*** Η πρόσφατη έκθεση της Moody’s, έχει ενεργοποιήσει κρυμμένους φόβους, τόσο στη κυβέρνηση και ας μην το λένε, όσο και σε κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες, αλλά φυσικά και σε ξένους επενδυτές κάθε μορφής και προέλευσης, που έβλεπαν την Ελλάδα ως μία καλή περίπτωση ακίνδυνων επενδύσεων, λόγω του σχετικά χαμηλού ρίσκου.

*** Ειδικότερα εκεί στο υπουργείο Οικονομικών και πολύ πιο συγκεκριμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η εν λόγω έκθεση άναψε φωτιές, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε στον πρώτο “πυλώνα” της ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι μπροστά της, με βάση τη σημερινή κατάσταση. Διαπιστώνει, δηλαδή, αστάθεια… Ο δεύτερος πυλώνας ήταν οι τράπεζες, οι οποίες εύλογα επηρεάζονται από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, για πολύ εξηγήσιμους λόγους, καθώς η απαλλαγή από μεγάλο μέρος των ¨”κόκκινων” δανείων τους, δεν είναι πανάκεια, ούτε φάρμακο δια πάσαν νόσο…

*** Και επειδή οι εκθέσεις των ξένων οίκων πολλές φορές μιλάνε μεν με βάση στοιχεία που έχουν, αλλά δεν τα δημοσιεύουν για ευνόητους λόγους, εκεί στο Γενικό Λογιστήριο νοιώθουν ότι έχασαν το πέπλο που κάλυπτε μέχρι τώρα την πραγματική δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Μετά λόγω γνώσεως δε σας μεταφέρω την αναταραχή που επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια του οικονομικού επιτελείου, καθώς κάποια πράγματα δεν μπορούν πλέον για πολύ να μένουν έξω από τα φώτα της δημοσιότητας

Αποκάλυψη: Από τα 37 δισ. ευρώ, στο “μαξιλάρι” έμειναν μόνο 18!!!

*** Ιδού, λοιπόν, ένα από αυτά, που σας αποκαλύπτω σήμερα και το οποίο δεν επιδέχεται, δυστυχώς, διάψευσης: Από το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, σήμερα έχουν απομείνει πλέον στα δημόσια ταμεία λιγότερα από τα μισά, ήτοι 18 δισ. ευρώ περίπου!!! Οι λόγοι που φαγώθηκε το μισό απόθεμα της ελληνικής οικονομίας είναι πολλοί και μπορεί ως ένα βαθμό να είναι δικαιολογημένοι, αλλά το γεγονός παραμένει και φυσικά είναι ανησυχητικό.

*** Ουσιαστικά, οι οικονομικές ανάγκες της χώρας εξυπηρετούνται με τα ρέπος, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από δανεισμό του Δημοσίου από το Δημόσιο. Η κατάσταση αυτή δεν διαφεύγει φυσικά της προσοχής των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε., καθώς η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με παρόμοιο πρόβλημα, αφού σε αυτή τη β φάση “προηγείται” η Ιταλία

Οι στοχευμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις…

*** Από τη στιγμή που το (ευρωπαϊκό) πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ριζικά με νομισματικές παρεμβάσεις και πιστοποιείται ότι είναι δημοσιονομικό, οι επιλογές που προτείνονται δεν είναι πολλές, η εξής μία: Στοχευμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις! Αλλά, μπορεί η Ελλάδα να κάνει κάτι τέτοιο, έχοντας σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα;

…και οι “Κανόνες Προσαρμογής”!

*** Ιδού η απορία… Η οποία μπορεί στο προσεχές μέλλον να μας… λυθεί, ΄όπως και της Ιταλίας, με την επιβολή δημοσιονομικών περιορισμών, που πλέον δεν θα λέγονται Μνημόνια, αλλά κανόνες “Προσαρμογής” – συγκρατείστε τον όρο και ας αποδειχθεί αχρείαστος. Και δεν θα είμαστε ξανά το “μαύρο πρόβατο” της Ε.Ε., απλώς τώρα θα είμαστε παρέα με την Ιταλία, σε διάφορες κάθε φορά αποχρώσεις του γκρι η κάθε μία χώρα.

Attica Bank: Όλα ανοιχτά, άτυπο περιθώριο μέχρι την Παρασκευή από ΤτΕ σε ΤΧΣ-Elligton

*** Τώρα, τι να σας πω για την περίπτωσή της. Προθεσμίες επί προθεσμιών επί Πανταλάκη, ξανά επί Ανδρεάδη και ξανά επί Βρεττού. Αυτή η τράπεζα δεν χρειάζεται οριζόντιες γραμμές, αλλά κάθετες και μάλιστα άμεσα. Άτυπη προθεσμία να τα συμφωνήσουν σε μία συμβιβαστική λύση έχουν ΤΧΣ και Elligton, από την ΤτΕ μέχρι την Παρασκευή το πολύ, όπως μαθαίνω.

*** Άμεση πλέον η εμπλοκή προσωπικά και του Σταϊκούρα, με εντολή από το γραφείο πρωθυπουργού, όπως και του Πατέλη. Γιατί, αν δεν βρεθεί λύση και ναυαγήσει οριστικά η αρχική συμφωνία (50-50, μου έλεγαν χθες αργά το απόγευμα), τότε θα έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο φιάσκο, που θα έχει πολλούς και διαχρονικούς υπαίτιους, αλλά και πολλές αιτίες για το ναυάγιο και τα κεφάλαια που είτε φαγώθηκαν είτε ξοδεύτηκαν άσκοπα σε στρατιές συμβούλων και παρατρεχάμενων

*** Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι δύο Κυρίες της τράπεζας, η νεοφερμένη και πολυπροβαλλόμενη διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Βρεττού και η (από ετών αναμεμειγμένη στην υπόθεση των κόκκινων δανείων της τράπεζας) Ειρήνη Μαραγκουδάκη, άρχισαν τα σκληρά τζαρτζαρίσματα. Θυμάστε για τις δύο κυρίες που σας έλεγα προ αρκετών ημερών, αν θα τα βρουν ή όχι; Περί αυτών επρόκειτο και το αποτέλεσμα δεν είναι ενθαρρυντικό, τουναντίον…

Υπάρχουν ακόμα ενδιαφερόμενα… χρυσόψαρα;

*** Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, που δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν λόγω του προχωρημένου της ώρας, εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην Attica Bank, λέγεται ότι έχουν αποτανθεί και στο ΤΧΣ και στο υπουργείο Οικονομικών, δύο ενδιαφερόμενα σχήματα (;). Τα οποία φέρονται πρόθυμα να συνομιλήσουν με το Ταμείο και το ΤΜΕΔΕ, εξαγοράζοντας ταυτόχρονα το ποσοστό της Elligton και καταθέτοντας το δικό τους χρονοδιάγραμμα εξυγίανσης της τράπεζας.

Και σενάριο διάσπασης σε καλή και κακή;

*** Από άλλη πηγή, πάντως, υπάρχει η πληροφόρηση ότι στην ΤτΕ φέρονται αποφασισμένοι, ακόμα και το σενάριο της διάσπασης της τράπεζας σε καλή και κακή να επαναφέρουν στο τραπέζι και να το υιοθετήσουν, αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία των υφιστάμενων μετόχων αυτή την εβδομάδα. Μάλιστα η ίδια πηγή ισχυρίζεται ότι έγινε “ένας μικρός γύρος συνομιλιών με άλλες τράπεζες”, για να περάσει σε κάποια από αυτές το υγιές κομμάτι της Attica Bank, μετά τη διάσπαση. Κοντός ψαλμός…

Ο Χαρδούβελης γλυτώνει τον Μυλωνά

*** Από έγκυρη κυβερνητική πηγή μαθαίνω ότι αυτά που γίνονται στην Εθνική από τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά, είναι σε πλήρη γνώση αυτών που έχουν την ευθύνη του τραπεζικού τομέα και λογοδοτούν απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η φράση ότι “τον Μυλωνά ο Χαρδούβελης τον γλυτώνει”.

Νέα μονάδα

*** Νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ετοιμάζουν στη βόρεια Ελλάδα από κοινού ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και Κοπελούζος. Στόχος και οι εξαγωγές. Παρεμπιπτόντως, σήμερα αρχίζουν οι αγορές ιδίων μετοχών της ΔΕΗ και μένει να δούμε τη συμπεριφορά της μετοχής της εταιρείας, όχι σε βραχυχρόνια βάση μόνον, αλλά σε μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου. Εξάλλου, ως ανώτατο όριο αγορών προσδιορίζεται το (πολύ φιλόδοξο για σήμερα) ποσό των 17 ευρώ!

ΚΟΙΥΙΖ (1)

Επιμένω. Στην Πληροφορική, υπάρχουν εταιρείες πολλά υποσχόμενες, αλλά ορισμένες διοικήσεις τους δεν εννοούν να καταλάβουν ότι τίποτα δεν γίνεται μόνο του. Και οι μόνιμα αρνητική διάθεση συνεργασιών έχει αποδειχτεί ήδη, τουλάχιστον αναποτελεσματική. Όταν οι ανταγωνιστές τρέχουν, εσύ δεν μπορεί να πηγαίνεις με… καμένα φτερά. Και ο νοών, νοείτο…

ΚΟΥΙΖ (2)

Εφοπλιστής με βαρύ (κάποτε) όνομα, που είχε δεκάδες άδειες και έργα ΑΠΕ, τα διέθεσε (sic) σχεδόν όλα! Αλλά και από τα πάνω από 100 κάποτε καράβια, αφού έμεινα με κάτω από 10 (!), τώρα ξαναστήνει το στόλο του σιγά σιγά, αφού εξέλειπαν και κάποιες (θηλυκού γένους) αιτίες της καταστροφής του.

Η Ευρώπη κρατικοποιεί επιχειρήσεις για να τις σώσει

*** Η κρατικοποίηση της ενεργειακής Uniper από την κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θα είναι η τελευταία που θα γίνει στην Ευρώπη, σας το έχω επισημάνει αρκετές φορές. Πρόκειται για αναγκαιότητα, λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και των ανυπέρβλητων δυσκολιών πάρα πολλών επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στα τεράστια κόστη λειτουργίας, που με τη σειρά τους επιφέρουν τεράστια χρέη.

*** Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ, δήλωσε πως μπορεί να υπάρξουν κι άλλες κρατικοποιήσεις εταιρειών «λόγω των απίστευτα υψηλών ενεργειακών τιμών που δεν μπορούν να μεταφερθούν στους καταναλωτές, επομένως τα κράτη πρέπει να βγουν μπροστά. Αυτό μάλλον θα είναι κάτι που θα βλέπουμε για καιρό ακόμα». Θυμίζω ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης, της Uniper και του κύριου μετόχου της, της φιλανδικής Fortum επί του θέματος. Απομένουν οι επίσημες ανακοινώσεις και οι λεπτομέρειες από μέρα σε μέρα.

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Ο καιρός άλλαξε, ζακέτα και μπουφανάκι να πάρετε στις μετακινήσεις σας – με το αυτοκίνητό σας σήμερα, γιατί υπάρχει 24ωρη απεργία σε ΟΛΑ τα μέσα συγκοινωνίας. Υπομονή και την καλημέρα μου!