Όταν ο θύτης παρουσιάζεται ως θύμα: Στα άκρα κόντρα της κυβέρνησης με τα Σούπερ Μάρκετ – Πως ο κλάδος κυριαρχεί, έχοντας τεράστιους τζίρους, και επιβάλλει προκλητικά τις απόψεις του σε ολόκληρο το οικονομικό οικοδόμημα (καταναλωτές- λιανικό και χονδρικό εμπόριο- βιομηχανίες)!
Το «καμπανάκι» που χτυπά το πρόβλημα της λειψυδρίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της υπεράντλησης υδάτων για αγροτικές , τουριστικές και βιομηχανικές χρήσεις είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Ήδη για την Αττική, ο χρονικός ορίζοντας έχει μειωθεί δραματικά και σύμφωνα με τους γεωλόγους και τους μετεωρολόγους , ο υδροφόρος ορίζοντας στην Αττική και στους γειτονικούς δήμους που τροφοδοτούν την Αττικη θα μειωθεί στο μισό μέχρι και το 2027.
Αντίστοιχα μεγάλα προβλήματα έχουν σχεδόν όλες οι τοπικές εταιρείες ύδρευσης ανά την ελλαδική επικράτεια.
Ειδικά στις τουριστικές περιοχές , αλλά και στις αγροτο- βιομηχανικές, το πρόβλημα είναι εντονότατο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Συνεργασία 3 υπουργείων για το «μοντέλο ΔΕΗ»
Σε πολιτικό επίπεδο, αναμένεται η συνεργασία 3 υπουργείων για να προχωρήσει το «μοντέλο ΔΕΗ» για την ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υποδομών που ουσιαστικά θα συντονίσουν τις δράσεις της ΕΥΔΑΠ.
Δράσεις που θα αφορούν και την καλύτερη οργάνωση , που περιλαμβάνει και την είσοδο αρκετών δημοτικών εταιρειών ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ (ειδικά σε νησιά) , την ανακατασκευή των δικτυων ύδρευσης και αφαλάτωσης καθώς και την κατασκευή νέων υποδομών συγκέντρωσης ύδατος και ελέγχου κατανάλωσης.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί και η εμπειρία από τις αντίστοιχες εταιρείες ύδρευσης ξένων κρατών (ειδικά σε Ιταλία, Γαλλία , Ισπανία) που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα λειψυδρίας.
Το «μοντέλο ΔΕΗ» είναι αυτό που περιγράψαμε πάνω, δηλαδή θα ενταχθούν αρκετές δημοτικές εταιρείες ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ.
Με την υιοθέτηση του νέου μοντέλου, όλα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, από τα δίκτυα και τα αντλιοστάσια έως τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, θα περάσουν στον έλεγχο των τριών μεγάλων εταιρειών.
Οι τοπικοί φορείς είτε θα ενσωματωθούν πλήρως είτε θα μετατραπούν σε θυγατρικές, με αποτέλεσμα οι δήμοι να χάσουν σημαντικές αρμοδιότητες.
Αυτή η προοπτική έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την ΚΕΔΕ.
Η απάντηση από την κυβέρνηση είναι ότι από την στιγμή που λειψυδρία πλήττει όλη την Ελλάδα, οι τοπικες δημοτικές εταιρείες ύδρευσης όση χρηματοδότηση και να πάρουν θα καταρρεύσουν εάν δεν ενταχθούν σε μεγάλα σχήματα.
Αυξήσεις τιμολογίων, ομολογιακό δάνειο και νέοι τρόποι υπολογισμού χρεώσεων
Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις των επενδύσεων αυτές, θα προέλθουν και μέσα από ευρωπαικές επιδοτήσεις μέσω Τ.Α.Α , από μικρές ανατιμήσεις στα τιμολόγια που θα ξεπερνούν τον ετησιοποιημένο προϋπολογισμό (περίπου στο 5%) για το 2026-2027 , ομολογιακό δάνειο αλλά και προφανέστατη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των καταναλώσεων και των χρεώσεων.
Λύματα και αποχετεύσεις
Ταυτόχρονα εκτός από το πρόβλημα των υδάτων, υπάρχει το πρόβλημα των λυμάτων (αποχετεύσεων) που πρέπει να λυθεί άμεσα σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής που ανήκουν στην περιφέρεια ελέγχου της.
Ενδεικτικά , στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021-2027, εντάσσεται η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακάθαρτων σε περιοχές της Βόρειας Αττικής που στερούνται σήμερα αποχετευτικού δικτύου, με απόφαση που υπέγραψε προ διμήνου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.
Συγκεκριμένα, με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, συνολικού προϋπολογισμού 39.007.917 ευρώ, θα κατασκευαστούν και θα παραδοθούν σε πλήρη λειτουργία βαρυτικά εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων, τα απαιτούμενα αντλιοστάσια και οι αγωγοί τους, καθώς και οι εξωτερικές διακλαδώσεις ιδιωτικών συνδέσεων στις περιοχές: Καλλιθέα Πεντέλης και Νταού Πεντέλης – συμπεριλαμβανομένης και της Ιεράς Μονής Παντοκράτορα- Καπανδριτίου, Αφιδνών, Πολυδενδρίου και Μικροχωρίου του Δήμου Ωρωπού.
Τα λύματα θα οδηγούνται προς επεξεργασία είτε στο ΚΕΛ Ψυττάλειας είτε στο νέο ΚΕΛ Ραφήνας Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδας. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και δικαιούχος ορίστηκε η ΕΥΔΑΠ.
Ασφαλιστικές Εταιρίες: Έσπασαν την συμφωνία με την κυβέρνηση και προχωρούν σε μονομερείς αυξήσεις άνω του 7% στα συμβόλαια υγείας – Γιατί δεν υπάρχει έλεγχος και πρόστιμα; Ο ρόλος των συστημικών τραπεζών, οι οφειλές από το claw back και το rebate και οι αμοιβές των γιατρών!
Η «συμφωνία κυρίων» που είχε συναφθεί το α’ τρίμηνο 2025 μεταξύ του ΥΠΑΝ κ. Θεοδωρικάκου και των ασφαλιστικών εταιρειών (ΕΑΕΕ) προκειμένου οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας να μην ξεπερνούν το 7%, φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν εν γνώσει της κυβέρνησης.
Ήδη οι περισσότερες ασφαλιστικές που έχουν κλάδους υγείας έχουν προχωρήσει μονομερώς σε μεγάλες αυξήσεις και στα ασφάλιστρων των ισοβίων προγραμμάτων και στα ετησίως ανανεούμενα , αιτιολογώντας τες με τις αυξήσεις των κλινικών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του radar.gr, οι αυξήσεις πλέον μέσα στο 2025 έχουν προσεγγίσει πάλι το 14-17% και έγιναν σε μία ή δύο δόσεις. Και μπορεί να υπήρξε μία άτυπη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ασφαλιστικών αλλά σαφέστατα η κυβέρνηση (ΥΠΑΝ) και γνωρίζει τις αυξήσεις και αποφεύγει να βάλει πρόστιμα. Άλλωστε το γεγονός ότι πλέον οι μεγάλες ασφαλιστικές βρίσκονται σε συνεργασία με τις συστημικές τράπεζες, δυσκολεύει την επιβολή μεγάλων προστίμων.
Οι ασφαλιστικές λένε ξανά ότι οι κλινικές φταίνε για τις αυξήσεις. Όμως και τις ιδιωτικές κλινικές αποφεύγει να ελέγξει η κυβέρνηση, γνωρίζοντας τις ανατιμήσεις (ιατρικό πληθωρισμό), καθώς υπάρχουν οφειλές από το claw back και το rebate που επιβάλλουν σε φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες. Άρα δεν μπορούν να επιβάλλουν πλαφόν τιμολογήσεων από την στιγμή που χρωστάνε λεφτά στις κλινικές. Επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι καθορισμένες αμοιβές γιατρών είναι κάτω από τις αμοιβές που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.
Καθυστερούν τα κοινά ιατρικά πρωτόκολλα (DRG’s) και ο δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ
Ανάμεσα στη συμφωνία των 3 πλευρών (ασφαλιστικών-κλινικών-κυβέρνησης) ήταν η δημιουργία μίας κοινής προσυμφωνημένης τιμολόγησης υπηρεσιών (τα λεγόμενα DRG’s) ανάμεσα σε κλινικές και ασφαλιστικές , προκειμένου να ξέρουν πως τιμολογείται κάθε υπηρεσία.
Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη με ευθύνες και από τις δύο πλευρές.
Το δεύτερο μέτρο ήταν η δημιουργία δείκτη ασφαλιστικού κόστους από την ΕΛΣΤΑΤ, αντί του υπάρχοντος δείκτη του ΙΟΒΕ ο οποίος κατηγορήθηκε ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Ούτε ο δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ έχει δημιουργηθεί ακόμη και τα προβλήματα συνεχίζονται.
Η συμφωνία με «κλείσιμο του ματιού» και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό
Η συμφωνία προφανώς ήταν ένα «κλείσιμο στο μάτι» προκειμένου να καθυσυχαστούν εκείνη την περίοδο οι ασφαλισμένοι με ισόβια προγράμματα και να δείξει η κυβέρνηση ότι θέλει να βάλει φρένο στις συνεχείς και πληθωριστικές ανατιμήσεις. Και λέμε πληθωριστικές , γιατί τα ασφάλιστρα υγείας συμμετέχουν σημαντικά στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) και οι αυξήσεις του οδηγούν τον πληθωρισμό σε επίπεδα άνω του 3% για 5 συνεχόμενους μήνες.
Όταν ο θύτης παρουσιάζεται ως θύμα: Στα άκρα κόντρα της κυβέρνησης με τα Σούπερ Μάρκετ – Πως ο κλάδος κυριαρχεί, έχοντας τεράστιους τζίρους, και επιβάλλει προκλητικά τις απόψεις του σε ολόκληρο το οικονομικό οικοδόμημα (καταναλωτές- λιανικό και χονδρικό εμπόριο- βιομηχανίες)!
Η κόντρα κυβέρνησης με σούπερ μάρκετ, δεν ήταν ακριβώς «κεραυνός εν αιθρία». Η κυβέρνηση έχει πάρει τα μηνύματα από την κοινωνία ότι η ακρίβεια είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός της.
Έδωσε αρκετό χρόνο και υπέδειξε τρόπους (καλάθι του καταναλωτη) στα σούπερ μάρκετ προκειμένου να ελέγξουν τις τιμές και να περιορίσουν τις ανατιμητικές τάσεις των 3 τελευταίων χρόνων αλλά πάντα έπεφτε σε καταστάσεις που όξυναν τα προβλήματα.
Οι προφάσεις των σουπερ μάρκετ αφορούσαν στην αύξηση του κόστους των παραγόμενων αγαθών από τις βιομηχανίες, την παρουσία μεσαζόντων, τα logistics.
Οι μεγάλες ανατιμήσεις της τελευταίας 3ετίας που δημιούργησαν την κόντρα
Οι ανατιμήσεις των τελικών προϊόντων μετακυλούνταν πάνω στον τελικό καταναλωτή. Οι αυξήσεις βασικών αγαθών (κυρίως τροφίμων) τα τελευταία 3 χρόνια ξεπέρασαν το 70%.
Αντίστοιχες ή μικρότερες αυξήσεις είχαν και άλλα αγαθά (πχ είδη καθαριότητας), τα οποία πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα απ’ ότι σε ξένα κράτη με μικρότερα ή μεγαλύτερα εισοδήματα.
Τεράστιοι τζίροι λόγω ανατιμήσεων
Οι τζίροι των σούπερ μάρκετ στο α’ εξάμηνο έφτασαν στα 8 δις. ευρώ εκ των οποίων περίπου τα 4,5 δις. ευρώ προήλθαν από τις δύο μεγάλες αλυσίδες στις οποίες μπήκαν τα πρόστιμα των 2,2 εκατ. ευρώ.
Και εδώ έχουμε το παράδοξο να μειώνεται η κατανάλωση σε προϊόντα και να αυξάνεται ο τζίρος λόγω ανατιμήσεων.
Με τον τζίρο να φτάνει στα 8 δις. ευρώ, ουσιαστικά τα σούπερ μάρκετ ελέγχουν ολόκληρη την λιανική.
Ήδη πολλοι επαγγελματικοί κλάδοι συρρικνώνονται εξαιτίας της διείσδυσης των σούπερ μάρκετ στα προϊόντα τους.
Κυριαρχούν στα δίκτυα διανομής , επηρεάζουν τις βιομηχανίες
Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τους καταναλωτές που αναγκαστικά στρέφονται προς τα σουπερ μαρκετ, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ επηρεάζουν τις βιομηχανίες καθορίζοντας τις τιμές πωλήσεων (με τις εκπτώσεις) και τους τρόπους πωλήσεων (ο πόλεμος του ραφιού) αλλά και διαμορφώνουν κυρίαρχη θέση σε ολόκληρο το κύκλωμα.
Πληρώνονται μετρητά από τους πελάτες και πληρώνουν προμηθευτές σε 6-9 μήνες.
Τα μικρά περιθώρια κέρδους
Η κυρίαρχη θέση των σούπερ μάρκετ έγκειται στο γεγονός ότι πληρώνονται από τους καταναλωτές μετρητά και πληρώνουν τους προμηθευτές τους σε 6-9 μήνες. Έτσι δημιουργείται μία τεράστια ρευστότητα.
Αυτό είναι το αντεπιχείρημα του ΥΠΑΝ (Θεοδωρικάκου) στο επιχείρημα του κ. Παντελιάδη ότι δουλεύουν με πολύ μικρά περιθώρια κέρδους (από 1,5-5%).
Από εκεί και πέρα υπάρχουν, οι περίοδοι των εκπτώσεων που μπορεί να μπορεί να αλλάξουν τα περιθώρια κέρδους.
Όμως με περιθώριο 1,5% που ισχυρίζονται οι διοικήσεις των σούπερ μάρκετ ότι έχουν, ουσιαστικά είτε θα έκλειναν λόγω ζημιών είτε δεν θα συνέφερε να επιχειρούν.
Μετά τα πρόστιμα των 2,2 εκατ. ευρώ που μπήκαν σε Σκλαβενίτη και Lidl, ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος ( ΕΣΕ) κ. Παντελιάδης υπεραμύνθηκε του κλάδου του τονίζοντας ότι τα σούπερ μάρκετ δεν βγάζουν υπερκέρδη , ούτε κλέβουν τους καταναλωτές ενώ ο όμιλος Σκλαβενίτη θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Επίσης θα ακολουθήσει και η Lidl , η οποία ως μάθαμε επικαλέστηκε και το γεγονός ότι είναι μία μεγάλη γερμανική επένδυση στην Ελλάδα και θα έπρεπε να προστατευθεί και από την πρεσβεία (γερμανική).
Αποκάλυψη: Στο κάδρο της Αρχής για το Ξέπλυμα, της ΤτΕ και της Επ. Κεφαλαιαγοράς οι χρηματιστηριακές πλατφόρμες που λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς κανόνες και πλαίσιο, εγκυμονώντας κινδύνους για το ευρύ επενδυτικό κοινό και την ομαλή λειτουργία της αγοράς!
Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις Ανεξάρτητες Αρχές, από την Επ. Κεφαλαιαγοράς μέχρι την ΤτΕ και την Επιτροπή για το Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σχετικά με τις χρηματιστηριακές πλατφόρμες που έχουν πλημμυρίσει το σύστημα και οι οποίες λειτουργούν σε ένα ασαφές και ανεξέλεγκτο πλαίσιο, χωρίς κανόνες και αρχές που να το διέπουν, γεγονός που δημιουργεί πλείστους όσους κινδύνους ως προς το ευρύ επενδυτικό κοινό και τους μικρομετόχους αλλά και την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της αγοράς!
Η οικονομική πιάτσα αλλά και οι παράγοντες της αγοράς βλέπουν να έχει κατακλυστεί το διαδίκτυο από διαφημίσεις «χρηματιστηριακών» προϊόντων, μέσα από πλατφόρμες, πού συχνά είναι απάτες, λειτουργούν ανεξέλεγκτα και έχουν ως αποτέλεσμα οι χρήστες τους να χάνουν τα χρήματά τους.
Το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις εκρηκτικές, όσο οι αρμόδιοι ελεγκτικοί και ρυθμιστικοί φορείς της Πολιτείας αδυνατούν να ελέγξουν τη δραστηριότητα τέτοιων εταιρειών.
Ο τζίρος πού πραγματοποιούν οι πλατφόρμες είναι τεράστιος, αδιευκρίνιστος και προφανώς ένα μεγάλο μέρος του κινείται στο χώρο του «μαύρου» χρήματος.
Το πρόβλημα είναι ότι χιλιάδες χρήστες, με σκοπό να αποκτήσουν γρήγορα μεγάλα ποσά ή άλλοι πού επιθυμούν να επενδύσουν χωρίς τις διαφανείς διαδικασίες των νόμιμα αδειοδοτημένων επενδυτικών – χρηματιστηριακών εταιρειών, εγγράφονται στις εν λόγω πλατφόρμες με ρίσκο την απώλεια των χρημάτων τους.
Ευθύνες προκύπτουν όχι μόνο στους χρήστες, αλλά και στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα Ελλάδος, η ΑΑΔΕ, η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ, πού δεν έχουν αντιμετωπίσει το φαινόμενο δραστικά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής!
Γι αυτό και την ώρα τούτη επιδιώκουν να ενεργοποιηθούν, διότι διαφορετικά οι Αρχές θα είναι εκτεθειμένες ως προς την ένοχη ανοχή σε φαινόμενα που πιθανόν αφορούν το «οικονομικό έγκλημα»!
Οι ύποπτες αυτές πλατφόρμες υπόσχονται γρήγορα και εγγυημένα κέρδη, χωρίς να προσφέρουν τρόπους υποστήριξης και επικοινωνίας.
Συνήθως δεν διαθέτουν υπαρκτά γραφεία, τα στοιχεία επικοινωνίας δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές διευθύνσεις και δεν έχουν νόμιμες αδειοδοτήσεις.
Αποτελεί πάγια τακτική οι παράνομες αυτές πλατφόρμες να δηλώνουν έδρα στην αλλοδαπή και ψευδώς να διαβεβαιώνουν τους χρήστες ότι εγγυώνται μέρος των κατατεθειμένων ποσών και δήθεν ελέγχονται από τις εποπτικές αρχές των χωρών τους.
Πρόκειται για απάτες πού διευκολύνουν τη ροή μαύρου χρήματος με τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο στην τσέπη των αφελών ή ανενημέρωτων χρηστών, αλλά και στα δημόσια έσοδα.
Το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία σοβαρά και να ασκήσει ασφυκτικό έλεγχο νομιμότητας σε όλες τις πλατφόρμες πού διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς ομόλογους θεσμούς.
Ο Άκης Σκέρτσος (με τα …κουτάκια της Price των 40 εκατ. από το υπ. Μετανάστευσης), βάζει πόδι και στα έργα του υπ. Προστασίας του Πολίτη, μέσω της νέας Γενικής Γραμματείας που θεσμοθετήθηκε!
Για τον περίφημο Άκη Σκέρτσο σας έχουμε ενημερώσει επαρκώς, τον πασόκο «τεχνοκράτη» του Μαξίμου με το …μπλοκάκι και τα «κουτάκια» by Price Waterhouse, η οποία αποτελεί προνομιακό συνομιλητή της κεντρικής εξουσίας που έχει εκτός των άλλων πάρει (μαζί με άλλα «καλά παιδιά» – στο καλάθι δεν χωράνε στο κοφίνι περισσεύουν) την ανάθεση μαμούθ των 40 εκατ. ευρώ από το υπ. Μετανάστευσης που ποτέ δεν παραδόθηκε και την ώρα τούτη αναζητούνται τρόποι για να τους δώσουν σκανδαλωδώς άλλα 10 εκατ. να κλείσουν τις τρύπες και τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας!
Βεβαίως οι υγιείς δυνάμεις καιροφυλακτούν και η «μαϊμουδιά» που επιδιώκεται μέσω σκανδαλώδους ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, δεν θα ευοδώσει!
Ο διαβόητος Σκέρτσος λοιπόν, που θέλει να εμπλέκεται παντού (θυμάστε την απερίγραπτη υπόθεση της ΠΥΡΚΑΛ όπου πραγματοποιήθηκαν μελέτες επί μελετών για να μετακινηθούν εκεί όλα τα υπουργεία και οι υπηρεσίες του δημοσίου, για να κονομήσουν οι φίλοι του διαχειριστές και οι εργολάβοι), μαθαίνω ότι θέλει να βάλει πόδι και στα έργα του υπ. Προστασίας του Πολίτη και μάλιστα είναι εκείνος που πρωτοστάτησε στη δημιουργία νέας Γενικής Γραμματείας, που θα αναθέτει τα έργα του αρμόδιου υπουργείου εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ! Και η οποία ΓΓ θα κάνει τον συντονισμό στα κονδύλια, τις προμήθειες και τις αναθέσεις στους εργολάβους!
Και όλα τούτα συμβαίνουν σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η ήδη υπάρχουσα και αρμόδια Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει πάψει να πληρώνει τους προμηθευτές, που διαμαρτύρονται σε όλα τα επίπεδα, ενώ το σύστημα των φυλακών είναι πλέον ανεξέλεγκτο και έχει σταματήσει να λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα!
Φαινόμενα των καιρών… ωστόσο ο πολύ ικανός και αποτελεσματικός αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τις ενέργειες του Άκη Σκέρτσου, διότι στο τέλος της ημέρας όλες οι τυχόν αστοχίες θα έχουν αντανάκλαση στο πρόσωπο του!