Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα.

Εξεπλάγη ,μου λένε, ο Κ. Καραμανλής ο γηραιότερος, ο επονομαζόμενος και «Βούδας» της Ραφήνας γιατί δεν στηρίχθηκε από ανθρώπους δικούς του, μετά την τοποθέτηση (κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη) στα Ανώγεια της Κρήτης και την επίθεση που δέχτηκε!
Αισθάνθηκε προδομένος, μου επισήμανε πολύ καλή πηγή μου, γιατί τον «άδειασαν» εχθροί και φίλοι!

Βεβαίως ο Βούδας της Ραφήνας λησμονεί ή του διαφεύγει ότι όταν μιλάει για «προδότες» της παράταξης θα πρέπει να κοιτάει στον καθρέφτη! Γιατί χειρότερη προδοσία από τη «στήριξη» που παρείχε από τα τέλη του 2014 μέχρι και το 2019 στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπάρξει για την κεντροδεξιά παράταξη! Τον Πάκη, τον Μίμη και όλα τα «καλά παιδιά» που ενορχήστρωσαν σκευωρίες, με μηχανισμούς και παράκεντρα της Δικαιοσύνης δεν τους ξεχνάς εύκολα!

Το μπαϊράκι της Όλγας, το τελεσίγραφο «σταματάς ή μένεις εκτός ψηφοδελτίων», η υποψηφιότητα για Δήμαρχος και η παρέμβαση πανίσχυρης επιχειρηματικής οικογένειας!

Το δικό της μπαϊράκι, μου λένε, έχει σηκώσει η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία κατά τις πληροφορίες φέρεται μεταξύ εκείνων που θα διεκδικήσουν την αρχηγία της ΝΔ στην μετά Κυριάκου εποχή!

Η Όλγα λοιπόν, που εμφανίζεται ως ευαισθητοποιημένη σε θέματα Δημοκρατίας, δεν χάνει ευκαιρία που να μην «τα ρίχνει» στην κυβέρνηση για τα θέματα των υποκλοπών και ότι άλλο προκύψει στο δρόμο!

Μαθαίνω ότι από το κόμμα της έστειλαν τελεσίγραφο: ή σταματάς ή θα μείνεις εκτός ψηφοδελτίων!

Βεβαίως η Όλγα σιγά μην σταματήσει! Τώρα που χτίζει εσωτερική αντιπολιτευτική θέση με φόντο τις εκλογές του 2023! «Βγάλτε με και θα κατέβω για Δήμαρχος» απάντησε!

Έτσι μπήκαν τα «μεγάλα μέσα»! «Ρίξε τους τόνους» λέγεται ότι της διαμήνυσε πανίσχυρη επιχειρηματική οικογένεια!

Ωστόσο η Όλγα συνεχίζει …

Μήπως ο Αλέξης θέλει την Εθνική να μεταμορφωθεί σε νέα Τράπεζα Αττικής;

Όχι στην κρατικοποίηση της Εθνικής τράπεζας είπε από την Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να παραμείνει μια συστημική τράπεζα κρατική για να μπορεί να χρηματοδοτεί την οικονομία!

Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Αλέξης, διερωτώμαι ωστόσο μήπως θέλει να μετατραπεί η Εθνική τράπεζα σε νέα Τράπεζα Αττικής για να χρηματοδοτεί την οικονομία (και συγκεκριμένους επιχειρηματίες) με …εντολές άνωθεν (βλέπε βοσκοτόπια και πολλά άλλα)!!!

Ο λύκος κι αν εγέρασε… Η Ιντρακάτ, οι αποχωρήσεις και ο «μουτζούρης» στο χέρι. Οι καιροί που ο Δ. Κούτρας χόρευε με τον Σουφλιά τσάμικο στα εργοτάξια πέρασαν ανεπιστρεπτί!

Διάβασα τις προάλλες το ρεπορτάζ για τις αλλαγές στελεχών που συντελούνται στην Ιντρακάτ, μετά την ανάληψη της ιδιοκτησίας (και του μάνατζμεντ) από τους Εξάρχο- Μπακοκαυμενάκηδες και συνειδητοποίησα για μια ακόμη φορά ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν!

Δεν χρειάζεται και μεγάλη αντίληψη για να καταλάβεις ότι από την αρχή μέχρι το τέλος το θέμα ήταν καθ’ υπαγόρευση του Δ. Κούτρα, του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ανδρός του Ελλάκτωρα που μεγαλούργησε με τις πλάτες της Διαπλοκής και των Μπομπολαίων!

Και που σήμερα έμεινε με τον «μουτζούρη» στο χέρι αφού οι εφοπλιστές της Φουτζέιρα δεν του αγόρασαν τις μετοχές του στην Ιντρακάτ, ενώ λίγο πιο πριν οι Κοκκαλαίοι δεν τον έβαλαν καν στο παιχνίδι της πώλησης των μετοχών! Κοινώς τον άδειασαν!

Ενώ ο ίδιος, αφελώς, θεώρησε ότι οι Εξαρχο- Μπακοκαυμενάκηδες θα τον είχαν ανάγκη και θα έπεφταν στα πόδια του!!!

Και βάζει να γράφουν γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες διώχνουν τα παλιά στελέχη!!!

Μα, δικιά τους είναι η εταιρία, ότι γουστάρουν θα κάνουν!

Τα δικά τους πολλά λεφτά έβαλαν για να κάνουν οι ίδιοι κουμάντο και όχι καθ’ υπόδειξη του κάθε συνταξιούχου γερόλυκου, που αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι οι καιροί που χόρευε τσάμικο με το Σουφλιά πάνω από τα δημόσια έργα και τα εργοτάξια, πέρασαν ανεπιστρεπτί…

Λιακουνάκος – Farallon – Euromedica – Τρ. Πειραιώς

*** Ποιες θα είναι οι συνέπειες της νομικής αντιστροφής της συμφωνίας εξυγίανσης που επιχειρεί ο πρώην ιδιοκτήτης της Euromedica; Πρώτοι εδώ διαβάσετε για τις εξελίξεις της υπόθεσης αυτής και (σας) οφείλω να φωτίσω το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα.

*** Η Πειραιώς, έχει αναθέσει την διαχείριση του Ερρίκος Ντυνάν στο fund Blantyre, αφού προηγουμένως είχε κεφαλαιοποιήσει τα χρέη του ομίλου, προκειμένου να περάσει ελεύθερο βαρών στο εγγλέζικο fund.

***Η τράπεζα κατέχει το 100% του Ντυνάν και το 30% της Euromedica.

***Οι διαδικασίες, λοιπόν, που κινεί ο πρώην ιδιοκτήτης της Euromedica αναγκάζουν το Farallon να αμυνθεί και να αποδείξει ότι δεν έκρυψε σκοπίμως τις υπεραξίες και τα περιουσιακά στοιχεία της Euromedica, πριν αυτή περάσει στον πτωχευτικό νόμο.

***Φαντάζεστε τι θα συμβεί, αν όντως πραγματοποιήθηκαν απομειώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές;

Πως αυξήθηκε το ΑΕΠ, τα 50 δις και η ξεχασμένη ανάπτυξη

*** Λεφτά υπάρχουν! Κατά το πρώτο εξάμηνο εφέτος, το ΑΕΠ, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, αυξήθηκε κατά 7,8%. Ωραία! Και που ιφε΄λεται αυτή η ευχάριστη εκ πρώτης όψεως εξέλιξη; Θα πίστευε κάποιος ότι έχουμε…αναπτυξιακή άνοιξη, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε τόσο στο 1ο 6μηνο, σχεδόν αποκλειστικά λόγω της αύξησης της κατανάλωσης. Η οποία αυξήθηκε γιατί έπεσαν στην αγορά πάνω από 50 δισ. ευρώ για παροχές, ενισχύσεις κάθε είδους και επιδόματα, αναγκαία μεν όλα, αλλά το αποτέλεσμα σε επίπεδο ανάπτυξης είναι απογοητευτικό, γιατί η παραγωγική βάση της χώρας, που δημιουργεί σταθερές ροές παραγωγής πλούτου, ουδόλως ενισχύθηκε.

*** Ουσιαστικά η κρατική οικονομία δίνει υπέρογκα ποσά, με χρηματοδότες φυσικά τους Έλληνες φορολογούμενους, αλλά τα οφέλη είναι παροδικά. Κάπως έτσι εκτιμάται ότι το ΑΕΠ φέτος θα κλείσει πάνω από τα 200 δισ. ευρώ, έναντι 183 δισ. ευρώ το 2021. Αυτά, για να ξέρετε την αληθινή διάσταση κάθε πράγματος, πέραν από διθυραμβικές κορώνες ή, από την αντίπερα όχθη, μόνιμες μεμψιμοιρίες…

ΗΠΑ: θα φτάσουν στο 4% τα επιτόκια;

*** Φυσικά και μας ενδιαφέρει τι γίνεται στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, γιατί πλέον οι εξελίξεις είναι αλληλοσυνδεόμενες σε πολύ μεγάλο βαθμό και ας μας τελείωσε η παγκοσμιοποίηση, όπως ωραία-ωραία μας την είχαν πλασσάρει. Τα αμερικανικά επιτόκια, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 4% (!!!), καθώς ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να υποχωρήσει αισθητά ούτε το 2023 και η όποια μείωση των επιτοκίων εκτιμάται ότι θα αρχίσει το 2024…

Πιέζουν οι Γερμανοί την ΕΚΤ για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων

*** Και η ΕΚΤ, τι θα πράξει στο προσεχές μέλλον, θα ακολουθήσει την οδό των αναμενόμενων αυξήσεων, ή, θα επικρατήσει η γραμμή των “γερακιών”, με πρώτο τον επικεφαλής της Bundesbank; Σύμφωνα με τον Ιωακείμ Νάγκελ, τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να αυξηθούν πολύ περισσότερο για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

*** «Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από τα επιτόκια που είναι σε επίπεδο που είναι κατάλληλο δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού», δήλωσε. «Πρέπει να συμβούν περισσότερα, τα ποσοστά πρέπει να αυξηθούν -πόσο πρέπει να καθοριστεί», είπε. «Είμαστε ακόμα πολύ μακριά» από το ουδέτερο επιτόκιο, το επίπεδο στο οποίο η νομισματική πολιτική ούτε συστέλλεται, ούτε τονώνει.

*** Ο Nagel – ένας από τους πιο επιθετικούς κεντρικούς τραπεζίτες της ΕΚΤ- αναγνώρισε ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί, αλλά είπε ότι δεν αναμένει σοβαρή οικονομική ύφεση. «Δεν βλέπω μια σκληρή ύφεση», είπε. «Δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ τρομερό»! Τέτοια αισιοδοξία μεν, αλλά και τόσο σκληρή τακτική για τα επιτόκια, μάλλον δε συμβαδίζει…

Η Μoody’ s μας άφησε στην ίδια… τάξη

*** Η Ελλάδα συνεχίζει να απέχει τρία «σκαλοπάτια» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα ως προς την αξιολόγηση της Moody’s, η οποία προέβη σε αναβάθμιση της Ελλάδας τον Νοέμβριο του 2020, ενώ είχε ακυρώσει στη συνέχεια και δύο προγραμματισμένες αξιολογήσεις. Αυτή τη φορά ο ξένος οίκος προχώρησε σε απλή επιβεβαίωση της αξιολόγησης της Ελλάδας στη βαθμίδα «Ba3» με σταθερό outlook

*** Η Moody’s παρά το ότι αναμένει μια ισχυρή ανάπτυξη και ένα μειούμενο πρωτογενές έλλειμμα, με το δημόσιο χρέος να μειώνεται κάτω από το 180% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2022, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη στον κόσμο. Προβλέπει δε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,3% για φέτος, λόγω της πολύ ισχυρής δυναμικής του τουρισμού, της εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων, αλλά και της βελτίωσης των εξαγωγών. Για το 2023, προβλέπει απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8%, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδυναμώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει τις επενδύσεις.

Ηπιότερη και πιο… προχωρημένη η DBRS

*** Από την άλλη, η DBRS διατηρεί την αξιολόγηση ΒΒ για την Ελλάδα, με την αξιολόγηση να παραμένει μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ενώ έθεσε σταθερές προοπτικές στο rating. Αναφέρει ότι η χώρα είναι ανθεκτική στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει όμως ότι αυξάνονται τα ρίσκα, λόγω πληθωρισμού και αυξήσεων επιτοκίων.

*** Η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, που αναμένεται να ξεπεράσει τα μεγέθη του 2019 στηρίζουν την οικονομία εφέτος, ωστόσο η γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει εκτιναχθεί. Τα βασικά ρίσκα για τις προοπτικές της χώρας συνδέονται με τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την πιθανή διακοπή των ροών ρωσικού αερίου, καθώς είναι σχετικά εξαρτημένη από τις ενεργειακές εισαγωγές από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι προσπάθειες διαφοροποίησης έχουν ενταθεί με την επέκταση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων υποδομών LNG, και την δημιουργία ενός νέου αγωγού αερίου.

*** Όπως αναφέρει η DBRS, το ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους, τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και η στήριξη της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση αναταραχών στις αγορές, βοηθούν στην εξισορρόπηση του ρίσκου.

*** Δεν τα βλέπει όλα…ρόδινα βέβαια ο ξένος οίκος. Η αξιολόγηση επηρεάζεται από το μεγάλο ύψος του χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες. Αλλά και οι περιορισμένες επενδύσεις επιβαρύνουν τις αναπτυξιακές επιδόσεις της χώρας, με το επενδυτικό κενό να παραμένει υψηλό. Οι επενδυτικές δαπάνες έχουν υποχωρήσει στα χρόνια της κρίσης από το 21% του ΑΕΠ το 2009 στο 12,8% το 2021, τα χαμηλότερα επίπεδα στην ευρωζώνη, απέχοντας πολύ από το μέσο όρο του 22,2%…

Τα τρένα πού φύγαν

*** Μάλλον η ΕΡΓΟΣΕ, αποφάσισε να κινηθεί για την επαναφορά και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου, προγραμματίζοντας κρίσιμα έργα επέκτασης του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία της χώρας, ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Να τα δούμε, ποια και πόσα έργα και κυρίως πότε θα αρχίσουν και πότε θα τελειώσουν, καθώς η χρόνια υποβάθμιση των σιδηροδρόμων είναι μνημειώδης, αν όχι ύποπτη υπέρ των κατασκευαστών οδικών δικτύων.

*** Πρόκειται για τα έργα του κεντρικού άξονα Πάτρα-Αθήνα- Θεσσαλονίκη/Ειδομένη-Προμαχώνας, προκειμένου το δίκτυο της χώρας να καταστεί πλήρως ηλεκτροκίνητο, καθώς και για τη νέα γενιά έργων του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, που διασυνδέουν τα μεγάλα λιμάνια της χώρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο και παράλληλα αναβαθμίζουν τη διασυνοριακή διασύνδεση της Ελλάδας με τη ΝΑ Ευρώπη.

***ΚΟΥΙΖ: Τι ακριβώς παίζεται εκεί πάνω στον Διόνυσο; Και τι παίζεται μεταξύ δημάρχου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κάποιων βουλευτών και ορισμένων πρωτοκλασσάτων υπουργών; Δόθηκαν πράγματι άδειες για νέες εξορύξεις και μία ακόμα για νέο λατομείο και μάλιστα σε χαρακτηρισμένες περιοχές ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, πέραν της καταστροφής του φυσικού τοπίου; Άλλωστε, αυτός δεν ήταν ο λόγος που προ πολλών ετών, σταμάτησε η λειτουργία των λατομείων στην περιοχή του Πεντελικού Όρους;

*** Αυτά και σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Σας εύχομαι μία δημιουργική ημέρα και εβδομάδα. Την καλημέρα μου!