Σίγουρα στην παρούσα συγκυρία, της ελληνοτουρκικής όξυνσης, μόνο θετικό δεν είναι το γεγονός ότι τα περίφημα 2 πλωτά γεωτρύπανα του Θόδωρου και της Γιάννας, τα Deep sea metro I και II, πέρασαν στη συνέχεια, μετά από δαιδαλώδεις εταιρικές διαδρομές, στον Ερντογάν και την τουρκική κρατική εταιρία Turkish Petroleum! Εκ των οποίων το πρώτο, που έχει βαφτίσει η κυρία Αγγελοπούλου, έχει μετονομασθεί Fatih (Πορθητής) και σουλατσάρει στο Αιγαίο …

Ποια όμως είναι η εμπλοκή της Γιάννας Αγγελοπούλου με τα γεωτρύπανα «Deep Sea Metro» και την κατάληξή τους στην Τουρκία ακριβώς;

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά:

– Η Γιάννα Αγγελοπούλου και ο σύζυγός της Θόδωρος Αγγελόπουλος κατείχαν ποσοστό 60% στην εταιρεία που διέθετε τα πλωτά γεωτρύπανα «Deep Sea Metro I» και «Deep Sea Metro II» έως το 2015. Το υπόλοιπο 40% ανήκε στη νορβηγική Odfjell.

– ⁠Το «Deep Sea Metro II» είναι το γεωτρύπανο που μετονομάστηκε σε «Fatih» (στα τουρκικά «Κατακτητής»), το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα από την Turkish Petroleum για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

– ⁠Στις 11 Μαΐου 2011, η Γιάννα Αγγελοπούλου παρευρέθηκε και τέλεσε η ίδια την τελετή ονοματοδοσίας του «Deep Sea Metro II», όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries.

– ⁠Στις 13 Μαΐου 2015, η εταιρεία του ζεύγους Αγγελοπούλου σταμάτησε να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της προς την τράπεζα DVB (αμερικανική θυγατρική γερμανικής τράπεζας), η οποία είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή των γεωτρύπανων.

– ⁠Η ιδιοκτησία των γεωτρύπανων μεταβιβάστηκε στην τράπεζα DVB, λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών.

– ⁠Την 30ή Μαΐου 2016, το γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II» μεταβιβάστηκε από την DVB στην εταιρεία Chalfont Shipping, με έδρα τα Marshall Islands, η οποία είχε μόλις ιδρυθεί.

– ⁠Το φθινόπωρο του 2017, η Chalfont Shipping πούλησε το «Deep Sea Metro II» στην κρατική εταιρεία Turkish Petroleum της Τουρκίας.

– ⁠Η κατασκευή του κάθε γεωτρύπανου κόστισε περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια. Πωλήθηκαν στη Chalfont έναντι 200 εκατομμυρίων και μεταβιβάστηκαν στην Turkish Petroleum στο ίδιο ποσό.

– ⁠Ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου δήλωσαν δημόσια (με εξώδικο το 2019) ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή με την πώληση του γεωτρύπανου στην Τουρκία, καθώς είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

– ⁠Στο ίδιο εξώδικο επιβεβαίωσαν ότι τα δύο γεωτρύπανα ανήκαν σε εταιρεία συμφερόντων τους μέχρι το 2015.

ΑΒΑΞ: Σε ιστορικά υψηλά η κερδοφορία το 2024 – Προτείνει μέρισμα 0,07 ευρώ ανά μετοχή

Ιδιαίτερα ενοχλημένη η Ελληνικό Μετρό με την επικοινωνιακή επίθεση που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα από την AVAX, σχετικά με το έργο της Γραμμής 4 του Μετρό

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι είναι στην Ελληνικό (πρώην Αττικό) Μετρό με την επικοινωνιακή επίθεση που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα από την AVAX, σχετικά με το έργο της Γραμμής 4 του Μετρό. Εκείνο που εξόργισε την διοίκηση της δημόσιας εταιρίας που έχει παραδώσει τα μεγαλύτερα έργα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, είναι δημοσίευμα που προκάλεσε το επιτελείο της εισηγμένης, στο οποίο αναφέρεται ότι « οι υπεύθυνοι του έργου (ενν. από την πλευρά της AVAX) δεν θέλουν να τοποθετηθούν για το θέμα των καθυστερήσεων», πιθανότατα θεωρώντας ότι αυτό θα εκληφθεί ως «απρεπής κίνηση» από την Ελληνικό Μετρό.

Επίσης, στην Ελληνικό Μετρό ως απρεπής κίνηση εκλαμβάνεται η πληροφόρηση που διαρρέει η AVAX ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται αυτή. Το επιχείρημα ότι δεν έχουν παραδοθεί επαρκείς χώροι για την εκτέλεση του έργου, έχει καταρριφθεί κατ’ επανάληψη ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, τόσο στο παρελθόν, όσο και πρόσφατα, οποτεδήποτε πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τη συμμετοχή τόσο του Νίκου Κουρέτα, όσο και του Κωνσταντίνου Μιτζάλη.

Απρέπεια και κυρίως αντισυμβατική συμπεριφορά θεωρούν στην Ελληνικό Μετρό την πρωτοφανή άρνηση της AVAX να δώσει επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα του έργου, καθώς στον άμεσο ορίζοντα οποιασδήποτε παράτασης ζητηθεί, βρίσκεται η υποχρέωση επιστροφής του πριμ έγκαιρης εκτέλεσης που έχει λάβει, ύψους 57 εκ. €, κάτι που θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα ρευστότητας στην κατασκευάστρια εταιρία.

Από την Ελληνικό Μετρό έχει ήδη δοθεί «ειδική διαταγή» προς την κοινοπραξία της Γραμμής 4, να υποβάλει χρονοδιάγραμμα. Εναντίον της εντολής αυτής, η AVAX έχει υποβάλει ένσταση, που πρόκειται να συζητηθεί στο Τεχνικό Συμβούλιο. Στην δημόσια εταιρία που έχει την ευθύνη κατασκευής του Μετρό θεωρούν αδιανόητο να κάνουν αποδεκτό, τόσο η ίδια, όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, τον ισχυρισμό ότι το έργο μπορεί να συνεχιστεί χωρίς χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία περαίωσης και ακόμα πιο εξωφρενική την πληροφόρηση που λαμβάνουν από την AVAX ότι έχοντας ενεργά εργοτάξια, όσο ενεργά είναι βέβαια, μόνο τρεισήμιση χρόνια, θα χρειαστεί μία θηριώδη παράταση. Ακόμη κι αν δεν έχουν παραδοθεί το Πάρκο Ριζάρη και τα Εξάρχεια, λένε, ένα χρονοδιάγραμμα οφείλει να στηθεί πάνω στις παραδοχές που επιβάλλει η διευθύνουσα υπηρεσία. Η AVAX επιμένει να χειρίζεται το έργο σαν ένα «ραντεβού στα τυφλά», λένε.

Για τον λόγο αυτόν, είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα που είναι η αποστολή «ειδικής πρόσκλησης» και εφόσον και μετά από αυτήν, δεν υπάρξει συμμόρφωση, να ακολουθήσει η έκπτωση της κοινοπραξίας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την AVAX και τραυματικό για την ALSTOM.

Κι επίσης, στην Ελληνικό Μετρό αντιμετωπίζουν ως αχαριστία την επιθετική συμπεριφορά της AVAX, όταν την διέσωσαν από τις συνέπειες του γεγονότος ότι κατά παράβαση κάθε κανόνα, η προκαταβολή των 128 εκ. € που είχε πάρει για το έργο, είχε «πετάξει» σε τραπεζικούς λογαριασμούς άλλους από αυτόν της κοινοπραξίας και σίγουρα εκτός έργου. «Δώσαμε μία τεράστια μάχη με την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ και την ΕΔΕΛ» για αν γλυτώσουμε έναν καταλόγισμό 12 εκ. €, που θα έπρεπε να μετακυλήσουμε στην κοινοπραξία κατασκευής της Γραμμής 4 και αυτοί θέλουν να μας μπλέξουν σε νέα περιπέτεια δουλεύοντας χωρίς χρονοδιάγραμμα», ακούγεται συνεχώς στα γραφεία της Μεσογείων 191-193.

Τις κακές σχέσεις που έχει επιλέξει η να διατηρεί η κοινοπραξία με την διευθύνουσα υπηρεσία και το κάκιστο μάνατζμεντ του έργου, τα στελέχη της Ελληνικό Μετρό, αποδίδουν στον διευθυντή του έργου Νίκο Σπυριδωνάκο, συνδικαλιστή της Νέας Δημοκρατίας στο ΤΕΕ, ο οποίος αισθάνεται ότι εξαιτίας αυτής της ιδιότητας του διαθέτει ασυλία παρά το γεγονός ότι αμφισβητείται η τυπική δυνατότητά του να κατέχει αυτήν την θέση, αλλά και η τήρηση της υποχρέωσης να είναι αποκλειστικής απασχόλησης στο έργο αφού φέρεται να δηλώνει ότι είναι υπεύθυνος και για τα έργα Daniel της AVAX. Αλλά, πως να μην αισθάνεται έτσι όταν την προηγούμενη τετραετία αλώνιζε στο Υπουργείο Υποδομών;

Δημοσίευμα κόλαφος του Politico: «Ελλάδα, η χώρα που τους αφήνει να ξεφεύγουν απο τη δικαιοσύνη»

Δικαστικός με πλούσια καριέρα και υπερπροβολή επί σειρά ετών, φέρεται να παρενέβη -ανεπιτυχώς- στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για να πέσει το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων στα χαμηλά!

Μου λένε, καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, ότι δικαστικός με πολύ μεγάλη καριέρα και προβολή από τα ΜΜΕ επί σειρά ετών, που την ώρα τούτη έχει ανέλθει σε υψηλή βαθμίδα της Δικαιοσύνης, επιδίωξε να παρέμβει, πλην όμως ανεπιτυχώς, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προκειμένου το μείζον ζήτημα των «μαϊμού επιδοτήσεων» που εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς της κυβέρνησης, να πέσει πιο χαμηλά και να μην πάρει την έκταση που έλαβε, με τη δικογραφία-φωτιά, που αποστέλλεται στη Βουλή ως προς την διαδικασία «περί ευθύνης υπουργών»!

Ποιος άραγε επιστράτευσε το επώνυμο και υπέρ προβεβλημένο κατά το παρελθόν πρόσωπο της Δικαιοσύνης, προκειμένου να παρέμβει σε πασίγνωστο στη χώρα μας πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, από το οποίο εντέλει έφαγε… πόρτα;

Κλίμα καχυποψίας στις σχέσεις των εταίρων σε μεγάλη και πολυδιαφημισμένη παραχώρηση - Οι υποψίες, του ενός για τον άλλον, και ο έλεγχος των δαπανών και των παραστατικών του υπεργολάβου, που είναι ο άλλος εταίρος!

Η διαχρονική και προσωπική σχέση πανίσχυρου και προβεβλημένου επιχειρηματία με πρώην πρωθυπουργό ο οποίος επαναδραστηριοποιείται! Τα γεύματα μαζί και με άλλον ένα πρώην πρωθυπουργό άλλης παράταξης!

Μου λένε ότι, πανίσχυρος και προβεβλημένος επιχειρηματίας, που φημίζεται για τον λόγο του και τις σχέσεις που διατηρεί με τους φίλους του διαχρονικά, οι οποίες δεν είναι ευκαιριακές αλλά μόνιμες, συνεβρίσκεται και συντρώγει συχνά με πρώην πρωθυπουργό ο οποίος με την παρουσία του χαρακτήρισε μια ολόκληρη -πολύ πρόσφατη- εποχή και την ώρα τούτη επαναδραστηριοποιείται και πάλι στο πολιτικό προσκήνιο!

Οι ίδιες πηγές μου λένε ότι, μαζί τους ενίοτε συντρώγει και ένας ακόμη πρώην πρωθυπουργός, άλλης πολιτικής παράταξης, που διακυβέρνησε παλαιότερα και ο οποίος έχει εγκατασταθεί μόνιμα σε παραλιακή περιοχή της Ανατολικής Αττικής!

Τραπεζικές μετοχές: «Ζαλίζουν» οι αποδόσεις τους τον Μάιο

Πάνω από 16 δις. ξένα κεφάλαια εισέρευσαν σε μετοχές και ομόλογα την τελευταία διετία – 11 δις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και 5,5 δις σε κρατικά ομόλογα – Πάνω από 530 εκατ. σε Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων στο πεντάμηνο του 2025 – Το διεθνές ενδιαφέρον ξεκλείδωσε η επενδυτική βαθμίδα της Ελληνικής Οικονομίας

Ξένα κεφάλαια, που υπερβαίνουν τα 16 δις. ευρώ, εισέρευσαν στα ελληνικά assets, ομόλογα και μετοχές, μετά την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και τις συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Δημοσίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που καταγράφονται στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη στη δημοσιότητα, μετά την ανάκτηση της αξιολόγησης επενδυτικής κατηγορίας, το 2024, έχουν εισρεύσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών περί τα 11 δις. ευρώ κεφάλαια, ενώ στα ελληνικά ομόλογα οι εισροές ανέρχονται στα 5,5 δις. ερυώ.

Οι αναλυτές της ΤτΕ σημειώνουν ότι «η κρατική πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με περαιτέρω θετικές εξελίξεις να συντελούνται το 2024 και το 2025».

Συγκεκριμένα, όλοι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης που είναι αποδεκτοί με βάση το πλαίσιο εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (δηλ. οι Fitch, Moody’s, Morningstar DBRS, Scope Ratings και S&P) έχουν πλέον αποδώσει κρατική πιστοληπτική αξιολόγηση για την Ελλάδα εντός της επενδυτικής κατηγορίας.

11 δις κεφάλαια εισέρευσαν στο ΧΑ

Αναλυτικότερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησαν σε σημαντικό βαθμό τις διεθνείς εξελίξεις, συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία στις αρχές του 2025, ενώ η σημαντική υποχώρηση που καταγράφηκε στις αρχές Απριλίου, λόγω της αναταραχής στις διεθνείς αγορές, αντιστράφηκε στη συνέχεια σε μεγάλο βαθμό (μεταβολή γενικού δείκτη από την αρχή του 2025: +25,1%).

Σε αυτό το περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, το επίπεδο της μεταβλητότητας τους πέντε πρώτους μήνες του 2025 αυξήθηκε, με την ετησιοποιημένη μεταβλητότητα των ημερήσιων αποδόσεων το διάστημα 1.1-5.6.2025 να βρίσκεται στο 23%, καταγράφοντας αύξηση κατά 10 μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Σε κλαδικό επίπεδο, τη θετική επίδοση του γενικού δείκτη από την αρχή του 2025 στήριξαν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι κατέγραψαν θετικές αποδόσεις.

Η σημαντική ενίσχυση της ζήτησης ελληνικών αξιογράφων εκ μέρους διεθνών επενδυτών έχει οδηγήσει σε αύξηση των επενδυτικών θέσεων σε ελληνικές μετοχές κατά 11 δισεκ. ευρώ από το α΄ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Επενδυτικής Θέσης, διευκολύνοντας μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση ελληνικών εταιριών μέσω του χρηματιστηρίου.

Αυξήσεις κεφαλαίου 530 εκατ. ευρώ

Έτσι, από τις αρχές του 2025 καταγράφηκαν τρεις εισαγωγές και τρεις διαγραφές στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ πραγματοποιήθηκε μεγαλύτερο ύψος αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από εισηγμένες εταιρίες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.

Συμπεριλαμβανομένων των νέων εισαγωγών, το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2025 ήταν 531,4 εκατ. ευρώ, έναντι 240,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024.

Τέλος, η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών (μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών) ανήλθε σε 196 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2025, ενισχυμένη κατά 35% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024.

Έκρηξη ζήτησης για ελληνικά ομόλογα

Την ίδια στιγμή αποτελεί επενδυτικό θέσφατο ότι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τοποθετήσεων από μεγάλους διεθνείς επενδυτές.

Έτσι, η ζήτηση ελληνικών κρατικών ομολόγων εκ μέρους διεθνών επενδυτών έχει ενισχυθεί, ήδη αφότου διαφάνηκε η προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική κατηγορία, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των επενδυτικών θέσεων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Επενδυτικής Θέσης, από το α΄ τρίμηνο του 2023, δηλ. λίγο πριν την πρώτη αναβάθμιση στη επενδυτική κατηγορία, έως το δ΄ τρίμηνο του 2024, οι θέσεις διεθνών επενδυτών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά 5,5 δισεκ. ευρώ.

Σε επίπεδα προ κρίσης χρέους οι αποδόσεις

Συνεπώς, οι αναβαθμίσεις, καθώς αυξάνουν τη ζήτηση ελληνικών τίτλων, ασκούν μειωτική επίδραση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μέσω της μείωσης της συνιστώσας πιστωτικού κινδύνου των ελληνικών ομολόγων. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι διαφορές αποδόσεων των ΟΕΔ έναντι άλλων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης έχουν περιοριστεί και βρίσκονται σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα προ της κρίσης χρέους.

Συγκεκριμένα, η διαφορά αποδόσεων (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου ήταν 73 μ.β. στις 5.6.2025, περίπου 125 μ.β. χαμηλότερη σε σχέση με το μέσο επίπεδό της το α΄ τρίμηνο του 2023, δηλ. πριν από τη διαμόρφωση προσδοκιών για επικείμενη αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία.

Επίσης, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να είναι μειωμένες και έναντι άλλων ομολόγων της ευρωζώνης με συγκρίσιμη πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως τα ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Το 2025 οι αποδόσεις των ΟΕΔ έχουν ακολουθήσει τις εξελίξεις στις αποδόσεις των άλλων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Έτσι, αυξήθηκαν στα μέσα Μαρτίου, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων άσκησε ανοδική επίδραση και στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Όμως, κατά τη διάρκεια της αναταραχής του Απριλίου στις διεθνείς αγορές μειώθηκαν, σε στενή συνάφεια με εκείνες των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ. Έτσι, στις 5.6.2025 οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε όλο το εύρος της καμπύλης αποδόσεων βρίσκονταν περίπου στα ίδια επίπεδα όπως στις αρχές του έτους.

Διαβάστε ακόμη: