύ άλλων μου ανέφερε (στο άσχετο, μπορεί, πιθανόν και ίσως) ότι οι σχέσεις Δομικής και ΕΚΤΕΡ (το τρίτο μέρος, που ας έλεγα προ ημερών για το εκκολαπτόμενο deal) είναι άριστες. Μάλιστα. Καμία αντίρρηση. Η διαμόρφωση της νέας έδρας πάντως στο Μαρούσι, προχωράει. Συνεπώς, λογικά θα πρέπει να προχωράει και το deal…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!