*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Κουίζ : Ντίν ντον, ντιν ντον!

Σε Ιωνικό έργο το οποίο ανέλαβε προσφάτως η Τέρνα, ποιος πλήρωσε άραγε την μελέτη;

Αληθεύει ότι έπεσαν τηλεφωνήματα «άνωθεν» σε επώνυμους επιχειρηματίες για να μπουν στην αύξηση της Παγκρήτιας; Μήπως ήταν το Μαξίμου; Μήπως η Τράπεζα της Ελλάδος;

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, ότι κατά τις τελευταίες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Παγκρήτιας, ειδικά από την Παρασκευή έως και την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, «έπεσαν» άνωθεν πολλά τηλέφωνα σε επώνυμους μεγαλοεπιχειρηματίες προκειμένου να πειστούν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου!

Άλλοι δέχτηκαν, πολύ λίγοι, άλλοι, η συντριπτική πλειονότητα, δεν το συζήτησαν καν!

Από πού λοιπόν λέτε να «έπεσαν» τα τηλέφωνα; Ποια είναι άραγε τα κέντρα εξουσίας τις παρεμβάσεις των οποίων αποκαλούμε «άνωθεν»; Μήπως το Μαξίμου; Μήπως η Τράπεζα της Ελλάδος;

Φήμες: μια ισχυρή κυρία στο ΔΣ της Παγκρήτιας! Πρόταση στην Έλλη Στάη από την Διοίκηση της τράπεζας!

Φημολογείται εντόνως ότι οι ισχυροί άνδρες της Παγκρήτιας, μετά το φιάσκο της αύξησης κεφαλαίου και αφού ο εφοπλιστής Ν. Μουνδρέας μολονότι δεν απέκτησε το πακέτο μετοχών του Θόδωρου Αγγελόπουλου, συμμετείχε τελικώς με το ποσόν των 3,5 εκατ. ευρώ που κατέβαλε στις προεγγραφές, σκέφτονται για να τον δελεάσουν και να μην ζητήσει τα λεφτά του πίσω, να του προτείνουν να συμμετάσχει με θέση στο ΔΣ της συνεταιριστικής τράπεζας η σύντροφος του κυρία Έλλη Στάη, γνωστή τηλεπαρουσιάστρια! Λέτε;

Προχωρούν οι συζητήσεις Κούτρα – Συνατσάκη (Δομική Κρήτης) ερωτηματικό η ΕΚΤΕΡ

*** Μπορεί να κόπασε κάπως ο θόρυβος και η ενασχόληση με τις νέες προσπάθειες του Δημήτρη Κούτρα, του παλαίμαχου και πολύπειρου παράγοντα των κατασκευών, να δημιουργήσει νέο κατασκευαστικό μετερίζι, αλλά σας πληροφορώ ότι, όπως μαθαίνω από καλά πληροφορημένη πηγή, οι συζητήσεις του με τεχνικές εταιρείες “βρίσκονται σε καλό δρόμο”. Μάλιστα, οι επαφές με την εισηγμένη εταιρεία Δομική του Γιώργου Συνατσάκη, έχουν προχωρήσει πολύ, “προοδεύουν με ταχύτητα”, σύμφωνα με την πηγή μου και σύντομα εκτιμά ότι θα υπάρξει και οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο – προς το παρόν – πλευρών.

*** Και λέω δύο πλευρών, γιατί κάπου…εμφιλοχωρεί και η περίπτωση εμπλοκής τρίτου παίκτη, που δεν είναι άλλος από την εισηγμένη ΕΚΤΕΡ, αν προχωρήσει το αρχικό σχέδιο, στο οποίο “συνομολόγησαν μεν κατ΄αρχήν όλοι”, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι “χρειάζεται ακόμα δουλειά, υπομονή και υποχωρήσεις, για να ευδοκιμήσει”. Πάντως, στην οδό Κηφισίας, κάπου κοντά στο Μαρούσι, νοικιάστηκαν ήδη γραφεία, στα οποία θα στεγαστεί το νέο σχήμα, με όποια μορφή αυτό λάβει τελικά, γεγονός που μαρτυρά την πρόοδο των συνομιλιών.

*** Υπενθυμίζω ότι ο Κούτρας έχει δική του μικρή εργοληπτική εταιρεία, την Αχάτης, με την οποία δραστηριοποιείται σε υπεργολαβίες και μικρά σχετικά τεχνικά έργα, την οποία θα εισφέρει στο νέο, υπό δημιουργία σχήμα, εφόσον βέβαια πάρουν σάρκα και οστά τα σχέδια δημιουργίας μίας μεσαίου μεγέθους δυναμικής κατασκευαστικής εταιρείας, ικανής να διεκδικήσει κομμάτι από τα σχεδιαζόμενα έργα, σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό, βέβαια, το σχέδιο, για να καταστεί δυνατό, “απαιτεί” και τη σύμπραξη της ΕΚΤΕΡ, ή έστω άλλης μεσαίου μεγέθους κατασκευαστικής εταιρείας, όχι κατ΄ανάγκην εισηγμένης, εφόσον υπάρχει η Δομική στο όλο εγχείρημα. Νεότερα, προσεχώς.

Νομοθετεί η κυβέρνηση – Κερδίζουν οι servicers

*** Νεότερα από το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των πλειστηριασμών που πραγματοποιούν οι servicers. Όπως σας είχα πει έχουν ξεσηκωθεί και εταιρείες διαχείρισης και τράπεζες, προκειμένου να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση υπέρ τους, η οποία να βάζει τέλος σε θετικές αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών, με βάση δύο εκ διαμέτρου αντίθετες νομολογίες, μία του 2003 και μία του 2015. Προς το τέλος της άλλης εβδομάδας θα είναι έτοιμη η σχετική τροπολογία από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες και εφόσον πάρει το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους οικονομικούς συμβούλους του πρωθυπουργού, θα κατατεθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω.

*** Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν ανενόχλητοι πλέον οι διαχειριστές να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς, καθώς έχουν μείνει πίσω στους στόχους τους – που είναι, θυμίζω και κυβερνητικοί στόχοι/υποχρεώσεις έναντι των θεσμών – ενώ θα εκλείψουν και οι φόβοι ισχυρών σεισμικών δονήσεων του όλου project των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων και φυσικά του “Ηρακλή”. Προφανώς, θα υπάρχει και αναδρομική ισχύς στην τροπολογία που θα κατατεθεί, για να υπάρξει συνολική προστασία. Πρέπει, βέβαια, να επισημάνω, ότι τα πάντα θα κριθούν οριστικά, όταν φτάσει στον Άρειο Πάγο και πάλι, έστω και μία υπόθεση δανειολήπτη, που θα αμφισβητεί τις ενέργειες των servicers…

Το μεγάλο πάρτι στα ναύλα συνεχίζεται… 400 χιλιάδες τη μέρα ζητάνε οι εφοπλιστές για μεταφορά LNG!

*** Για τις τιμές, στις οποίες έχουν εκτοξευθεί τα ημερήσια ναύλα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τα ακούτε και τα διαβάζετε. Μιλάμε για μεγάλο πάρτι, κυριολεκτικά, με…χορηγό τις απίστευτες και τραγικά αποτυχημένες επιλογές της Ε.Ε. γύρω από το ενεργειακό πρόβλημα. Χαράς ευαγγέλια βέβαια για τους εφοπλιστές που ζητάνε ακόμα και πάνω από 400.000 (!) την ημέρα για ναύλωση σκάφους τους και μεταφορά LNG.

*** Οι προβλέψεις, μάλιστα, κάποιων αναλυτών του διεθνούς κλάδου ναυτιλιακών μεταφορών ανεβάζουν το ημερήσιο ναύλο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμα και κοντά στο ένα (1) εκατομμύριο δολάρια!!! Πρόκειται για μία απολύτως άναρχη κατάσταση κερδοσκοπίας, η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να ανακοπεί. Τουναντίον, είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο, να ψάχνουν πολλές χώρες να ναυλώσουν πλοία μεταφοράς LNG και να μην βρίσκουν, ακόμα και σε αυτές τις άνευ προηγουμένου εξωφρενικές τιμές. Ακόμα και αν βρούν, αντιλαμβάνεστε που θα εκτοξευτούν οι λογαριασμοί προς τους καταναλωτές της οποιασδήποτε χώρας…

…και ο Πούτιν προτείνει την Τουρκία ως κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη

*** Είτε το εννοεί πράγματι είτε είναι στρυμωγμένος από έλλειψη εσόδων, ο Πούτιν ανέλαβε και πάλι πρωτοβουλίες προς την Ε.Ε., προτείνοντας εναλλακτικές οδούς διέλευσης του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε σε ενεργειακο φόρουμ πο διεξάγεται στη χώρα του ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream, προκειμένου να δημιουργήσει στην Τουρκία έναν μεγάλο ενεργειακό κόμβο αερίου για την Ευρώπη, ή ακόμη να χρησιμοποιήσει το μοναδικό άθικτο τμήμα του Nord Stream 2 για να εφοδιάσει την ΕΕ. «Αυτό, βέβαια, αν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται. Και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να εφαρμοστεί, βέβαια», είπε.

*** Την πρόταση Πούτιν ανέλυσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος, μιλώντας στο ίδιο ενεργειακό συνέδριο (Russian Energy Week) δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της κατασκευής πρόσθετων γραμμών στον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή είναι μια από τις επιλογές που θα εξεταστεί. Θα δουλέψουμε πάνω στην ιδέα αυτή». Ο δε διευθύνων σύμβουλος της κρατικά ελεγχόμενης Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, επανέλαβε την πρόταση Πούτιν για την δημιουργία ενεργειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία και παράλληλα εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρει η Ευρώπη να επιβιώσει τον χειμώνα με τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει.

*** Αλήθειες ή εκβιασμός ή και τα δύο; Ιδιαίτερη σημασία έχουν, όμως και οι επισημάνσεις του για την κατάσταση σε Ευρώπη και Γερμανία, που πρέπει να προβληματίσουν. Ο Μίλερ ανέφερε ότι το φυσικό αέριο που διαθέτει η Γερμανία στις υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης επαρκεί για 2 -2,5 μήνες. Και προειδοποίησε την Ευρώπη για τις συνέπειες που θα υποστεί, αρνούμενη το ρωσικό φυσικό αέριο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» για το ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει τον χειμώνα, βασιζόμενη στις τρέχουσες ποσότητες φυσικού αερίου που έχει αποθηκεύσει.

Ένα μεγάλο…αλώνι όλο το Αιγαίο, το Κρητικό και το Ιόνιο πέλαγος. Το λαθρεμπόριο σιτηρών και λιπασμάτων δίνει και παίρνει κάτω από τη μύτη των αρχών

*** Σας έχω αναφέρει έγκαιρα και από καιρό από αυτή εδώ τη στήλη ότι στις θάλασσές μας γίνεται μεγάλο γλέντι, με τα σιτηρά και τις μεταφορτώσεις και τις… μεταμορφώσεις δελτίων αποστολής, εντολέων και παραληπτών φορτίων. “Έχουν εδώ και μήνες καταστεί το Αιγαίο, το Κρητικό και το Ιόνιο πέλαγος, ένα τεράστιο…αλώνι, όπου τα στάρια από αλλού ξεκινάνε, άλλη τοποθεσία αποστολής εμφανίζεται στη συνέχεια, για αλλού είναι ο αρχικός προορισμός τους και αλλού τελικά πηγαίνουν”! Το ίδιο αντίστοιχα συμβαίνει και με τα λιπάσματα!!!

*** Αυτή είναι η μαρτυρία παράγοντα του κλάδου αλεύρων, ο οποίος μαθαίνω προσέφυγε στο Λιμενικό ζητώντας ελέγχους, γιατί και ο ίδιος “έχασε” φορτία! Η απάντηση πο πήρε, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν ότι “δεν μπορούν να κάνουν τον αστυνόμο και για αυτό το θέμα” και μόνο με εντολή του αρμόδιου υπουργού θα μπορούσαν κάποια στιγμή να διενεργήσουν περιορισμένους έστω ελέγχους. Κάποιοι θησαυρίζουν κι ας είναι πολύ…θρησκευόμενοι.

*** Μην απορείτε, λοιπόν, που έχουν κλείσει πάνω από 200 φούρνοι ήδη, ενώ ακολουθούν και άλλοι, είναι και αυτός ένας από τους σοβαρούς λόγους που δεν άντεξαν το κόστος των πρώτων υλών, που δεν είναι φυσικά μόνο το αλεύρι. Όσο για τη μάχη μεταξύ των μεγάλων αλευροβιομηχανιών, για προσέλκυση πελατείας από τις μικρότερες βιομηχανίες του κλάδου, που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες προμηθειών των πελατών τους, μαίνεται… ανελέητη.

ΚΟΥΙΖ

Παλιός και έμπειρος χρηματιστής, που τώρα παίζει μόνο (;) επιχειρηματικά, τι γύρευε με δύο ακόμα συνεργάτες του, σε μεγάλη χρηματιστηριακή, που όμως φλερτάρει με άλλον παίκτη της αγοράς; Σφήνα ή…απλώς σύμπτωση;

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Κάπως ψύχρανε, αλλά ακόμα μια χαρά είναι οι θερμοκρασίες. Την καλημέρα μου!